Artık 8 aylık bebek yemekleri içerisinde makarna da yer alıyor! Tam buğday unu veya tam tahıllardan hazırlanmış makarnaları tercih edebilirsin.
Sekizinci aydan sonra alışmış olduğu gıdalara baklagilleri ekleyebilirsiniz. Baklagiller biyolojik değeri yüksek protein, vitamin, mineral ve lif açısından zengin besinlerdir. Kırmızı mercimek, yeşil mercimek, nohut, kuru fasulye ve barbunya gibi.
9. Ayını dolduran bebeğinizin beslenmesinde beyaz un yerine, tam tahıllı unları tercih edebilirsiniz. Sebze çorbalarının içine pirinç ekleyerek bebeğinizi ilk tahılı ile tanıştırabilirsiniz. Daha sonra kahvaltı ve ara öğünlerinde kıvam ve doyuruculuk arttırmak için buğday ya da bulgur kullanabilirsiniz.
Yetişkinlerin kahvaltısının vazgeçilmezleri arasında olan kahvaltılık ürünlerden 8 aylık bebekler de az miktarda olmak koşuluyla yemeye başlayabilir. Yumurta sarısı, belki de yumurtanın hepsi, pütürlü yiyecekleri bisküvi, peynir, pekmez, ceviz, meyve suyundan az miktarlarda tüketebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Ana Öğün: Anne sütü veya doktorunuz önerdiyse devam sütü. Ara Öğün (Yatmadan Önce): 1/2 bebek kavanozu Aptamil sütlü ve tahıl bazlı ek gıda.
Ceviz kalp ve damar sağlığı bakımından önemli bir besindir. Bu nedenle bebeklerde ek gıda döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Bebeklerde ceviz tüketimi 6 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Doktor kontrolü ile birlikte başlatılan ceviz ek gıdaya geçiş ile birlikte kullanılabilir.
İrmik tam tahıl değildir. Ama son derece besleyicidir. İrmik makarnanın ham maddesidir, durum buğdayından yapılır. Durum buğdayı ekmek yapımında kullanılan buğdaydan farklıdır.
Tahıllardan çıkartılan nişasta, saf karbonhidrat kaynağı olup vitaminler, mineraller ve proteinden fakirdir. Beyaz undan yapılan makarna, şehriye ve eriştenin vitamin mineral değerleri düşüktür. Ülkemizde tahıl ürünlerinden en fazla tüketilen ekmektir.
Aynı zamanda gluten içermez ve çölyak hastaları için uygun bir alternatiftir. Yulaf ezmesi: Yulaf ezmesi, tam tahıl içeriği nedeniyle, tahıl gibi aynı faydaları sağlar ve aynı zamanda düşük glisemik indeks nedeniyle şeker hastalığı riskini azaltır.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
6 ve 7. aylarda da olduğu gibi anne sütü veya formül mama ara öğün, ek gıdalar ise ara öğün olmalıdır. 8 aylık bebek 3-3.5 saatte bir beslenebilir.
Kuru baklagil yemekleri de bu aydan itibaren verilebilir.( kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, barbunya vb.).
Ispanağın içinde nitrat var. Bu nedenle bebeğinize çok erken aylarda vermemenizde fayda var. Bazı kaynaklarda bebeğiniz 6-7 aylıkken ıspanağın verilebileceği belirtilse de siz yine de temkinli davranın. Ispanak için küçük gurmenizin 8 aylık olmasını bekleyebilirsiniz.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Harvard Üniversitesi'nden uzmanlar tarafından yürütülen araştırma, buğday, arpa ve çavdardan uzak durulan glütensiz beslenme tarzının kalp hastalığı riskini artırdığını ortaya koydu.
Bilmeyenler için, tarhana, Orta Doğu bölgelerinin çoğunda temel gıda olarak kullanılan Türk fermente pirinç veya buğday esaslı tahıl gıdasıdır.
İrmik beyaz un ile kıyaslandığında daha düşük kaloriye sahiptir. Glisemik indeksi düşük bir tahıl ürünü olduğu için şeker hastalarına tavsiye edilir. Beyaz un yerine irmik kullanarak kan şekerinin yükselmesini önleyebilirsiniz.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
İçerisindeki demir minerali sayesinde bebeklerin kansızlığını giderir ve hemoglobinin düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Yapısında bulunan mineral sayesinde bebeğin kas ve sinir sisteminin çalışmasında önemli rol oynar.
Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Kuruyemişler alerjik besinlerdir ve kuruyemişlerin başlanma zamanı hakkında bilgi çok fazla değildir. Kuruyemişlere genellikle 12 ay ile 36 ay arasında başlanması tavsiye edilir.
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri