Tokat'ın neyi meşhur diyorsanız sizlere iştah açan bir liste sunabiliriz. Tokat'a geldiğinizde meşhur Tokat kebabı, Tokat çemeni, Tokat pidesi, Tokat keşkeği, Tokat Zile pekmezi ve Tokat bez sucuk damaklarınızı lezzetlendirecek. Bu lezzetleri Tokat dışında başka bir coğrafyada bulamayacaksınız.
Sivas, Amasya gibi şehirlerimizde de en nefis tarifleri yapılan bat, Tokat'ın en meşhur yemeğidir. Yanına Tokat yaprağı ile servis edilir ve tarifinde yeşil mercimek ve bulgur gibi bakliyatlar yer aldığından çok doyurucudur.
Tokat'ta Tokat Kebabı Nerede Yenir? – Derler ki bunun en ama en iyi Çamiçi Yaylası'nda yenir ama Çamiçi Yaylası hem bir ton yol, hem de kebap yemek dışında orada yapılacak hiçbir şey yok. – Merkezde en gelenekseleşmiş iki yer Mollaoğlu ve Aykutoğlu. İkisi de çarşının kalbindeler ve yan yanalar.
Tokat Tavası, Baklalı Dolma, Etli Dolma, Yavan (Erikli) Dolma, Pehlili Pilav, Kuskus, Dolma İçi, Nohut Yahnisi, Nivik, Bacaklı Çorba, Helle Çorbası, Toyga Çorbası, Gendüme Çorbası, Mercimekli Hamur Çorbası, Nohut Mayalı Cevizli Çörek, Katmer, Yufka, Çökelekli Gözleme, Çökelekli Pide, Tokat Simiti, Yağlı, Elbiseli (Bez) ...
Tokat'ta taze sebze ve kuzu etinden yapılan yaklaşık 3 asırlık lezzet Tokat kebabı, yoğun ilgi görüyor. İşletmeler yörede yetişen sebzeleri kullanıldığı için kebap, sadece Mayıs ve Ekim ayları arasında yenilebiliyor.
İlgili 20 soru bulundu
Tokat kebabının bir kilo fiyatı ise 260 liradır.
Tokat kebabının kilogram fiyatı 180 liradan 240 liraya, porsiyonu ise 45 liradan 60 liraya yükseldi. Tokat'ta, ilkbaharla birlikte lokantalarda özel ocaklarda pişirilerek servis edilmeye başlayan Tokat Kebabı, lezzetiyle damaklarda ayrı bir tat bırakırken, fiyatıyla da adeta cep yakıyor.
Niksar Çöreği
Tokat'ın cevizi ile meşhur Niksar İlçesi'nin nefis bir cevizli çöreği var. İçi bol cevizli Niksar çöreğinden tatmak isterseniz istikametiniz size en yakın pastane ya da fırın olsun derim. Söylemeden de geçmek olmaz Niksar çöreği uzun süre tazeliğini koruyor.
Tokat için Türkiye'nin meyve bahçesi tâbiri kullanılır. Tokat'ta yetişen tütün, kokulu ve en iyi cinstendir. Çavuş üzümüne benzeyen “narince” üzümü meşhurdur.
Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, mısır, baklagiller, tütün, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan, üzüm, mısır, karpuz, tütün ve diğer sebzeler gelmektedir. Büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır.
Tokat kebabı; taze kuzu eti, kuyruk yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait bir yemektir. Tokat'ın dışında; Sivas, Ordu ve Amasya gibi illerde de yöresel farklılıklar gösterebilen Tokat kebapları yapılır.
Tokat Taşhan'da bulunan bakırcılar, antikacılar, ahşap oymacılar ve seramikçilerden de Tokat'a özgü hediyelik eşyalar ve kültürü yansıtan ürünler. Yöresel yiyecekler: Beyaz zile pekmezi, zile kömesi (cevizli sucuk), pestil, marmelat, çemen, bez sucuk, pastırma türleri, çemen, domates salçası yoğurtmaç, çökelek peyniri.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2013 yılında yapılan başvuru ile 3 asırlık lezzet Tokat kebabı tescillendi. Tokat yöresinde yapılan “Tokat Kebabı”, adını yıllardır Tokat ilinde kendine has üretim yöntemiyle yapılmasından dolayı almaktadır.
Tokat, Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünün iç doğusunda Sivas ve Ordu, batısında Amasya illeri bulunmaktadır.
Tokat'ın Erbaa ilçesi, özellikle sarmalık asma yaprakları ile meşhur. Özelliği, yaprağının ince olması, tencerede kolayca pişmesi ve lezzetli olması. Tokat'ın o meşhur bakla sarması da bu yapraklardan yapılıyor.
Tokat'ın neyi meşhur diyorsanız sizlere iştah açan bir liste sunabiliriz. Tokat'a geldiğinizde meşhur Tokat kebabı, Tokat çemeni, Tokat pidesi, Tokat keşkeği, Tokat Zile pekmezi ve Tokat bez sucuk damaklarınızı lezzetlendirecek.
Tokat'a seyahatinizde almadan gitmeyeceğiniz en önemli şey beyaz Zile pekmezi ve sarma yaprağı olmalıdır. Hediyelik eşya için ise Yazmacılar Çarşısı'ndan tahta boya ile boyanan yazmalardan alabilirsiniz. Yazmacılar Çarşısı'ndan yazma ve ipek dokuma ürünler alınabilir.
Kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, doğu ve güneyde Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya illeriyle komşudur. İlçelerinden Yeşilyurt ve Sulusaray İç Anadolu Bölgesi'nde kalır.
İlçelerinden Erbaa,Niksar,Turhal ve Zile büyüktür Başçiftlik,Yeşilyurt,Sulusaray ve Artova küçük ve sosyal imkanları sıfıra yakındır. Tokat pahali şehir degildir. Sosyal imkanlar olarak merkez daha iyidir. Genel olarak yaşanabilir bir şehirdir ilceleride dahil.
Tokat'ta doğal güzellikleri ile kendine hayran bırakan Ballıca Mağarası, Kaz Gölü, Sulusaray Kaplıcaları, Almus Baraj Gölü Tufan Tepe ile tarihi zenginlikleri arasında bulunan Sulusaray Antik Kenti, Zile Kalesi, Mahperi Hatun Kervansarayı ve Sulusokak Çarşısı gezilecek en önemli yerlerdir.
Yemekçinin notu Bu ekmek mart ayının sonunda leyleklerin geldiği zaman yapılıp bereket olsun diye leyleklere atılırmış. Bu nedenle ismine “leylek giliği” denmiş. (Gilik, parça demektir.)
En üste de biberleri dizin, üstüne yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin, tuz serpin ve önceden ısıtılmış 220 derece fırına verin. Bu şekilde 1 saat pişmeye bırakın. Pişme süresinin sonunda, fırından alın ve sıcak sıcak servis edin.
Tepsi Kebabı (2-3-4-5 Kişilik)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri