Zirkonyum kaplamalar düzenli olarak fırçalanmazsa ve temizlenmezse, kaplama altında çürüme veya kaplama çevresinde diş eti hastalığı oluşabilir. Hasta ağız ve diş bakımına dikkat ederken klinik olarak başarılı bir zirkonyum kaplama uzun süre ağızda kalabilmektedir.
Zirkonyum kaplamaların bakımını nasıl yapabilirim? Normal diş fırçalar gibi dişler fırçalanır. Diş ipi ve dişsiz bölgeler için superfloss (özel diş ipi) kullanılır. 6 ayda bir hekim kontrollerine düzenli gelindiğinde zaten oluşabilecek problemler öngörülüp önlemler alınır.
Zirkonyum kaplamalar normal dişler gibi kullanılabilir. Günlük diş temizliği rutinine uygun bir şekilde fırçalanıp diş ipi kullanılarak temizlenebilirler. Zirkonyum kaplamaların dayanıklılığı ve uzun ömürlü olması için düzenli diş hekimi kontrolleri önemlidir.
Aşırı aşındırma: Zirkonyum diş kaplamaları oldukça dayanıklı olsa da, aşırı kuvvet uygulanması veya yanlış bir şekilde kullanılması durumunda çatlama veya kırılma riski olabilir. Bu nedenle, dişleri aşındıracak veya zarar verecek şekilde sert nesnelerle ısırma veya çiğneme yapmaktan kaçınmak önemlidir.
Ancak yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum altındaki diş çürüyebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Zirkonyum Diş Ne Zaman Oturur? Uygun dişlerin belirlenmesi ve röntgen görüntülerinin değerlendirilmesi gibi pek çok süreç dahil olmak üzere, iki hafta içinde zirkonyum kaplamalar tamamlanır.
Zirkon, doğada bulunan en güçlü maddelerden biridir, dolayısıyla iyi bakıldığı sürece 10 yıldan uzun süre rahatlıkla kullanılabilirler. Hatta çok iyi bakılırlarsa bu süreyi 15-20 yıla kadar çekmek de mümkündür. Zirkon kaplamalara uygulanacak bakım, doğal dişlere uygulanacak bakımdan farklı değildir.
Zirkonyum diş yapıldıktan sonra aşırı sıcak ve soğuk yiyecekler ve içecekler tüketilmekten kaçınılmalıdır. Aynı şekilde yapışkan ve sert gıdalar tüketilmemelidir. Zirkonyum diş kaplama yapıldıktan sonra bazı hastalar adaptasyon konusunda sorun yaşayabilse de dişlere kısa sürede alışılabilmektedir.
Zirkonyum dişler cilalı ve pürüzsüz yüzeyi sebebiyle plak birikimine sebep olmaz. Bu sebeple kahve, çay, sigara gibi renklendiricilerden etkilenmez. Rengi sabit kalır.
Metal kaplamalar, zaman içinde oksitlenme sebebiyle ağız hijyenini bozar ve ağız kokusuna neden olur. Zirkonyum kaplamalarda metal kaplamalara göre aşındırma daha azdır. Bu sayede dişlerin doğal yapısı da korunmuş olur.
Zirkonyum dişler, iyi bakıldığı takdirde sararma yapmaz. Ancak, bir nedenle sararan dişler diş kliniği ortamında tekrardan beyazlatılabilir.
Zirkonyum kaplama dişlerin temizliği ve bakımı için en temel kural düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır. Ağız sularının kullanımıyla dişlerin beyazlığı korunabilir. Bu amaçla günde iki kere gargara kullanımı idealdir.
Zirkonyum kaplamalar da dişlere son donemde en çok uygulanan tedavilerden biridir. Bu kaplamaların koku yapması normal şartlarda görülmez. Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır.
Kaplama tedavisi esnasında acı hissi duyulmaması için hastaya anestezi uygulanır. İşlem görecek dişler uygun görülen miktarda küçültülür ve ölçü alınır. Törpülenerek küçültülen dişlerin yerine -aynı zamanda- geçici olarak diş yapıştırılır.
Zirkonyum uygulaması, diş tedavisinde kullanılan oldukça avantajlı bir uygulamadır. Zirkonyum kaplama yaptıranlar bu işlem sonunda oldukça memnun kalmaktadırlar. Bu avantajlardan bazıları şunlardır: Zirkonyum diş kaplama, tamamen metalsiz olarak üretilmiştir ve özellikle metal alerjisi olan kişiler için uygundur.
Aklınızda ortalama bir zirkonyum diş fiyatı olsun istiyorsanız, en ucuz zirkonyum diş fiyatı 2023 yılı için 1500 TL olacaktır. Bunun üst sınırı için bir fiyat belirtmek çok doğru olmasa da 6000 TL – 7000 TL arasında olacağını söyleyebilirim.
Zirkonyum kaplamaların kullanım süresi , bireysel kullanıma bağlı olarak değişir. Ortalama yaşam süresi 5 ila 15 yıldır. Ancak gerekli önlemler ve bakım yapılırsa bu süre uzatılarak zirkonyum kaplama 20 yıl gibi bir süre kullanılabilir. Güzel bir gülüşe sahip olmak için insanlar dişlerini zirkonyum ile kaplarlar.
Zirkonyumların sınıflandırılması, sağlamlığa göre yapılmaktadır. Bu sınıflandırmaya göre 5 farklı kaplama tipinden bahsedilebilir.
Aşırı karbonhidrat, şeker, asitli ve kolalı içeceklerin alınmasından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir.
Zirkonyum diş kaplama sonrası özellikle ilk 24 saat besin tüketiminde sert kabuklu çiğnemesi zor besinler tüketilmemelidir. Bunun yerine daha yumuşak ve dişlere zarar vermeyecek besinler tercih edilmelidir. Sakız ya da şeker gibi yapışkan ve dişlere zarar verebilecek gıdalardan uzak durmak gerekmektedir.
Eğer kaplama dişiniz hava alıyorsa, hemen panik yapmayın. Bir diş hekimine başvurarak durumu değerlendirmeli ve uygun tedaviyi belirlemelisiniz. Genellikle, hava alan kaplama dişin onarılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ancak, bu durum diş hekiminizin yapacağı değerlendirme sonucunda belirlenir.
Reşit olmayan bireyin ebeveyn rızası olsa dahi diş hekimi bu tarz bir uygulamayı önermez. Çünkü zirkonyum dişler ağız ve diş gelişimini tamamlamış bireylere uygulanır. Reşit olmayan hastaların çene ve diş gelişimi tamamlanmadığından kaplama yapmak olumsuz bir sonuca neden olur.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Evet, Zirkonyum kaplamalar en az metal destekli kaplamalar kadar dayanıklı ve kırılganlığı düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri