Kırmızı et yerine tavuk veya hindi eti tercih edilmelidir. Haftada en az 2-3 kez balık tüketilmelidir. Hayvansal kaynaklı yağ tüketimi azaltılmalı, bitkisel kaynaklı sıvı yağlar tercih edilmelidir. Az yağlı veya yağsız süt ve yoğurt tüketimine özen gösterilmelidir.
Kahvaltıda, beyaz ekmek, poğaça, açma gibi glisemik indeksi yüksek besinler yerine tam tahıllı ekmekler; reçel, yağ gibi kalorisi yüksek besinler yerine az yağlı peynir, yumurta gibi protein içeriği yüksek besinler ve domates, salatalık, biber, maydanoz gibi vitamin-minerallerden zengin besinlere yer verilmelidir.
Günde en az üç öğün beslenilmelidir.
Her gün en az üç öğünde besin çeşitliliği sağlanarak beslenilmelidir. Yaşlılarda öğün atlanması yetersiz beslenmenin bir göstergesidir. Sağlıklı beslenmede ana öğünlerin atlanılmaması kadar öğünde tüketilecek besinlerin seçimine de dikkat edilmelidir.
Yaşlılar duyu kaybı nedeniyle tuzlu ve şekerli besinleri daha çok tercih ederler. Yaşlı beslenmesinde basit şeker (çay şekeri, reçel, bal vb.) tüketimi azaltılmalıdır. Bunların yerine kompleks karbonhidratlardan (rafine edilmemiş tahıllar, kuru baklagiller) zengin besinler tercih edilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Yaşlılık konusunda çoğu kuruluş tarafından kronolojik yaş sınırı 65 yıl olarak benimsenmektedir (Bilir, 2006: 3). Yetişkinlikte orta yaş olarak kabul edilen 45-59 orta yaş grubu dönemi, genellikle bir geçiş dönemi olarak varsayılır.
Yaşlı bireylerin dört besin grubundan her gün yeterli ve dengeli miktarlarda tüketmesi büyük önem taşımaktadır. Dört besin grubunu; tavuk, kırmızı et, balık, süt ve süt ürünleri, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, taze sebze ve meyveler, ekmek ve tahıllar (tam tahıl, bulgur, pirinç, makarna vb.)
Yaşlı birey kilo kaybediyorsa, ölüm tehlikesi yaşıyordur. Birçok faktör yetersiz beslenmeyi ve kilo kaybını açıklar: özerklik kaybı, depresyon, iştah azalması, ağız ve diş sorunları, hastalık, ilaç veya zayıflık. Bu nedenler genelde zor kırılan bir kısır döngü oluşturur.
Yaşlanmak önlenemez ve durdurulamaz, ama sağlıklı, huzurlu bir yolculuğa dönüştürülebilir... HAYATIN sırrı DNA'da gizlidir. Nasıl ve ne kalitede bir hayat süreceğimizi, sağlığımızın nelerden, ne zaman, ne oranda etkileneceğini, büyük ölçüde DNA'mız belirler.
Uzmanlar iki öğün arasında en az 3 saat zaman bırakılması gerektiği görüşündeler ancak bazı beslenme uzmanları her saat başı bir küçük öğünden oluşan diyet programları da verebiliyorlar. Bu temelde kişinin bünyesine, metabolizma hızına, günlük kalori ihtiyacına ve çok daha fazla değişkene göre belirleniyor.
Yaşlı bireyde bazal metabolizma yavaşlar, hareket kabiliyeti, algı düşer, yemek yemeyi unutabilir, ellerde veya bedende oluşan titremeler nedeniyle yemeğini tam tüketemez. Birçok ilaç kullanılan bu dönemde bazı ilaçlar besin emilimini bozabilir veya bazı besinler ilaçların etkinliğini azaltabilir /yok edebilir.
Protein: Sağlıklı yaşlılarda kas yapımı ve korunması için günlük ortalama 1-1.2 g/kg arası protein tüketmelidir (19). Akut veya kronik bir hastalığı olan yaşlı erişkinlerin ise Page 11 105 Yaşlılarda Beslenme ve Akciğer çoğunun besinsel protein ihtiyacı artmıştır (1.2-1.5 g/kg/gün).
Yaşlılar Haftası etkinlikleri arasında huzurevlerinde, okullarda ve çeşitli kurumlarda, yaşlıların sağlık durumlarına uygun özel müzik, dans, el işi etkinlikleri, sinema gösterimi, gezi, mangal, tulum-kemençe eşliğinde mini konser gibi aktiviteler bulunmaktadır.
Birlikte oyun oynamayı, yemek yapmayı deneyebilirsiniz. Hep birlikte eski şarkıları dinleyebilirsiniz. Sesli olarak gazete, kitap ya da dergi okuyabilirsiniz. İmkanınız varsa, müzik aleti çalmayı bile deneyebilirsiniz.
Düzenli Egzersiz
Düzenli olarak spor yapan ve kaslarını çalıştıran kişilerde kas kaybını azaltmak ve kaybedilen kasların geri kazanılmasını sağlamak mümkün. Tüm kasları çalıştıracak egzersizlere yönelmek bu noktada yapılabilecek iyi tercihlerden birisi. Çok fazla egzersiz yaparsanız kas yıkımına neden olabilirsiniz.
Kas kaybını önlemek için günlük protein miktarı mutlaka tüketilmelidir. Kilo verme süreci içerisinde 3 öğün yerine 5 öğün tercih edilmelidir. Sık yeme alışkanlığı, porsiyonların küçülmesini sağlayacaktır. Uyku esnasında vücudu proteinsiz bırakmamak için iyi bir kazein kaynağı olan süt içilebilir.
Kilo Verirken Kas Kaybı Belirtileri
Halsizlik, enerji düşüklüğü, sürekli uyku hali veya sabahları yorgun uyanma. Çabuk yorulma veya güçsüzlük. Ruh halinde olumsuz yönde değişimler. Denge sorunları yaşamak.
Yaşlı bireylerin yaşadıkları en önemli sorunlar arasında yalnızlık, bakım ihtiyacı ve yoksulluk yer almaktadır. Yaşlı bireylerin yalnızlığı ve yaşlılık ile birlikte gelen psikolojik, biyolojik, fizyolojik sorunlar aynı zamanda yoksullaşmalarına da neden olmaktadır.
Yaşlı İnsanların Yapamadıkları
Bu nedenle yürümek, tırmanmak, merdiven çıkmak gibi aktiviteleri yapmakta zorlanabilirler. Yaşlı insanlar yakını daha zor görebilir. Yaşlı insanlar koşamaz. Yaşlı insanlar futbol, basketbol gibi sporları kolay yapamaz.
Yaşlılarda sık düşmek hastalık habercisi (Sarkopeni nedir?)
Sarkopeninin, 65 yaş üstündeki kişilerin %30, 80 yaş üstündekilerin ise % 50'sinde görüldüğüne dikkati çeken Kutsal, hastalığın gelişimiyle kişinin kaslarında hem kalite hem de kuvvet kaybı meydana geldiğini anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanıma göre 65 yaş ve üzeri kişiler yaşlı olarak kabul edilir.
Yaşlanma belirtileri 41 yaşında görülmeye başlıyor. Kadınların seksapelliği 53 yaşında son buluyor. 55 yaşından itibaren kadınlar yaşlı kabul ediliyor.
Buna göre gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler (BM) gençlik dönemini 12-24 yaş arası olarak öngörmektedir. Türkiye ise BM'nin belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak kabul etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri