89/3 maddesi uyarınca açılan menfi tespit istemine ilişkindir. Anılan yasa maddesinde 3. haciz ihbarnamesinden sonra 15 gün içinde 3. kişinin menfi tespit davası açması gerektiği hüküm altına alınmıştır. 15 günlük dava açma süresi hak düşürücü süre olup, bu durumun mahkemece re' sen dikkate alınması gerekir.
İkinci Haciz İhbarname Nedir? (89/2 Nedir?)
İkinci haciz ihbarnamesi, üçüncü kişinin birinci haciz ihbarnamesine itiraz etmemesi durumunda gönderilir.
Ayrıca davacı lehine talep ile davalı lehine talep olmaksızın diğer şartların oluşması halinde %20'den aşağı olmamak üzere tazminata hükmedilecektir. Menfi tespit davasında hüküm altına alınan vekalet ücreti, yargılama gideri, harç ve tazminat karar kesinleşmeden icraya konulamaz.
Bu gönderilen ihbarnameye de cevap verilmezse 15 gün içinde bankanın menfi tespit davası açması gerekir. Açtığı menfit tespit davasını da toplam 20 gün içinde icra dairesine bildirilmesi gerekir. Eğer bunu yapmazsa banka alacaklının borçluya karşı açmış olduğu takibi ödemek durumunda kalabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Zımnen veya açıkça borçlunun mal, hak ve alacağını kendisinde bulunduğunu kabul eden üçüncü kişi artık borçluya değil ilgili icra müdürlüğüne karşı sorumlu olur. Dosyada borçlu sıfatıyla olmasa bile üçüncü şahıs sıfatıyla sorumlu olan üçüncü şahıs, ödemelerini borçluya değil icra müdürlüğüne yapmak zorundadır.
Kanun maddesinde de anlaşılacağı üzere kendisine 89/3 haciz ihbarnamesi gönderilen üçüncü şahıs ancak menfi tespit davası açarak söz konusu ihbarnameye itiraz edebilmektedir. Ancak dava açmak için kanun koyucu 15 günlük bir süre sınırı koymuştur.
3. Şahıs Tarafından Açılan Menfi Tespit Davasında Arabulucuya Başvurma Zorunluluğu Yoktur.
Menfi tespit davası aleyhine sonuçlanan tarafın mahkeme kararını istinaf kanun yoluna götürerek kararın lehine olacak şekilde kaldırılmasını talep etme hakkı vardır. İstinaf başvurusu, kararı veren yerel mahkemeye bir istinaf dilekçesi verilerek yapılabilir.
İİK 89. maddesi uyarınca 1. ve 2. haciz ihbarnamelerine 7 gün içerisinde itiraz edilmemesi sebebiyle borç zimmetinde sayılan üçüncü kişi İİK 89/3. maddesi gereğince 3. haciz ihbarnamesine karşı 15 günlük süre içinde menfi tespit davası açtığı takdirde bu davada üçüncü kişi takip borçlusuna borçlu olmadığını ispata ...
Buna rağmen, üçüncü kişi zimmetinde sayılan borcu icra dairesine ödemezse, icra dairesi, alacaklının talebi ile, bu miktarı (borcu) üçüncü kişiden tahsil eder(İİK m.89,III). saptarsa, ihbarnamenin tebliğinden itibaren yedi gün içinde, icra dairesine itirazda bulunabilir.
İİK m. 89'a göre, üçüncü kişi tarafından birinci haciz ihbarnamesine tebliğden itibaren yedi gün içinde itiraz edilmezse mal ya da alacak üçüncü kişinin elinde (yedinde) sayılır.
Hacizden sonra hesaba giren paralar haciz kapsamına girmez. Banka genelde üçüncü şahıslardaki alacaklarınızın haczi durumunda hesap numaranızı bloke edecektir. Bu nedenle hesap numaranızı bir an önce tekrar kullanabilmeniz için banka ile irtibata geçmeniz gerekmektedir.
Bu davada da borçlunun hukuki yararının olması gerekir. Menfi tespit davası açılması icra takibini durdurur mu? Bu tespit davasında, takipten önce olduğu gibi teminat yatırılıp ihtiyati tedbir kararı alınarak takibin durması sağlanamaz.
İkinci Haciz İhbarnamesi (İİK 89/2) Nedir? Birinci haciz ihbarnamesine süresinde ve gereği gibi itiraz etmiş olan üçüncü kişiye, ikinci haciz ihbarnamesi gönderilmez.İkinci haciz ihbarnamesi, birinci haciz ihbarnamesine cevap vermemiş olan üçüncü kişilere gönderilebilir.
Üçüncü Şahıs Ne Anlama Gelir? Üçüncü kişi olarak ifade olan üçüncü şahıs kavramı, sigortalının kendisi, aile üyeleri yanı birinci derece yakınları ile sigortalıya hizmet veya vekalet sözleşmesiyle bağlı kişiler dışındaki tüm şahısları ifade etmek amacıyla kullanılır.
Kişi, kendisi aleyhine başlatılmış bir icra takibine, normal şartlarda itiraz etmek suretiyle takibi durdurma hakkına sahip olduğu gibi menfi tespit davası açma olanağına da sahiptir. Bu prosedürün takip edilmesiyle beraber kişi, kendisinin herhangi bir borcu olmadığını mahkeme kararı ile kesinleştirir.
Kanunun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasına “Bu alacak ve tazminatla ilgili itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları hakkında birinci cümle hükmü uygulanır.” ifadesinin eklenmesi ile söz konusu davalar da zorunlu arabuluculuk kapsamına girmiştir.
Borçlu, itirazın kaldırılması sırasında tetkik merciinde ( m. 68-68a) ileri sürüp ispat edemediği itiraz ve def'ilerini, menfi tespit davasında yeniden ileri sürebilir; çünkü itirazın kaldırılması kararı, menfi tespit davasında kesin hüküm teşkil etmez.
Dava Reddedilirse
Dava ret edilirse bu sefer öncelikle borcun varlığı kesin hükümle tespit edilmiş olur. Açılmış ancak ihtiyati tedbir kararı ile durmuş icra takibi varsa ihtiyati tedbir kararı kalkar ve icra takibi devam eder.
Menfi tespit davası borçlu olduğu iddia edilen kişi tarafından alacaklı olduğu iddia edilen kişiye karşı açılır.
Yetkili mahkeme; genel hükümler saklı kalmak kaydı ile davalının yerleşim yeri mahkemesi veya takibe başlandıktan sonra menfi tespit davası açılmışsa takibin yapıldığı icra dairesinin bulunduğu yer mahkemesidir (İİK Md. 72/VIII).
İtiraz, icra dairesine bildirildiği halde, gecikmiş itiraz icra mahkemesine yapılır. Gecikmiş itirazın içeriği de farklıdır. Öyle ki; gecikmiş itirazda hem itiraz edildiğinin hem de borçlunun mazeretinin ve bunun delillerinin bildirilmesi zorunludur. Aksi takdirde gecikmiş itiraz geçersiz sayılır.
Kural olarak alacaklıya karşı herhangi bir nedenle borçlu olmadığı bildirilerek menfi tespit davası açılabilir. Ancak, alacaklıya karşı haiz olduğu zamanaşımı def'ini takip ya da dava sırasında ileri sürmeyen borçlunun sonradan böyle bir nedene dayanarak menfi tespit davası açması olanaklı değildir.
Borçlu olmamama rağmen birinci haciz ihbarnamesi geldi. Ne yapmam gerekiyor? Bu ihbarname tebliğ edildiğinde icralık olan kişiye ödemeniz gereken bir para veya mal yoksa ihbarnamenin size tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekir. Aksi takdirde borç zimmetinizde sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri