Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Sağlık durumunuzun ağır ve tehlikeli işlerde çalışmaya uygun olmadığı durumda, ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu verilecektir. Raporun ibrazı: Aldığınız raporu iş yerinize sunmanız gerekmektedir.
En az üç farklı doktordan imzalı olmasını talep etmektedirler. Gece çalışamaz raporunun aile hekiminden alınacak bir raporla ya da tek bir doktorun vereceği belgeyle geçerli olması mümkün değildir.
Heyet raporu tam teşekküllü devlet hastanelerinden ya da özel hastanelerden alınabilir. Heyet raporu almak isteyen kişi öncelikle randevu almalıdır. Ardından hastane tarafından verilen rapor talep dilekçesi, heyet raporu ücreti ve istenilen diğer belgeler teslim edilir ve işlemler başlatılır.
İş göremezlik raporu Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen hastanelerde uzman hekimler tarafından düzenlenir. Raporunuzu devlet ve üniversite hastanelerinden veya SGK anlaşmalı özel hastanelerden alabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Çalışan olarak bir sağlık problemi ile karşı karşıya kalmanız durumunda ilk olarak iş yeri hekiminize başvurabilirsiniz. Eğer iş yeri hekiminiz çalışmanıza engel olacak bir durum tespit ederse istirahat etmeniz için rapor yazabilir.
İş göremezlik raporu; sigortalı kişinin iş kazası geçirmesi, meslek hastalığının ortaya çıkması, hamile veya hasta olması hallerinde çalışamaması durumunda verilen rapordur.
Yargıtay'ın diğer birçok kararında da işçinin yaptığı işin sağlığını olumsuz etkilediğine dair sağlık kurulu raporu alınmadan yapılan fesihler geçersiz kabul ediliyor. Bu nedenle, sağlık gerekçesi ile iş akdini feshedip kıdem tazminatı almak isteyen işçinin mutlaka sağlık kurulu raporu alması gerekir.
Sağlık raporu alabilmeniz için herhangi bir sağlık kurumuna başvurmanız yeterlidir. Özel hastane, özel tıp merkezi, poliklinik ve aile hekiminden alınabilir.
Heyet raporu alan personelden maaş kesintisi yapılmaz.
1) Organ ve sistem fonksiyonlarını kısıtlayan, mesleğin gerektirdiği vardiyalı veya vardiyasız çalışmasına ya da gündüz veya gece görev yapmasına engel olan ve çalışmaya engel olan; a) Böbrek, üreter, mesane, prostat, üretra şekil bozuklukları, hastalıkları, cerrahileri ve sekeller.
Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu işyeri hekimi, işyeri ortak sağlık birimi, işçi sağlığı dispanserleri, bunların bulunmadığı yerlerde sırasıyla en yakın Sosyal Sigortalar Kurumu, Sağlık Ocağı, Hükümet veya belediye hekimleri tarafından laboratuar bulguları sonuçlarıyla birlikte verilebilir.
Buna göre işveren, gece döneminde çalışacak işçileri gece postasında veya vardiyasında çalıştırmadan önce bu çalışma şartlarına uygun olup olmadığını bir sağlık raporu ile belgelemek ile yükümlüdür. İlgili Tüzük ve Yönetmelikler ve Kanuna göre “gece çalışmasına uygunluk” düzenlemeleri yapıldığı bilinir.
Sağlık şartı olarak da işe girmeden evvel en az % 60 oranından az hastalık veya rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın % 60 veya daha fazla oranda olması aranmaktadır. Buna göre 10 yıllık filli çalışmasının bulunması gerekmektedir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
Heyet raporu ne kadar? Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir.
Dişçi Rapor Verir mi: Özel Doktordan Alınan Rapor Geçerli mi? Dişçi Rapor Verir mi: Özel bir diş hekiminden alınan istirahat raporu resmi bir belge niteliği taşıdığından geçerlilik özelliğine de sahiptir.
Özel Sektörde Tazminat Alma Şartları
Eğer işçi, mesaiye kalıyor ve hakkını alamıyorsa ya da belirtilen süre zarfından ücret verilmiyorsa kıdem tazminatı alınabilir. Kadın çalışan evlilik nedeniyle ayrılmak isterse tazminatını alabilir, erkek çalışanlar ise askerlik hizmetini yapmak için ayrılırsa tazminat hakkı doğar.
İstirahat raporunu aslında işçi almaz, doktor verir. Ancak, sık sık rahatsızlanan ve sık sık hekim tarafından rapor verilen işçiyi işveren ancak tazminatlarını ödeyerek işten çıkarabilir.
Cevap: Bir çalışanın işinden sağlık nedeniyle kıdem tazminatını alarak ayrılabilmesi için iş kanunu 24/1. madde kapsamında iş sözleşmesini haklı nedenle sona erdirmesi gerekiyor. Bunun için yapmakta olduğu işin sağlığı ve yaşayışı için risk teşkil etmesi ve bu durumun heyet raporu ile saptanması gerekir.
İşçiler, tabi ki gerekli şartlar sağlanmışsa işten çıkarılabilir. Ancak, raporlu olan işçi tıpkı diğer işçiler gibi haklı bir neden gösterilmeksizin işten çıkarılamaz.
Sağlık raporu almış bir işçinin iş sözleşmesinin feshedilebilmesi için işçinin ihbar süresine altı hafta eklenir (burada altı hafta + ihbar süresi formülü uygulanır). Bu süre dolduktan sonra işveren isterse işçiyi işten çıkarabilir.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri