Uzman Çavuşluktan Memurluğa Geçiş Yasal Düzenlemeler 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde; “… Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Danıştay 5. Dairesinin 13/6/2014 tarihli ve E:2011/3832, K:2014/5224 sayılı kararında, “Yukarıda metni yazılı 92. maddenin ikinci fıkrasında, 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden ayrılmış olanların memur kadrolarına atanmalarına imkan tanınmıştır.
Uzman erbaşlar sözleşmeli olarak görev yapıyor.
Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler
Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, uzman çavuş olur.
İlgili 35 soru bulundu
Uzman Çavuşluktan Memurluğa Geçiş Yasal Düzenlemeler
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde; “… Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.” hükmü yer almaktadır.
2023 yılı için Jandarma Genel Komutanlığına Lojistik Alt Branşlı Sözleşmeli Uzman Erbaş temin edilecektir.
Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Fakat son 5 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış ve disiplin notu 85 ve üstü ise birinci dereceye düşebilmektedirler.
Uzman çavuşlar 10 uncu derecenin birinci kademesinden; uzman onbaşılar ise, 11 inci derecenin birinci kademesinden giriş yaparlar…” hükmü yer almaktadır.
Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine alınmazlar. Uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işlemi yapılır.
Batıda görev yapan askerlerin hizmet süresi ise 4 ila 5 yıl arasında değişmektedir.
BİR DİĞER SORUN AİLE BİRLİKTELİĞİNDEN MAHRUM OLMAMIZ DİĞER STATÜLERE DOĞU GÖREV SÜRELERİ 2 YIL OLMASINA RAĞMEN UZMAN ÇAVUŞLARDA BU SÜRE 5 YILDIR AYRICA DOĞUDA GEÇEN GEÇİCİ GÖREVLENDİRMELER ŞARK SÜRESİNDEN SAYILMAMAKTADIR.
Temin Sistemi (PTS) üzerinden e-Devlet kapısı vasıtasıyla 18 Eylül – 02 Ekim 2023 (Saat 23.59'a kadar) tarihleri arasında yapılacaktır. c. 2024 yılı sözleşmeli uzman erbaş teminine yönelik; (1) Adaylar 2022-2023 KPSS puanı ile başvuru yapabileceklerdir. KPSS puanı olmayan adaylar başvuru yapamayacaklardır.
Kendi kusurun olmadan sözleşmenin yenilenmemesi sebebiyle ya da sözleşme süresini bitirip de kendin sözleşme yenilememiş isen; ayrıldığın tarihte almakta olduğun net maaş tutarının iki katının toplam hizmet yılı ile çarpımından bulunacak miktarda ikramiye alacaksın.
Uzman erbaşların astsubaylığa geçiş hakkı var mıdır? Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar; 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 15'inci maddesi ve Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde yer alan şartları taşımaları durumunda muvazzaf astsubay olabilirler.
Diğer taraftan, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun 13 üncü maddesinde, "Jandarma Hizmetleri Sınıfı personelinin her türlü özlük işlerinde, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uygulanır.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sözleşmeli çavuş
Sözleşmeli Çavuşlar, Sözleşmeli Onbaşı, Sözleşmeli Er ve Erlerin üstü olup, Erbaş sayılırlar. Uzman Erbaş olan Uzman Çavuş ve Uzman Onbaşıların astıdırlar. Özlük hak ve işlemleri aynı Erbaşlar gibi yürütülür.
Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine alınmazlar. Uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işlemi yapılır.
Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında belli başlı rütbeler gönüllü esasına bağlı olarak bordo bereli olmak amaçlı başvuru gerçekleştirebilir. Bu kapsamda astsubay ve subaylar ile birlikte uzman erbaşlar başvuru yapma hakkına sahiptir.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 2014'te uygulamaya geçeceği yeni personel rejiminin temel esaslarını belirledi. Yeni uygulamaya göre yüzbaşılıktan sonra üst rütbeye terfi için başarılı sicil gerekecek, orduya uzman çavuş olarak giren bir kişi de generalliğe kadar terfi edebilecek.
Uzman erbaşlar TSK personeli olmalarına karşın orduevlerine ve sosyal tesislere alınmıyor.
Uzman Erbaş alımı için 2022-2023 KPSS puanı ile başvuru yapılabilecek olup, KPSS puanı 50'nin üstünde olmayan adaylar başvuru yapamayacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığına 6 bin 940 sözleşmeli uzman erbaş alımı yapılacağını duyurdu.
Kara, deniz, hava ve Jandarma uzman çavuşlar 13 bin TL ile 20 bin TL maaş alıyor. Doğu görevinde bulunanlar ise 17 bin ile 23 bin TL arasında maaş alıyor.
1- Jandarma Uzman Çavuş Maaşları
Jandarma uzman çavuş maaşı 23.100 TL ile 25.200 TL arasındadır. Özellikle doğuda terör tazminatı ile maaşları 26.400 TL'den başlar. Bu miktar kıdem durumuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri