Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Ayrıca yüksek tuz içeren salça, her türlü şarküteri ürünü, hazır soslar, salamura zeytin, turşu ile tuz içeriği yüksek peynirleri de 1 yaş bebeklerde yasak gıdalar olarak bebeğinizin beslenmesine eklememeye özen gösterebilirsiniz.
Ek gıdaya yeni geçenlere uygundur. Merhaba bildiğiniz gibi bebeklere bir yaşından önce salça, domates ve tuz gibi besinler verilmemelidir. Yemeklerinde kullanmak için bebeklerin de yiyebileceği bir salça tarifi paylaşmak istedim. Bu salçayı 6 ay itibariyle bebeklerinizin yemeklerine ekleyebilirsiniz.
İçeriğine tuz ilave edilmemiş olan domates salçamız, bebek ek gıdaya uygundur. Bebeklerinize 6. ay itibariyle 3 gün kuralına uyarak verebilirsiniz. Gönül rahatlığıyla salçalı yemekler hazırlayabilirsiniz.
Soğuyunca fazla suyu süzülür. Az bi su bırakılıp blenderdan geçilir. Bi huni yada sürahi yardımıyla buz torbalarına boşaltılır. Buzlukta muhafaza edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Organik salçalar, ilave tuz içermediği için bebeklere 6. aydan itibaren 3 gün kuralına uyarak yemekli salçalar hazırlanarak verilebilir.
Saklama önerisi: Koruyucu-katkı-kimyasal-tuz vb. madde içermeyen salçamızı biz amlabajlarken hava ile temasını kesip vakumlayarak bozulmasını önledik. Sizler de Açtıktan sonra üzerine sıvı yağ gezdirip ağzını kapatarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Diğer taraftan, domates piştiğinde asitliğini kaybettiği, içeriğindeki likopen açığa çıktığı ve alerjen olma ihtimali de azaldığı için pişmiş domatesi bebeğinize 9 aydan sonra verebileceğiniz doktorlar tarafından dile getiriliyor.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
Anne sütüyle beslenmenin mümkün olmadığı veya anne sütü alımının azaldığı durumlarda çocuk devam sütü ile bebeğinizin sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. 12. ayda artık bebeğinizin sizin sofranızda yer alabilir ve az tuzlu, az yağlı ev yemekleri tüketmeye başlayabilir.
Salça her zaman domatesten sonra gelir. Bu nedenle bir yemek içerisine önce domates daha sonra salça eklemelisiniz. Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır.
Bebeğiniz ayrıca spagetti sosu, domates çorbası, ketçap ve domates bazlı diğer her şeyden kaçınmalıdır. Çilekler: Çilekler hoş bir tada sahip olsa da meyvenin asiditesi bebeğinizin sindirim sistemini tahriş edebilir.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Ev Yapımı Salça Vitamin ve Mineraller Yönünden Zengindir
Bunun yanında vücutta birçok işlev için gerekli bir vitamin türüdür. Ev yapımı salça içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini destekleyebilir. Ayrıca ev yapımı salça cilt sağlığı için önemli olan E vitamini de içermektedir.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Şeker, şeker kamışı ve şeker pancarından üretilir. Vücudumuzun da şekere ihtiyacı vardır, tabi çok az miktarda. Fakat bebeklerin ve küçük çocukların şeker tüketimi son derece önemli bir konudur. 1 yaşına kadar kesinlikle çocuklarınıza şeker katkılı besinler vermemeniz gerekir.
Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar. Ayrıca, şeker tüketimi bu yaş grubundaki bebeklerin diş gelişimini de olumsuz etkiliyor. Diş çürüklerinin yanı sıra, dişlerin çarpık ya da düzensiz çıkması gibi sorunlarla karşılaşmak mümkün.
Domates alerjisinin belirtileri şunlardır:
Boğazda kaşıntı hissi, Öksürme, hapşırma, hırıltılı solunum veya burun akıntısı, Yüz, ağız, dil veya boğazda şişme (anjiyoödem), Anafilaksi.
Karpuz bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir. Karpuzun 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir. Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Karpuz da alerjiye neden olabilecek bir meyvedir.
5. Gaz yapan gıdalardan uzak durun
Bebeğin gaz problemi varsa brokoli, lahana, karnabahar, domates, soğan, portakal, inek sütü, nohut ve kuru fasulye gibi gıdalardan uzak durulmalıdır.
Tuzsuz salçalarımızda sadece hammaddenin doğasından kaynaklanan tuzdan dolayı kuru maddede %2,5 oranında tuz vardır ve üretim sırasında ekstra kesinlikle tuz eklenmemektedir. Tuzlu salçalarımızda ise toplamda %5 civarında tuz vardır.
BEBEK SALÇASI 🌶🌶🌶🌶🌶 Malzemeler 1 kg kırmızı biber 2 litre içme suyu (Buz poşeti isteğe göre) 🌶🌶🌶🌶🌶 Yapılışı İlk önce biberlerimi sirkeli suda bekletip güzelce yıkadım.Ardından biberlerimin tohumlarını temizleyip 2 ye kestim ve tencereme aldım.üzerine suyuda ekleyip güzelce orta ateşte pişmeye bıraktım.
8. Kapya biber bebeklere ne zaman verilir? Yüksek C vitamini içeren kapya biberi bebeğine 6. ay itibarıyla verebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri