Doktorların tavsiyesi 7 ay ve üzeri bebeklerinize rahatlıkla verilebiliyor olmamız.(yine 3 gün kuralını unutmayalım) O zaman tarife geçelim.
Az suda patatesi haşlayın. Eğer buhar tencereniz var ise daha iyi olacaktır. Haşlanan patatesi püre haline getirin ve içerisine zeytinyağı döküp iyice karıştırın. Son olarak isterseniz tereyağı ekleyerek tekrar karıştırın.
Patates ve havuçlar küçük bir tencere içerisine konur üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç eklenerek 2 su bardağı su ile haşlanır. Sebzeler yumuşadıktan sonra kendi suyu ile birlikte tel süzgeçten geçirilir veya çatalla ezilerek ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenerek tuz ve salça kullanmadan bebeğe yedirilir.
Bebekler İçin Patates Püresi (+7 ay)
Uyarı: Bebeğinizin tarifte yer alan malzemelere karşı alerjisi olabileceğinden doktorunuza danıştıktan sonra yedirmenizi öneririz.
İlgili 15 soru bulundu
Çilek, kiraz, ahududu, portakal, kivi gibi meyveler ve yumurta beyazı alerji riski nedeniyle küçük bebeklere verilmemelidir. İnek sütü hazmının zor olması, bağırsakta gizli kanamaya ve demir eksikliğine yol açması gibi nedenlerle yine 1 yaşına kadar uzak durulması gereken besinler arasında bulunur.
Mama sandalyesinde ve mümkünse sizin her zaman yemek yediğiniz yerde bebeğinize öğünlerini verin. Ek gıdalara mutlaka 3 gün kuralıyla başlayın. Yani, aynı gıdayı en az 3 gün 2-3 tatlı kaşığı kadar verip tattırın. 2. gün 5-6 kaşık, 3. gün 8-10 kaşığa kadar arttırın.
Bebeğiniz altı aylık olduğunda ilk başlanacak ek gıdalar daha az alerjik olan ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmeyecek sebzeler, meyveler, yoğurt ve tahıl olmalıdır. Vereceğiniz ilk sebzeler patates, tatlı patates, havuç, balkabağı, kabak olabilir.
Aynı zamanda diş çıkarma dönemindeki bebekler, parmak gıdalar ile dişlerini kaşıyarak rahatlayabilirler. 7 veya 8. Ay döneminde parmak gıdalara başlanabilir.
Süt, tuz ve karabiber eklenir. İyice püre haline gelene kadar ezilir. Patates püresi sıcak olarak et, tavuk veya rosto yemekleri ile servis yapılır. Afiyet olsun.
Meyvelerin kabuklarını soyup, (muz hariç) minik minik doğrayalım. Tencerede üzerini geçene kadar su ekleyip, 10 dakika haşlayalım. Son olarak muzu ve irmiği ekleyip, 1 dakika sonra tencereyi ocaktan alalım. Rondodan geçirip minik kavanozlarda dinlendirip, bebeklerinize yedirebilirsiniz.
Karbonhidrat oranı yüksek olan patateslerin sindirimi kolay olmaktadır. Özellikle bebek ve çocukların rahatlıkla tükettikleri patates, vücuda enerji verir.
Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
Yazar: Sevgili Bebek - 2 Ekim 2013
Oldukça kolay ve hızlı bir şekilde hazırlanan haşlanmış patatesi bebeğinizle eşanlı olarak tüketebilirsiniz.
İlk olarak patatesimizi haşlıyoruz. Ben genellikle kendimiz için haşlarken 1 fazla haşlıyorum. Haşladığımız patatesi çatalla ezip içine sıcakken tereyağımızı yada zeytinyağımızı ekliyoruz, nane ve havuç rendemizi de ekleyip karıştırıyoruz, bebeğiniz büyükse tuz da ekleyebilirsiniz.
Bununla beraber, bebeğin sık uyanması genellikle katı gıdalara geçilmeye başlanan 4.-6. aya kadar devam edebilir. 6. aydan sonra ideal olanı, uyku saatinden en geç 1,5-2 saat önce bebeğe akşam yemeği yedirmektir. Akşam yemeği uykuya çok da yakın olmamalıdır.
Buharda haşlanmış havuç, bezelye, kabak, patates, tatlı patates, brokoli, karnabahar gibi sebzeler. İyi pişirilmiş kıyma, organik tavuk, hindi parçaları İyi haşlanmış yumurta. İyi haşlanmış makarna.
Bebeğin tutma ve kavrama gibi hareketlerde de gelişmesi önemli. Tüm bunlar göz önüne alındığında bebeğin kendi kendine yemek yiyebilmesi konusunda atılacak ilk adım için ideal zaman 8. ay.
7. Ay. Bebek 7 aylık iken yeşil fasulye, brokoli, bezelye, karnabahar, bamya, enginar, pırasa, ıspanak, semizotu, kereviz, domates, salatalık, soğan, sarımsak gibi sebzeler püre halinde verilmelidir.
Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir. Bakla, patlıcan gibi besinleri 2 yaşına kadar, domates, bal gibi besinleri bir yaşına kadar tüketmemesi gerekir.
İlk olarak bebek patatesleri yıkayalım ve tencereye alalım. Üzerine gelecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek ocağa alalım ve patatesler yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakikada haşlanıyor. Haşlanan patateslerin suyunu süzerek kabuklarını soyalım.
Ek gıdaya yeni başlayan bir bebek için 12 aya kadar en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Bu demek oluyor ki; bebeğinizin anne sütü ana öğünü, ek gıdalar ise ara öğünüdür. 6 aylık bir bebeğin genellikle 2 veya 3 ara öğün tüketmesi gerekir. 6 aylık bir bebek 2,5-3 saatte bir beslenmelidir.
Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.
- Ek gıdalara başlarken öncelikle sıvı kıvamında verilmeli, zamanla iyi alınan ek gıdaların kıvamı artırılarak püre kıvamında verilmelidir. Meyve suları iyi alınmaya başlandıktan sonra içine azar azar posasından katılarak kıvamı püre halinde verilir, çorbaların içine ekmek doğranarak kıvamı artırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri