Yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, onurlu olmak, kararlılık, tutarlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
Antik Yunan'da, erdemli bir insanın 12 temel özelliği olduğuna inanılırmış. Bu temel özelliklerin on biri şunlarmış; Azim, Nezaket, Cömertlik, Doğruluk, İhtişam, Saygı, Adalet, Sağduyu, Zekâ, Cesaret ve Cazibe.
Felsefe Kulübü - ''En büyük erdem, insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi, bağlılık göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.'' Üstün İnsan - Konfüçyus | Facebook.
En çok sayıda ayette tekrar edilme itibariyle Kur'an-ı Kerim'deki 10 (on) temel erdem şunlardan oluşmaktadır: Sabır, doğruluk/dürüstlük, affedicilik, yardımseverlik, iyilikseverlik, ahde vefa, adalet, barışseverlik, basiret ve iffet.
İlgili 19 soru bulundu
Antikçağ düşünürlerinin erdem olarak cesaret, mutluluk, adâlet, ölçülü olmak ve hikmet gibi kavramlara yer vermesi dikkat çekmektedir.
Sözü edilen beş erdem, tahta, ateş, toprak, metal ve su olmak üzere beş elemente karşılık gelir. Bu elementler ise yine o zamanlar bilinen beş gezegen olan Jüpiter, Mars, Satürn, Venüs ve Merkür ile ahenk içindedir.
Bölümlerde ele alınan elli iki erdem şunlardır: Temiz kalplilik ve iyi niyetli- lik, akıllılık ve vicdanlılık, doğruluk ve dürüstlük, hakkaniyet ve adalet, cömert- lik ve iyilikseverlik, saygı ve sevgi, çalışkanlık ve helaliyet, haya ve iffet, şefkat ve merhamet, cesaret ve mertlik, sabır ve sekinet, ölçülülük ve ...
Erdem nedir? diye sorduğumuzda Sokrates'in cevabı yine nettir: Erdem bilgidir. Dolayısıyla bilgisizlik de erdemsizliktir. Bütün insanların iyiyi isteyip kötüden kaçan bir yapıda olduğunu düşünen Sokrates için hiç kimse bilerek ve isteyerek kötülük yapmaz, kötülük bilgisizlikten kaynaklanır.
Karakter erdemleri, kendi tercihimizle oluşan, yapıp etmelerimizle pekişen “alışkanlık (ethos)” yoluyla edinilen erdemlerdir. Bu da karakter erdemlerinin bizde doğuştan veya doğa vergisi olarak bulunmadığının göstergesidir.
Erdemli insan, iyi ve güzel olana yönelen, kötü ve çirkin olandan sakınan ve iyiliği yaymaya çalışan insandır. Doğruluk, güvenilirlik, cesaret gibi güzel özelliklere sahip ve aynı zamanda duyarlı, samimi, iyi yürekli, ölçülü ve tevazu sahibi olan insandır.
Sevgi, duygunun da ötesinde ahlaki bir erdemdir.
Erdemli liderler, yüksek güven inşa eden ve başkalarının bağlılığını kazanan örgütsel ilişkiler ve sistemler oluşturarak tüm taraflar için zenginlik ve değer yaratma faaliyetini optimize etmeye çalışan etik görevlilerdir.
Erdemli insan, iki yüzlü değildir; riyakarlıktan uzak, kendisiyle tutarlı, özü sözü bir, insanlara yol gösteren; örnek davranışlar sergileyen kişidir. Bu özelliklerin toplumca benimsenmesi ve uygulanmasında rol model olarak etkili olur. Erdem ile mutluluk arasında bir ilişki olduğu görülmektedir.
Platon'a göre temel erdem bir tane değil dört tanedir ve bunlar Hikmet, Cesaret, İffet ve Adalettir. Platon'un üç parçalı nefs anlayışı onun dört kaynak erdemi kabul etmesine sebep olmuştur. Diğer erdemler ise bu dört temel erdemin altında incelenir.
Platon için adalet bir idea olmanın yanı sıra ayrıca bir erdemdir ve bir erdem olarak diğer erdemlerden kopuk değildir. Onun varlığı diğer erdemlerin varlığıyla ilişkilidir. Adaletle beraber ölçülülük, cesaret ve bilgeliği de birer erdem olarak gören Platon, bu erdemleri ruhun üçlü yapısıyla ilişkilendirmiştir.
Erdemli kişi gerektiği zaman, gereken şeylere, gereken kişilere karşı, gerektiği için, gerektiği gibi eyleyerek orta olanı ve en iyiyi yapandır. O halde erdem aşırılığı yanlış olan, eksikliği yerilen, ortası övülen ve isabetli olan etkilenimlerle ve eylemlerle ilgili olmak durumundadır (Aristoteles, 2007: 1106b24-29).
Erdem veya fazilet, ahlaki olarak doğru olan şeyi yapıp yanlış olanı yapmamaktır. Erdem kavramı, felsefe tarihinin başlangıcından beri yer alır. "İnsanın ve yaşamın anlamı nedir?" sorusuna verilen felsefi cevap başlangıçta "erdemli olmak" olarak belirtilmiştir.
Belirlediği dört temel erdem vardır. Bunlar; hikmet, şecaat, iffet ve adalettir.
Erdem; yiğitlik, doğruluk, dürüstlük, bilgi sahibi olmak, güvenilir olmak, kararlılık, cesaret, ölçülü ve dengeli olmak, kendini bilmek gibi toplum tarafından kabul edilen doğru, güzel, iyi davranış kalıplarının benimsenmesi ve ona uygun davranılmasıdır.
andre comte-sponville'in önemli kitabı "büyük erdemler risalesi"nde 18 erdem irdelenmiştir. bu erdemlerden dördü, antik çağın ve ortaçağın temel erdemleri olarak kabul edilir: adalet, basiret, cesaret ve itidal.
Kant “Erdem, istemenin bir ahlaki gücü anlamına gelir” 8 der.
Pozitif Psikoloji temelinde oluşturulan kavramlardan Erdemler, insanı iyi davranmaya yönelten ve insanı harekete geçirici kişisel güçlerdir. Karakter güçleri ise erdemlere götüren; karşılaşılan güçlükleri aşmak amacıyla üzerinde çalışabileceğimiz, geliştirebileceğimiz ve etkin bir şekilde kullanabileceğimiz rotalardır.
Değerler, toplumun kodlarında yer alan pozitif davranışların bütünüdür. Benlik saygısı oluşumu, birey olabilmenin ön şartıdır. Erdem gelişimi, şartlara göre şekil almak değil, şartları ve koşulları doğrulara göre uyarlayabilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri