Ancak beyaz pirinç pilavının besin değeri bulgurdan çok daha düşük olduğunu unutmayın. Yavrunuza hiç pirinç pilavı vermeden baştan itibaren sadece bulgur pilavına alıştırırsanız ileride daha sağlıklı beslendiği için anemi, obezite benzeri beslenme sorunu kökenli hastalıklarla uğraşmamış olursunuz.
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Buradaki sihirli besinimiz ise bulgur. Bulgur yerine pirinç de kullanabilirsiniz ama sizlerden bir ricamız var ki, çok da çocuğunuzu buğdayla tanıştırmayı 8. aydan sonraya bırakmayın.
9. Ayını dolduran bebeğinizin beslenmesinde beyaz un yerine, tam tahıllı unları tercih edebilirsiniz. Sebze çorbalarının içine pirinç ekleyerek bebeğinizi ilk tahılı ile tanıştırabilirsiniz. Daha sonra kahvaltı ve ara öğünlerinde kıvam ve doyuruculuk arttırmak için buğday ya da bulgur kullanabilirsiniz.
Yapısındaki B1 vitaminleri minik gurmelerin gelişmekte olan sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar. Bulgur pilavı tüm bebek ve çocukların da severek tükettiği bir tam tahıl yemeğidir.
İlgili 23 soru bulundu
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
Nohut, kuru fasulye ve bulgur gibi besinler bebeklerde gaz sorunlarına neden olabilir.
Badem Unu (+12 ay)
E vitamini, lif, magnezyum ve fosfor içeriği de oldukça yüksektir. Bu sebeple badem unu bebeğinizin tariflerinde kullanabileceğiniz sağlıklı bir un alternatifi haline geliyor.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Bebekler özellikle 1 yaşına kadar yüksek oranda karbonhidrata ihtiyaç duyar. İyi bir karbonhidrat kaynağı olarak tam pirinç ve tam pirinç unu, tam yulaf ile birlikte ek gıdaya geçişin ilk aşamalarında bebek beslenmesinin vazgeçilmez tahılıdır. Esmer pirinç iyi bir Selenyum kaynağıdır.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir. Çünkü bu yaşlar aşırı sodyum, yani tuz tüketimine bağlı ileri yaşlarda gelişebilecek tansiyon hastalığı yönünden belirleyici bir dönemdir.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bulgurun kalorisi de pirincinkinden daha düşüktür. Aynı şekilde hem uzun süre tok tuttuğu için hem de lif oranı daha fazla olduğundan dışkılamayı kolaylaştırdığı için bulgur pirince oranla kilo kaybını sağlamakta daha yardımcı bir besindir.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Sağlıklı beslenme için gerekli birçok özelliği bünyesinde barındıran bulgur, aynı zamanda beğenilen lezzetiyle de dünya mutfaklarında tercih edilmektedir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir.
Bir yaşına gelinceye kadar bebek yemeklerine kesinlikle tuz ilave edilmemelidir. 1 yaşını geçen bebeklerde ülkemizde genel olarak iyot eksik beslenmenin yaygın olması sebebiyle az miktarda iyotlu tuz ilave edilebilir. Bu iyotun buharlaşıp yok olmaması için ise tuzun yemeklere piştikten sonra ilave edilmesi uygundur.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
1 yaşından önce verilen tuz, damarlarında birikerek bebeğin erken yaşta hipertansiyon hastası olmasına yol açabilir. Bebeklere ek besin verirken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü basit gibi görülen hatalar ileri yaşlarda ciddi sağlık sorunları oluşturabiliyor.
İRMİK Mİ PİRİNÇ UNU MU, SEBZE Mİ, MEYVE Mİ? İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir. Sıklıkla pirinç unu ile ek gıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriliyor.
Doğal ve Sağlıklı Bebek İrmiği (6+ Ay) - 250 G
Protein değeri en yüksek olan durum buğdayı irmiğini, bebeklerin en kolay sindirebildiği en ince haliyle siz minik gurmelerimize sunuyoruz.
Ayrıca emziren anneler de pirinç tüketebilir. Ölçülü olmakta fayda olacaktır. Fazla miktarda tüketilen pirinç gaz yapmaz ancak kabızlık oluşturabilir.
Mide ile ilgili her türlü sorunu olanlara pirinç tüketimi önerilir. Bu sorunlardan bazıları mide ekşimesi, ishal ve mide bulantısıdır. Bu bakımdan gaz yapmayan bir yiyecek olduğu bilinmektedir.
Kahverengi Pirinç
Bazı araştırmalar kahverengi pirincin anne sütünü artırmada etkili olduğunu söylüyor. Süt üretimini sağlayan hormonları uyarır. Enerji vererek anneye de büyük yarar sağlar. Yanında sebzeyle pilav ya da lapa olarak yenilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri