Emme refleksini tam anlamıyla yerine getiremeyen bebeklere, Konuşma bozukluğu yaşayan çocuklara, Diş eti çekilmesi, diş ve diş eti hastalıkları yaşayanlara, Üst ön dişleri arasında diastema adı verilen boşluk oluşan çocuklara ve yetişkinlere frenektomi yapılması gerekebilir.
Dudak bağının alınması için en az 10 yaşına kadar hasta takip edilmeli ve üst köpek dişlerinin çıkması beklenmelidir.
Bazen, bebek büyüdükçe hafif dudak bağı sorunu kendiliğinden düzelir.
Üst dudağın, dudak bağı nedeniyle diş etine yapışık bir vaziyette durması; bakteri, tartar ve çürük oluşumunu kolaylaştırır. Bunları engellemek, ortodonti tedavisini daha kolay hale getirmek ya da diş fırçalamayı kolaylaştırmak amacıyla yapılan frenektonmi operasyonu ile ağız içinde daha sağlıklı bir yapı elde edilir.
Çocuklarda Frenektomi Ne Zaman Yapılır? Dil bağının yapışık, kalın veya kısa olduğu anlaşıldıktan sonra en kısa sürede alınması önerilir. Çocuklarda dil bağı ameliyatı için belli bir yaşı beklemek gerekmez. Fakat çocuklarda dudak bağı ameliyatı için hastanın 10 yaşına ulaşması beklenmelidir.
İlgili 17 soru bulundu
Dudak bağı alınmazsa ne olur? Dudak bağı çok şiddetliyse, belirgin şikayetlere neden oluyorsa zaman kaybetmeden alınmalıdır. Dudak bağı alınmadığı takdirde bebeklerde beslenme sorunları ortaya çıkabilir ve bu durumda gelişimsel problemlerle karşılaşılabilir.
Dudak bağının kısalığı nasıl fark edilir? Bunun için blanche testi uygulanır. İki parmakla tutularak üst dudak hareket ettirilir. Bu sırada iki ön diş arasında bulunan dudak bağının beyazlaşması bağın uzunluğunun yetersiz olduğu ve frenektomi gerekebileceği hakkında bize bilgi verir.
Bebeklerde dil bağı konuşmaya engel mi? Dil altı bağı konuşmaya engel olmaz. Artikülasyon bozukluğuna sebep olur. Özellikle 3 yaş sonrasındaki dönemde hastadan “l, r, s, t, z” gibi dilin ön bölgesinin aktif kullanıldığı seslerin çıkarılmasında zorluk yaşar.
Dil bağı için küçük bir müdahale gereklidir. Özellikle ilk günler ve özellikle ilk 6 ay yani dişler çıkmadan lokal anestezi altında makas yardımıyla dil bağı kesilebilir. Bu dönemde dil bağı incedir ve bu işlem genellikle ağrısız ve kanamasızdır. İşlem sonrası hasta hemen annesini emebilir.
Amerikan Pediatri Derneği, dil bağının kısa, kalın ya da yapışık olduğu fark edildikten sonra en kısa zamanda alınmasını önermektedir. Böylece dilde yapısal değişiklikler, beslenme ve yutma problemleri, diş ve diş eti problemleri, konuşma problemleri ortaya çıkmadan ya da ciddileşmeden önlenebilmektedir.
Çene cerrahisi, ağız cerrahisi ve maksillofasiyal cerrahi uzmanları tarafından yapılır.
Yöntemde; frenelum adındaki yapıya müdahele edilir ve dilin serbest hale gelmesi sağlanır. Örnekler göz önünde bulundurulduğunda; anesteziye ihtiyaç duyulmaz, takibinde bebek emzirilebilir.
Özet olarak frenektomi işlemi yapılacak ise, üst köpek dişleri sürdükten sonra ve ortodontik tedavi ile boşluk olabildiği kadar kapatıldıktan sonra yapılmalıdır. Tedavi öncesi yapılacak frenektomiler o bölgede skar dokusu oluşturacağından diş hareketini yavaşlatır ve boşluğun kapanmasını bile engelleyebilir.
Labial frenektomi, labial frenulumun altta kemiğe tutunan bölümü de dahil tamamen ortadan kaldırılması işlemidir. Labial frenektomi sonrasında dişeti üzerinde oluşan gerginlik azalır. Kesici dişler arasındaki aralığın; tel tedavisi ile tedavi edilmesinden sonra tekrar oluşması önlenir.
Dil bağı nedeniyle bebek ağzını doğru şekilde meme ucuna sabitleyemeyebilir ve dolayısıyla etkili şekilde ememez. Bu durum zaman içerisinde gelen süt miktarında azalma, bebeğin hava yutması ve yetersiz beslenme sonucu büyüme geriliği gibi sorunların gelişmesine neden olabilir.
Dil bağı ameliyatı genellikle lokal anestezi altında yapılır. Dil altı lokal anestezik ilaç ile uyuşturulduktan sonra ince dil bağlarında makas veya bistüri yardımıyla kesilir. İşlem sonrası genellikle ağrı ve kanama görülmez.
Ancak, bebeğin beslenme ve kilo alma sorunu yoksa dil bağı görünümü olsa dahi cerrahi girişimin bebek 6 aylık oluncaya kadar ertelenmesi önerilmektedir. Çünkü bu süre içerisinde dil bağının kendiliğinden düzelebileceği belirtilmektedir.
Dil Altı Bağı Tanısı Nasıl Konur? Dil bağını değerlendirirken dilin alt dudak hizasını geçip geçmediğine bakılarak değerlendirme yapılabilir. Dondurma veya şeker yalatılarak bu testi yapmak mümkündür. Dil ağız içinde yeterince hareketli değilse yemek artıklarını temizleme ve diş çürüklerini önlemede etkisi azalır.
Bununla birlikte gelişim sürecini sorunlu olarak geçiren çocuklar yetişkin olduklarında da bunu bir travma olarak taşıyabilir. Söz konusu dil bağı rahatsızlığını yaşayan çocuklarda “r” harflerini söyleyememe durumuyla karşılaşılır. Çocuklar gelişim süreci boyunca rahatlıkla konuşamaz.
Dil bağı konuşmayı etkilemez. Dil bağı dilin altında hareketi kısıtlayan bir yapı olduğundan kısıtladığı tek hareket dilin yukarıya çıkışıdır. Bu kısıtlama s ve r gibi seslerin oluşturulmasını güçleştirebilir.
Dil ve dudak bağı normal olarak herkeste bulunan, dilin ağız tabanına ve dudağın diş etine tutunmasını sağlayan yumuşak doku bağlantılarıdır.
Dilin ağız içinde damağa doğru veya bir yandan diğer yana hareket ettirmede zorluk. Dondurma gibi ürünlerin yenmesinde ve yalama eyleminde zorluk. Nefesli bir enstrüman çalmada zorluk. Dilin dışarı ve yukarı çıkarma sorunları
Frenektomi işlemi nasıl yapılır? Frenektomi işlemi gelişen teknolojı sayesinde artık çoğunlukla lazer yardımıyla alınır, bu da işlemin hem kısa hem de kanamasız olmasını sağlar. Fakat bağın çok büyük veya derin olduğu durumlarda cerrahi olarak çıkartılması ve dikiş atılması gerekir.
Frenektomi ile dil bağı alınmadığında ilerleyen dönemde konuşma bozukluklarına, dişeti sorunlarına ve dişlerde çapraşıklıklara neden olabiliyor. Ön dişlerle dudağı bağlayan anormal frenulum bağlantıları dişler arasında diastemalara, yani fizyolojik olmayan boşluklara sebebiyet verebiliyor.
Diş Telinden Sonra Dudak Yapısı Değişir Mi? Evet, diş teli tedavisi, dudak yapısında değişikliklere neden olabilir, ancak bu genellikle olumlu bir değişimdir. Dişlerin yeni pozisyonu, dudaklarınızın daha dolgun ve dengeli görünmesini sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri