Bebeklerin ek gıda döneminde ete alışmaları için çorbaların içerisinde et suyu veya yağsız kuzu eti katılabilir. Daha sonra bu maddeler çorbadan çıkarılarak kırmızı et sunumuna geçilebilir. Kırmızı ete başlama dönemi genel itibariyle 8. ay olarak karşınıza çıkar.
Kırmızı et, çok önemli bir demir kaynağıdır ve kırmızı etteki demirin emilimi oldukça kolaydır. 8. aydan itibaren bebeğinize kırmızı eti kıyma şeklinde bebeğinize vermeye başlayabilirsiniz.
7. Ay itibari ile bebeklerinizin çorbalarına veya sebze pürelerine kırmızı eti iki kez çekilmiş olarak az yağlı kuzu kıyma şeklinde ekleyebilirsiniz.
Yedinci aydan itibaren sebze pürelerine 3-4 kez çekilmiş yağsız dana kıyma veya ezilmiş tavuk eti (tabii bulursanız organik tavuk eti) katılmalıdır. İlk kıyma deneyimi 1-2 çay kaşığı ile olmalı, miktar yavaş yavaş arttırılmalıdır. Bir öğün sebze püresine 1 çorba kaşığı kıyma yeterlidir.
Kuzu incikler düdüklüye konulur su eklenir ve 30 dk pişirilir. Soğuyunca kapağı açılıp sebzeler eklenir. Tekrar 30 dk pişirilir ( bebeklerimizin çiğneyebilmesi için etin önceden pişmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor) 12 aydan büyük bebekler için tuz atılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Bazı uzmanlar kuzu gibi küçükbaş hayvanların, dana gibi büyükbaş hayvanlara göre daha az yabancı madde ve ilaca maruz kaldıklarını söylüyorlar. Bu nedenle de bebeklerini iyi beslemek isteyen annelere kuzu ve oğlak etini öneriyorlar.
Bebekler, 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur.
Kurban olabilmesi için sığır ve mandalar iki yaşını (24 ayını), deve beş yaşını, keçi ve koyun bir yaşını bitirmiş olmalıdır. Ancak, koyunlarda altı aylıktan sonrakilerin bir ya- şını dolduranlar kadar gelişmiş ve cüsseli olması yeterli kabul edilmiştir.
Mutlaka tüketilmesi gereken ve 7'den 70'e herkesin değerlendirilmesi gerektiği sağlıklı besin kaynakları arasında kuzu eti gelir. - Yüksek oranda amino asit miktarına sahiptir. - Kasları güçlendirmede oldukça etkilidir.
İçeriğindeki yağın yarısı insan sağlığına faydalı doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. Kuzu eti, vücudumuzda büyüme ve gelişme için gerekli olan 9 temel amino asidin tümünü sağlayan yüksek kalite bir protein kaynağıdır. Yüksek kalite protein özellikle yaşlı erişkinlerde, kas kütlesini korumak için çok önemlidir.
Kolay emilebilir demir ise bebeklerin kansızlık sorunu yaşamasının da önüne geçer. Ek gıdaya geçişte kırmızı etin kıyma şeklinde verilmesi ve kuzu gibi küçükbaş hayvan etlerinin tercih edilmesi önerilmektedir.
Tavuk, bebeklere ilk olarak tanıştırabileceğiniz et çeşidi olarak önerilir. Aynı şekilde hindi eti de protein açısından besleyicidir ve bebeğinizin yemeklerinde kullanmanız için uygundur. Başlama ayı uzmandan uzmana değişse de 6-8 aylık önerilmektedir. Doktorunuza da danışarak bu aylarda başlayabilirsiniz.
Piyasada bulunan tavuklarla ilgili çok miktarda spekülayonlar olduğundan tavuk eti olarak organik tavuğun eti tercih edilmelidir. 7 ay ve üzeri bebeğinize çorba öğünü olarak rahatça verebilirsiniz.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir.
Hiçbir işlem görmeyen kurban eti, normal mevsim koşullarında 4 derecede 3-4 gün buzdolabında muhafaza edilebilir. Buzlukta ise -18 derecede ortalama altı ay bekletilebilir.
Kurban eti bir gün dolapta dinlendikten sonra yıkamadan düdüklü tencereye alınır. Et suyunu salana kadar kavrulur. 1 su bardağı sıcak su eklenir. Kaynama gelmesi beklenir. Üzerinde oluşan köpükler alınır ve düdüklünün kapağı kapatılır. 20 dakika pişirilir.
Kuzu etini kuşbaşı olarak doğrayalım. Kuru soğanı, domateslerin kabuklarını soyup, kırmızı ve yeşil biberi de ufak olmayacak şekilde hepsini doğrayalım. Daha sonra genişçe bir tavayı ocağa alalım ve iyice ısıtalım. Tava ısınınca eti tavaya ekleyip et suyunu salıp geri çekinceye kadar pişirelim.
Kuzu eti kaç dakikada pişer? Ortalama et haşlama süresi etin gramajına ve türüne bağlı olarak 30 dakikayla 1,5 saat arasında değişiyor. Eğer kemiksiz küçük bir etiniz ya da kuşbaşı etiniz varsa bu süre 30 dakika kadar olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri