Çinko depo edilemediği için gün içerisinde beslenme ile alınması önerilmektedir. Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Bununla birlikte çok fazla çinko alımı bulantı, baş ağrısı ve ishal gibi belirtilere neden olabilir. Fazla çinko alımı vücutta toksisiteye ve bunun neticesinde gastrointestinal sorunlara yol açabilir ve kronik çinko fazlalığı demir ve bakır da dahil olmak üzere vücuttaki diğer kimyasalların dengesini bozabilir.
Çinko, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışabilmesine fayda sağlayan demir mineralinden sonra gelen en önemli mineraldir. Çinko, günlük olarak tüketimi tercih edilen gıdalardan temin edilebilinmektedir. Vücutta depolanma özelliği olmadığı için çinkonun günlük olarak vücuda alınması oldukça önemlidir.
Çinko takviyesi alırken yalnızca dozuna dikkat etmeniz gerekmiyor. Aynı zamanda çinko takviyesinin vücudunuz için sağlayacağı faydayı artırabilmek için destek olarak bazı farklı vitamin ya da mineral takviyesi almanız gerekebilir. Bunun için belirli aralıklarla gereken testleri yaptırmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
Çinko eksikliğinde: Erişkin hastalarda doktor tarafından başka şekilde belirtilmediği takdirde günlük doz 1 kapsüldür. Wilson hastalığında: Çocuk hastalarda: 16 yaş üzeri ve 50 kg üzerinde olan çocuklarda önerilen doz 150 mg/gündür; günde 3 kez kullanılır. Kullanılacak doz doktorunuz tarafından ayarlanacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz.
Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir. Bu tüketim şekli takviyeyi günlük beslenme düzeninize kolayca eklemenize yardımcı olabilir.
Çinkonun vücuda faydaları arasında kemik sağlığını desteklemesi de sayılabilir. Çinko kemik sağlığı için de önemli bir mineraldir. Özellikle kalsiyum, çinko ve magnezyum bir arada düzenli kullanıldığında kemik mineral yoğunluğunun artırılmasına destek sağlayabilir.
ZMA Ne Zaman Alınmalıdır? ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
Erkekler için 11 mg ve kadınlar için 8 mg olan değerler günlük kullanım için yeterlidir. Ancak yaşlı yetişkinler, çinko emilimini engelleyen hastalıkları olan kişilerin veya virüs kaynaklı epidemilerin yaşandığı dönemelerde takviye edilmesi gerekir.
Vücut sistemlerinde pek çok farklı şekilde rol alan çinkonun vücutta uzun süreli olarak depolanması mümkün değildir. Bu nedenle, çeşitli gıdalar ya da takviyelerle dışarıdan alınması gerekir. Bazı nedenlere bağlı olarak, günlük yeterli miktarda çinko vücuda alınamaz.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
1) SABAH AÇ KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: Demir, Selenyum, Kollajen peptidler, Krom destekleri. 2) SABAH TOK KARNINA ALINACAK TAKVİYELER: D vitamini, K2 vitamini, Omega 3, Koenzim Q10, Çinko, Magnezyum Malat.
Çinko oksit, UVA ve UVB güneş ışınlarına karşı korumada etkili güneş koruyucu bir bileşendir. Derideki mikroorganizmaların büyümesini yavaşlatır ve bakteri gelişimini engeller. Dış etkenlerin cilt üzerindeki zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur.
ÇİNKO: Çinko, yaşamsal bir mineral. Saç yapımı ve onarımında da önemli bir rolü var. Saç köklerinin çevresinde yer alan yağ bezlerinin çalışmasına yardım ediyor. Ancak çinkonun fazlası da, saç dökülmesine neden olur.
Araştırmalar, kalsiyum, magnezyum ve çinkonun sağlığınızın kemik gücü, ruh hali, bağışıklık, kan şekeri düzenlemesi ve uyku kalitesi gibi çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Kalsiyum magnezyum ve çinkonun bilinen ve şu ana kadar gözlemlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
K vitamini, kandan kemiklere kalsiyum geçişini sağlarken, D vitamini de kemiklerden kana kalsiyum geçişini sağlar. Bu işbirliği kan ve kemiklerdeki kalsiyum dengesini korur. Özellikle D2 ve K3 vitaminleri birlikte kullanılmalıdır. Metabolizma için gerekli olan magnezyum da D vitamini ile birlikte kullanılabilir.
Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar: ZİNCO FORT yetişkinlerde, yemeklerden önce ya da sonra veya yemeklerle birlikte kullanılabilir. Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde; günde bir kez aşağıda belirtilen ölçekte kullanınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri