Cevaba cevap Dilekçesi ne anlama geliyor? sorusunu özetle açıklayalım. Davalı tarafın cevap dilekçesine karşı verilen dilekçeye cevaba cevap dilekçesi denilmektedir. Yani Cevaba Cevap dilekçesini davacı taraf sunmaktadır.
Cevap dilekçesi vermeyen davalı, sadece davacının dava dilekçesinde dayandığı vakıaları inkâr etmiş olur; davalının bu inkârı, karşı yeni vakıalar ileri sürmüş gibi değerlendirilemez. Borcun ortadan kalk- ması, inkâr kapsamında olmayıp davacının ileri sürdüğü vakıaya karşı ileri sürülen yeni bir vakıadır14.
Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Delil veya Tanık Bildirebilir mi? Doktrin görüşleri, cevap dilekçesi vermeyen davalının inkâr kapsamındaki savunmasını ispat için karşı delil sunma hakkını kabul etmektedir. Yargıtay kararları da aynı yöndedir.
İlgili 29 soru bulundu
Görüleceği üzere karşı davanın açılması için süre şartı aranmaktadır. Bu süre esasa cevap süresi olarak belirlenmiştir. Bu dava cevap dilekçesi ile açılabileceği gibi cevap süresinde ayrı bir dilekçe vermek suretiyle de açılabilir. İki haftalık cevap süresinin uzatıldığı hallerde karşı dava açma süresi de uzayacaktır.
Cevap Dilekçesi Verilmemesinin Sonuçları
Cevap dilekçesi verilmemesinin ispat yükü hususunda bir değişiklik etkisi olmayacaktır. Davaya cevap vermeyen davalı, inkâr kapsamında beyanda bulunabilir. Vermiş olduğu beyan dilekçesinde davaya yönelik yeni vakıa ileri süremez. İtiraz ve def'i de bildiremez.
Mahkeme tarafından tensip zaptı ile beraber davacıya bu eksikliklerini tamamlamaması amacı ile bir haftalık kesin süre verilir. Tensip zaptı içeriğinde belirtilen eksiklikler süresi içerisinde davacı tarafından tamamlanmaz ise dava açılmamış sayılır.
(1) Davacı, cevap dilekçesinin kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde cevaba cevap dilekçesi; davalı da davacının cevabının kendisine tebliğinden itibaren iki hafta içinde ikinci cevap dilekçesi verebilir.
Dava tarihinde yürürlükte bulunan 6100 Sayılı HMK.nun 128. maddesinde “Süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkar etmiş sayılır” hükmüne yer verilmiştir.
Dava dilekçesi kendisine tebliğ edilen davalı, dava dilekçesinde yer alan vakıaların haksızlığını ispat etmek için savunma yapmalı ve cevap dilekçesi vermelidir. Cevap dilekçesine savunmasının dayanağı olan vakıaları açıkça yazmalıdır. Davalı, karşı dava açacaksa bunu cevap süresi içinde açmalıdır.
Davalının verdiği ikinci cevaba, düplik layihası denir (HMK m. 136). Kanun buna ikinci dilekçe demektedir. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzun, 136. maddesine göre davacının verdiği replik (cevaba cevap) dilekçesine karşı, davalı tebliğden itibaren iki hafta içinde düplik dilekçesi verebilir.
Davalının cevap dilekçesi vermemesi halinde bu durumun davalı, ve davacı açısından birtakım sonuçları doğacaktır. Davalı tarafından süresinde cevap dilekçesi verilmez ise davacı da artık cevaba cevap dilekçesi veremeyecektir.
Dilekçe Hakkının ve Bilgi Edinme Hakkının Kullanılması Hakkındaki 2004/12 nolu Başbakanlık Genelgesinin; 1/a.maddesinde de “Ad, soyad ve adres bulunmayan, imza taşımayan, belli bir konuyu içermeyen, ya da yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili dilekçeler cevaplandırılmayacaktır.
Cevap dilekçesi; davacının iddia ve taleplerine karşı ilgili kişi ya da kurum tarafından “cevap verme saikiyle” hazırlanan yazılı evraktır. Cevap dilekçesinde, davacının taleplerinin kabul edilmemesi veya taleplerinin kısmen kabul edilmesi gerektiği savunulur. Cevap dilekçesi ibraz eden kişiye “davalı” denir.
Türk vatandaşlarının ve Türkiye'de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir.
(1) Cevap dilekçesini verme süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.
Cevap dilekçesi vermemenin sonucu HMK m. 128'de açıkça düzenlenmiştir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
İspat yükü kendine düşen taraf bir vakıayı ispat ettikten sonra, artık ispat yükü diğer tarafa geçer. Bunun üzerine diğer tarafın o vakıanın doğru olmadığını veya başka bir nedenle geçersiz kaldığını ispat etmesi gerekir. Aksi hâlde davayı kaybeder.
Öncelikle belirtmek gerekir ki; UYAP Vatandaş Portal ya da e-devlet üzerinden davayla ilgili yapılan sorgulamada Tensip zaptı hazırlandı ibaresiyle karşılaşmak mümkündür. UYAP ya da e-devlet sistemi üzerinden tarafların açtığı davayla ilgili mahkeme tarafından yapılan işlemleri takip edilebilir.
Bu nedenle tensip zaptında yer alan hükümlere ilişkin olarak itiraz, cevap veya savunma dilekçesi verilmesi genellikle gerekmemektedir. Yapılması gereken iş, hakkında tensip zaptı düzenlenmiş olan davanın bizzat kendisine ilişkin olarak beyanda bulunmaktır.
Tensip tutanağı olarak da bilinen tensip zaptı mahkeme tarafından hazırlanır. Mahkeme duruşma öncesinde duruşmaya kadar yapılması gereken iş ve işlemleri bu zapt ile kayda alır. Davanın açıldığı mahkemenin hazırlaması gereken tensip zaptı mahkeme hakiminin hazırladığı bir evraktır.
Cevaba cevap dilekçesi, derhal davalıya tebliğ edilir. Davacının cevaba cevap dilekçesi vermesinden sonra, davacı bakımından iddiayı genişletmesi ve değiştirmesi yasağı başlar. Bu çerçevede davacı, davalının rızası olmaksızın iddiasını genişletemez veya değiştiremez (m. 141).
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu: “Cevap Dilekçesi Vermeyen Taraf Sonradan Delil Bildiremez.” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 20.04.2016 tarihli, 2014/2-695 E, 2016/522 K sayılı kararı ispat hukuku bakımından oldukça önemli bir karardır.
Davanın başında ikişer defa dilekçe verebilirler. Davacı 1. Dava dilekçesini davalı cevap dilekçesini davacı cevaba cevap dilekçesini, davalı ise 2. Cevap dilekçesini verir. Davacı cevaba cevap dilekçesini kendisine tebliğden itibaren 2 hafta içinde verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri