Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
Kaşık mamasına ve ek gıda takviyelerine başlangıç yapılan 6. aydan itibaren meyve tüketimine başlanabilir. Elma, muz, armut, şeftali ve kayısı gibi meyveler, ezilmeye veya rendelenmeye uygun oldukları için birinci aşama döneminde tercih edilmeye son derece uygundur.
İlk 6 ay bebeğiniz ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı anne sütünden alır. 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş döneminde ise bebeğiniz su ve doğal meyve suları içebilir.
Meyveler A ve C vitamini ile früktoz adlı meyve şekeri içerirler. İyice yıkanıp kabukları soyulduktan sonra verilmelidirler. Başlangıç olarak en az alerji yapan elma, armut, şeftali, kayısı, nektarin, üzüm, kırmızı erik uygundur. Turunçgiller ve kivi gaz ve alerji yapabileceği için 5–6. aydan sonra başlanmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
6 aydan sonra da sıvı kıvamında başlanan besinler (meyve suyu, sulu sebze çorbaları, sulu muhallebi)'in yoğunluğu dereceli olarak artırılıp katı/pütürlü kıvama geçilmelidir.
Mide ve yemek borusunu tahriş edebilir. Bu nedenle 8 aydan küçük bebeklerde mandalina ve portakal gibi turunçgillerin verilmesi tavsiye edilmez. Bebeklere 8 aydan itibaren doktorunuza danıştıktan sonra mandalina ve portakal verilmesinde sakınca yoktur.
Çünkü diğer aromaları içeren meyve sularında çoğunlukla şeker ve su katkısı bulunmaktadır. Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebekler 6-12 aylık dönemde bir de ayran içebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, bebekte inek sütü alerjisi olup olmadığıdır. Eğe bebekte inek sütü alerjisi var ise süt ve süt ürünleri tüketmemelidir.
Ortalama değerlere bakıldığında 8 aylık bebeklerin ortalama kiloları 8 kilo 200 gram bandında olduğu görülür. Kız bebeklerin erkek bebeklere oranla yarım kilogram kadar daha hafif olması normaldir. Boy uzunluğu ise genellikle 62-75 santimetre aralığındadır.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeğiniz için seçeceğiniz içme sularının doğal kaynaklardan çıkmış olması mineral yönünden zengin olduğunu gösterir. Mineral yönünden zengin içme suları yumuşak içime sahip olmalıdır. Doğal kaynak suyu sodyum oranınca düşük olmalıdır. Çünkü bebeklerin böbrekleri fazla sodyum oranından etkilenebilir.
Uzmanlar sindiriminin kolaylığı açısından, pH değeri 7.0'nin üzerinde olan suları tavsiye ediyorlar. Doğal mineralli sular saf olmakla beraber, bu suların kalsiyum oranları bebeklere fazla gelebilir. Doğal kaynak suları ise bebekler için fazla sodyum içerebilir.
Bebeklere Mandalina Ne Zaman Verilir? C vitamini deposu olan mandalina 1 yaşından sonra bebeklere verilebilir.
8 aylık bebeğin artık yemek konusunda biraz daha seçici olabilir. Yumurta, peynir gibi besinleri yemek istemeyebilir. Ona yulaf karışımı ve meyveli yoğurt gibi daha hafif, serinletici ve farklı kahvaltı seçenekleri sunabilirsin. Bunlar dışında krep ve klasik kahvaltı gibi alternatifleri de değerlendirebilirsin.
Bebekler 6 ila 9 ay arasındaki süreçte emeklemeye başlar. Katı gıda ile beslenmeye başlayan bebekler yavaşca fiziksel olarak güçlenmeye başlar. Zamanla fiziksel olarak güçlenen bebekler destek almadan dik durabilmeye başlarlar.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Meyve sularının hazır paketler halinde alınması yerine, meyvelerin taze olarak alınıp, suyunun sıkılıp, yenmesi oldukça faydalıdır. Taze olarak sıkılan meyve sularının bekletilmeden içilmesi ve içerisindeki vitaminlerin, liflerin kaybolmadan tüketilmesi hastalıklara karşı da korumaktadır.” diye konuştu.
Yetişkinlere olduğu kadar elmanın bebeklere faydaları da vardır. Ek gıdaya başlama zamanı gelen bebeğinize uzman onayıyla elmayı uygun şekilde hazırlayarak yedirebilirsiniz.
Barış İlhan'ın cevabı: (Portakal, mandalina, limon, greyfurt sularına, gaza neden olabileceğinden ve alerjik özelliklerinden dolayı, 7. aydan önce başlamıyoruz, bebek 7 aylık olduğunda başlıyoruz.)
Bir çok doktor bebeklere şeftaliyi 4 ila 6 ay arasında başlatıyor. Özellikle katı gıdaya 6 aydan önce geçen bebekler için şeftali iyi bir besin kaynağı... Tatlı, lezzetli. Tavukla, muzla, hatta avokado ile beraber verebilirsiniz, yoğurtla karıştırabilirsiniz.
Portakal,mandalina, limon gibi meyveler çocuklarda başlangıçta karın ağrısı yapabilir. Bunun için bu meyveleri altı aydan sonra vermek daha uygun olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri