Süt sorunu yaşamayan annelerin kendi sütlerinden yoğurt yapabileceği gibi keçi sütü, inek sütü veya devam sütü kullanarak da yoğurtlarını yapabilir.
Yapılışı: Yoğurdunuzu anne sütü veya devam sütüyle mayalayabilirsiniz.
* Mayalanırken ağzını açık bırakmak çok önemli; kapağını kapatırsanız buharından yoğurdunuz sulanacaktır.
Anne sütü pişirilmez. Anne sütü eklenen gıdalar aynı gün yedirilmelidir. Sadece bebekler değil daha büyük yaşlarda olup süt alerjisi olan çocuklar için de uygun bir tariftir.
Yapılışı: Sütü kaynatın ve elinizin dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde (40–45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave ederek üzerini kapatın ve kalın bir örtü ile sararak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
İlgili 29 soru bulundu
Süt sorunu yaşamayan annelerin kendi sütlerinden yoğurt yapabileceği gibi keçi sütü, inek sütü veya devam sütü kullanarak da yoğurtlarını yapabilir. Dışarıdan açık bir şekilde işlem görmeyen sütler enfeksiyonlara açık olduğundan dolayı bebekler için kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Anne sütü siz ve bebeğinize özel olarak salgılanan bir besindir. Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Kısacası anne sütünün tatlımsı, sabunsu, ekşi ve hatta acı gibi çok değişik tadı olabilir. Bu da bebeklerin anne sütünü içmesini etkileyebilir. Bebekler çoğu kez taze sağılmış anne sütünün tadını ve kokusunu sever ve kolaylıkla içer.
Anne Sütüyle Bebek Banyosu
Anne sütü içerisindeki birçok zengin biyoaktif bileşen sayesinde mucizevi bir besindir. Bebeğini yıkarken kullandığınız küvete ya da banyoya bir miktar anne sütü ilave etmeniz bebeğinizin, Cildini nemlendirir.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
Nohuttan Yoğurt Mayası Yapımı
Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve 1 bardak günlük süt ile tarifi kolaylıkla yapabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökebilirsiniz. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletebilirsiniz.
Sütün ılık olmasına özen gösterin. Ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Serçe parmağınızı daldırdığınızda parmağınızı yakmayacak seviyedeyse, tahta kaşık yardımıyla bu yoğurdu süte aktarın ve karıştırın. Sarın etrafını güzelce, ılık bir ortamda mayalandırmaya bırakın.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
2011 yılında ABD'de Newyork Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan Miriam Simun adlı öğrenci tarafından kadın sütünden peynir denemesi yapıldı. Kadın sütünden 3 çeşit peynir elde ettiler. Bunu gören şefler, olaya ilgi gösterdi. Bazı kadınlar da destekledi ve kendi sütlerinden peynir yaptı" diye konuştu.
Anne sütü kaynatılmaz, çünkü kaynatıldığında içerisindeki yararlı maddeler denature olur yani yapısı bozulur. Özellikle yağı sindirecek olan enzim tüm işlevini kaybeder. Bu neden anne sütü eğer donmuş ise 1 gün önceden buzdolabında çözdürülüp oda ısısı veya annenin teninin ısısı kadar ısıtılmalıdır.
Anne sütü sağıldıktan sonra hemen bebeğe verilmek zorunda değil. Zaten süt sağma makineleri ve süt sağma pompaları, annenin bebeğin yanında olamadığı zamanlarda da sütünü sağabilmesi için. Sağılan sütü temiz ve güvenli bir şekilde saklamak ve gerektiğinde ısıtarak bebeğe vermek gerekir.
Yenidoğan bebek annelerinin 2-2,5 saat ara ile düzenli pompa kullanmaları sütün artış göstermesi ve annenin göğsünde süt kalmaması açısından önemlidir. Sağımlar her göğüs için 12-15 dakika sürmelidir. Daha büyük bebek anneleri için 3-3,5 saat ara ile sağım yapılması uygundur. Sağım süresi yine 12-15 dakika olmalıdır.
Bağırsaklarda oluşan gaz ve kan dolaşımı arasında hiçbir bağlantı yoktur. Sütün memede annenin kanındaki besin maddelerinden oluştuğu düşünüldüğünde, annenin gazının süt yoluyla bebeğe geçmesi mümkün değildir. Bununla birlikte, besinler sindirildiğinde bazı proteinler kana ve dolayısıyla anne sütüne geçebilir.
Anne sütü, sadece bebeğiniz için değil cildiniz için de oldukça faydalıdır. Anne sütü, cildi nemlendirir ve cilt kuruluğunu giderir. Vücutta bulunan sivilcelerin ve egzamaların tedavisinde oldukça etkilidir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da, adaba uygun değildir. Kadının memesinden süt emmek veya içmek, süt anne ve süt evlatlığı için yeterli değildir. Süt evlatlığının meydana gelmesi için, süt emen kişi iki yaşını doldurmamış olması gerekir.
Anne sütünün tadı kişiden kişiye değişebilir. Günün saatine bağlı olarak daha kalın veya daha ince olabilir ve hatta emziren annenin diyetinden etkilenir. Bunu deneyen yetişkinler genellikle anne sütünün tatlı ve kremsi olduğunu, ancak inek sütünden farklı bir şekilde olduğunu söylerler.
Doğum sonrası anne sütünün özellikleri; Her annenin doğumdan sonra ilk bir hafta boyunca memelerinden ''kolostrum'' adı verilen süt gelmektedir. Bu süt bebeğin enfeksiyonlara karşı korunması için özel bileşikler içerdiği için çok önemlidir.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Yeni doğum yapan bir annenin sütü koyu sarı renkte bir sıvı iken emzirme döneminin ilerleyen dönemlerine doğru renk beyazlaşmaya ve koyu kıvamı sulanmaya başlar.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri