İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme stratejilerinin belirlenmesi uygulanması ve denetlenmesi gibi işlevlerin yanı sıra örgüt dışından işgören bulma, seçme, eğitme, işgörenlerin verimliliğini artırma gibi faaliyetleri yerine getirir.
İnsan kaynakları yönetimi amacı
İnsan kaynakları yönetimi iş gücü ile ilgili çeşitli kriterleri kullanarak gerek çalışan bağlılığı ve verimlilik gerekse iş yaşamının niteliği üzerinde olumlu gelişmelerin elde edilmesini sağlar.
Çalışanların ihtiyaçlarını gidererek verimli bir iş ortamı sağlar ve bu da şirketin faaliyetlerini iyileştirir. İnsan kaynakları yönetimi doğru kişiyi işe aldığından şirket içerisindeki çalışan sirkülasyonu azalır. Bu da şirketin istikrarlı bir başarı elde etmesini mümkün kılar.
İnsan kaynakları yönetimi, işletme için gerekli olan insanın sağlanması ve yasalar çerçevesinde etkin bir biçimde çalıştırılması çabalarını içerir. Bu amaçlar, iş göreni performansının arttırılması, yaptığı işten doyum sağlaması ve sağlıklı bir biçimde çalıştırılması biçiminde ifade edilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
İnsan Kaynakları Yönetimi, insan faktörünün işletme hedefleri doğrultusunda verimliliğini ve etkenliğini artırmak amacı ile en iyi şekilde yönetilmesi, geliştirilmesi ve motive edilmesidir.
İnsan kaynakları departmanı, şirketin verimliliğini arttırmak, planlanan hedeflerine ulaşabilmesi ve kaynaklarını optimum şekilde kullanmasını sağlamak için kariyer planlamaları, eğitim ihtiyaç analizleri, motivasyon çalışmaları ve performans değerlendirmeleri de yapar.
İKY uygulamaları olarak; işgücü planlaması, eğitim-geliştirme, performans değerlendirme, ödüllendirme, firma-çalışan ilişkisi, iç iletişim değişkenleri kullanılmıştır. Örgütsel performans değişkenleri olarak; personel devir hızı, işgücü verimliliği ve satışlar alınmıştır.
İnsan kaynakları yönetimi, bir şirketteki insanlarla ilgili tüm konuları yöneten organizasyonel fonksiyondur. Buna ücret, işe alım, performans yönetimi, şirket geliştirme, güvenlik, sağlık, sosyal haklar, çalışan motivasyonu, iletişim, politika yönetimi ve eğitim dahildir ancak bunlarla sınırlı değildir.
Bir şirketin insan kaynakları departmanı çalışanları işe almaktan, işlerinde mutlu ve üretken olmalarını sağlamaktan sorumludur. Ayrıca maaş bordrosu ve sosyal yardım yönetimi ile çalışan ilişkilerini de yürütmekten de bu departman sorumludur.
İnsan kaynakları işyerlerinde ihtiyaç duyulan insan gücünü karşılamak ve verimli kullanmak için oluşturulmuş bölümün adıdır. Daha önceleri, personel bölümü olarak, devam takibi yani puantaj işlemi yaparak bordro hazırlayan bir görevi olan bu bölüm günümüzde faaliyet alanını genişleterek bu ismi almıştır.
İnsan kaynakları planlaması, işgücü gereksiniminin tahmin edilmesi, insan kaynakları plan ve programlarının yapılması, etkinliğin değerlendirilmesi ve ölçümlendirilmesi olmak üzere üç temel aşamadan oluşmaktadır.
İnsan Kaynakları departmanları, genellikle doğrudan tepe yöneticisine bağlı olarak ve alt fonksiyonları temel alınarak; işe alım, eğitim, performans, yetenek yönetimi, bordro ve özlük yönetimi şeklinde teşkilatlandırılırlar.
1-İnsana saygı ilkesi: İnsan kaynakları yönetiminin başta gelen ilkesi insana saygıdır.
Örgüt içindeki işgören ilişkilerini düzenleyen birimdir. İnsan Kaynakları Yönetimi, işletme stratejilerinin belirlenmesi uygulanması ve denetlenmesi gibi işlevlerin yanı sıra örgüt dışından işgören bulma, seçme, eğitme, işgörenlerin verimliliğini artırma gibi faaliyetleri yerine getirir.
İnsan kaynakları planlamasını, İK uzmanları ve ilgili birimin sorumluları birlikte ele almalıdır. Bir koordinasyon halinde ekip olarak çalışmalıdırlar. 1. Aşama: Analiz et. • 2. Aşama: İhtiyacı belirle. • 3. Aşama: İK Arzını / talebini belirle • 4. Aşama: Eylem planı hazırla ve uygula.
İşletmelerin insan kaynakları bölümünde, işe alım departmanlarında, bordrolama ve özlük işleri alanında çalışabilirler. Özel istihdam bürolarında çalışabilirler. Bazı bakanlıklarda çalışabilirler.
İnsan kaynağı eğitiminin amaçlarını; işini daha iyi yapabilmesi için personele gerek- li bilgi, beceri ve yeteneği kazandırmak, çalışma grubuna, bölümüne, işletmeye uyum sağlamasına yardımcı olmak, başka bir göreve atanabilmesi ya da yükseltilebilmesi için hazırlamak” olarak sıralayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri