İlgili mevzuatın hükümleri doğrultusunda hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların 691 nolu hesabın borcuna, 379 nolu dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabına ise alacak olarak kaydedilir. 691 hesap, 590 dönem karı ve zararı hesabıyla beraber kapatılarak 692 net karı veya zararı hesabına ...
Eğer kar varsa bu karın vergisi hesaplanacaktır. (Muhasebe dışında) Vergi kayıtları aşağıdaki gibi olacaktır. 3- 691 Dönem Karı Vergi Ve Diğer Yasal Yükümlülükler Karşılıkları hesabın aynı isimli 370 kod nolu bilanço hesabına devredilmesi gerekir.
691 DÖNEM KÂRI VERGİ ve DİĞER YASAL YÜKÜMLÜLÜK KARŞILIKLARI
Dönem sonunda ödenmesi gereken kurumlar vergisi ve diğer yasal yükümlülüklerin gelir tablosunda gösterimi için ve dönem net kârını veya zararını bulabilmek için kullanılır. Açılış kaydı daima borç taraflıdır.
691 hesap işleyişi, dönem karı üzerinden söz konusu mevzuat yükümlülüklerine göre hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların bu hesabın borcunun alacağına kaydedilmesi ile gerçekleşir. Daha sonra, 691 muhasebe koduna sahip olan bu hesap, 590 hesap ile birlikte kapatılır.
692 Hesap İşleyişi
Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. 692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabı, dönem sonlarında 590 hesaba devredilerek kapatılır.
İlgili 23 soru bulundu
Muhasebe kodlarından dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 numaralı hesap hakkında merak edilen tüm soruların cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz… Dönem karı veya zararı olarak adlandırılan 690 hesap, dönem sonunda işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının transfer edildiği hesaptır.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
691 Hesap İşleyişi
Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak adlandırılan 691 nolu muhasebe hesabı, ilgili mevzuatın hükümleri kapsamında hesaplanan vergi ve yasal sorumlulukların takip edildiği hesaptır.
570 Hesap Nedir? 570 Geçmiş Yıllar Karları Hesabı'nda; geçmiş faaliyet dönemlerinde ortaya çıkan ve işletme sahibine veya ortaklarına dağıtılmamış bulunan kârlardan ilgili yedek hesaplarına alınmayan tutarlar takip edilir.
Dönem Kârı veya Zararı Hesabı olarak isimlendirilen 690 hesap veya 690 muhasebe kodu, işletmenin sonuç hesaplarında yer alan gelir ve gider hesaplarının aktarıldığı hesap olarak yer alır. Dönem sonunda 60 ve 68 nolu hesap gruplarında kalanlara ters kayıt yaptırılır ve 690 nolu Dönem Karı veya Zararı hesabına aktarılır.
692 DÖNEM NET KARI VEYA ZARARI HESABI
692 Dönem Net Kârı veya Zararı Hesabının İşleyişi: Vergiden sonraki Net Dönem Kârı Hesabın alacağına, Net Dönem zararı ise borcuna kaydedilir. Bu hesap, dönem sonlarında 590 Dönem Net Kârı Hesabı'na devredilerek kapatılır.
Kurumlar vergisi oranları ilgili bakanlıklar tarafından dönemsel olarak değiştirilebilir. 2023 yılında elde edilen kazançlar için ödenmesi gereken kurumlar vergisi %20 oranıyla hesaplanır. Yani 2023 yılı içerisinde vergi mükellefleri kazançlarının %20'lik kısmını vergi olarak ödemek zorundadır.
Olağan Kâr veya Zarar, esas faaliyet sonucuna (faaliyet kârı veya zararı) diğer faaliyetlerden olağan gelir ve kârların eklenmesi, diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlarla finansman giderlerinin çıkarılması ile hesaplanır.
1. Dönem Kârı: Gelir tablosunda vergi ve yasal yükümlülüklerden önceki kârdır. Bu kâr, aynı zamanda gelir tablosundaki "690 DÖNEM KÂRI VEYA ZARARI" hesabının alacak bakiyesini ifade eder.
İşletmenin dönem sonundaki net karını veya zararını gösteren hesaplar 590 nolu hesapta yer alır. 692 nolu dönem net karı veya zararı hesabı alacak şekilde kalanı verirse, net kar var demektir ve bu net kar kar, 590 nolu hesabın alacağına kaydedilir.
Kurumlar vergisinin oranı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 32'nci maddesinde tespit edilmektedir ve 7456 sayılı Kanunla 2023 yılının Temmuz ayında yapılan değişiklikten önce de bu oran %20 olarak tespit edilmişti.
İşletme kâr elde edip bu kârı herhangi bir şekilde değerlendirmediği ve ya başka hesaba aktarmadığı sürece yıllar itibariyle bu hesapta birikir. Bunun dışında geçmiş yıl kârları; şirket oraklarına dağıtılabilir, sermayeye eklenebilir ya da yedek hesaplarına alınabilir.
9) Dönem sonunda şirketin Dönem Kar/Zararı hesabı nasıl oluşturulur. Bu işlemin ardından 193 nolu hesaptaki tutar 371 hesaba devredilir. Ancak bunu yaparken 371 hesap 370 hesabı geçmemeli. Ertesi yıl nisan ayında kurumlar vergisinin ödenmesiyle birlikte 370 ve 371 hesap karşılıklı kapatılır.
198.
Bu hesap grubu içerisinde sayılanların dışında kalan diğer çeşitli dönen varlıkların izlendiği hesaptır.
Bu, işletmelerin kârda kalmak için ne kadar gelir elde etmeleri gerektiğini belirlemelerine yardımcı olur. İşletmeler bu bilgiyi, kârı maksimize etmek amacıyla fiyatları veya giderleri ayarlamak için kullanabilir. Dolayısıyla, net kâr veya kazanç sıfır ise, bu başabaş noktasını gösterir.
Net dönem kârı, bir işletmenin faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin toplamı ile aynı dönemde gerçekleşen giderlerin toplamının çıkarılması sonucu bulunur. Bu, bir işletmenin belirli bir dönemdeki genel performansını ve kârlılığını ölçmek için çok önemli bir göstergedir.
9-Gelir ve Giderlere İlişkin Dönem Sonu İşlemleri
9.2.Üretim sonrasında tamamlanan mamuller 152 hesaba devredilir.
679 Hesap Hangi Durumlarda Kullanılır? 679 nolu hesabın kullanım alanları arasında işletmenin ana faaliyet konusu dışında ya da arızi olarak elde edilen gelirlerin kullanılması yer alır. Bu hesap aynı zamanda diğer olağan dışı gelir ve karlar hesabı olarak da bilinir.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri