6. aydan itibaren bebeklerinize verebileceğiniz meyveli süt tarifimiz uzmanlarımız tarafından özenle hazırlanmıştır. Daha farklı ve sağlıklı bebekler için özel hazırlanmış önerileri tarifler kategorimizde görebilirsiniz.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
Bebekler 6-12 aylık dönemde bir de ayran içebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bebekte inek sütü alerjisi olup olmadığıdır. Eğe bebekte inek sütü alerjisi var ise süt ve süt ürünleri tüketmemelidir.
İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
Özellikle 10-12 aydan itibaren çilek yedirmek, bebeğinizin gerçek bir C vitamini deposuyla tanışması demektir… HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
6. aydan itibaren bebeklerinize verebileceğiniz muzlu süt tarifimiz uzmanlarımız tarafından özenle hazırlanmıştır.
Yoğurt ya da kefiri kendiniz yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında çocuğunuzu da sürece dahil ederek size yardım etmesini sağlamalısınız. Gıdaları süt ile zenginleştirebilirsiniz. Patates püresine, makarnaya süt ekleyebilir; muhallebi, puding, dondurma, sütlaç ya da sütlü meyveli içecekler hazırlayabilirsiniz.
6. aydan itibaren bebeklerinize verebileceğiniz meyveli süt tarifimiz uzmanlarımız tarafından özenle hazırlanmıştır. Daha farklı ve sağlıklı bebekler için özel hazırlanmış önerileri tarifler kategorimizde görebilirsiniz.
Hazır meyve suyu veya meyveli süt tüketimi çocukların uzun vadede obezite riskini artırıyor. Okul kantinlerinden sağlıklı olduğu düşünüldüğü için kolaylıkla elde edebilecekleri içecekler, çok fazla basit şeker içeriyor.
* 6-12 aylık, yani tamamlayıcı beslenme dönemi olarak adlandırdığımız dönemde anne sütünün tamamlayıcısı gıdalar verilebilir. Bu besinlerde ilk tercihimiz muhallebi. Çünkü muhallebi türü gıdaların kıvamı kolayca yedirilebilir, sindirilebilir, tadı güzeldir, alerji ve gaz yapmaz.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Köfte çeşitleri( tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi) mücver, balık filetosu bebeklerin en sevdiği besleyici parmak yiyeceklerdendir. Meyveler kabukları soyarak küçük parçalara bölünebilir.(örneğin elma , muz, mango,avokado gibi,erik,şeftali,çekirdeksiz kavun,karpuz gibi..)
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesinin ve sonrasında ek gıdaya kademeli geçiş yapılmasının doğru olduğunu dile getiriyor. Bir yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.
6-9 aylık dönemde bebeğiniz kendi beslenme miktarına göre her bir öğün için ortalama 180 ml kadar devam sütü içebilir. Günlük öğün sayısı 4-5 öğün kadar olabilir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Kasları Besliyor! Karbonhidrat, potasyum ve protein içeren muzlu süt kasları besler, sağlığını güçlendirir. Ayrıca, kilo verirken kas kaybını önlemeye yardımcı olur. Kilo vermek isteyenler için en uygun kullanım şekli spordan sonra içilecek 1 bardak muzlu süttür.
Sağlıklı karbonhidrat, potasyum ve protein içeren muzlu süt kasları besler, sağlığınızı güçlendirir. Ayrıca, kilo verirken kas kaybını önlemeye yardımcı olur. En ideal kullanım zamanı, spordan sonra muzlu süt içmektir. Muzlu süt ara öğünde güvenle içilebilir!
Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir.
Muzlu Süt Hazırlanışı
* Hazırlamış olduğunuz 150 ml anne sütü veya kullanılıyorsa doktorun uygun gördüğü devam sütünün içerisine katı meyve sıkacağında sıkıp tel süzgeçten süzdüğünüz elma, armut, şeftali gibi bir meyvenin suyundan 50 ml kadar ilave ederek bebeğinize meyveli süt verebilirsiniz.
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Süt tüketmeyen çocukların peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini kullanmaları konusunda ebeveynlerin çocukları teşvik etmelerini söyleyen Beyitler: " Sütün tadını sevmeyen çocuklar için şeker ya da kakao kullanmayın. Bunların yerine süte pekmez veya bal ekleyin.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri