Bebeklere bakliyat ne zaman ve nasıl verilmeye başlanır? 9. aydan itibaren nohut, soya fasulyesi, barbunya, mercimek, kuru fasulye, maş fasulyesi, börülce gibi bitkisel protein içeren kuru bakliyattan da vermek gerekir.
Eğer sizin doktorunuz da bu görüşteyse fasulyeyi 4. aydan sonra dilediğiniz bir zamanda bebeğinizin yiyeceklerine ekleyebilirsiniz. Ama ezilmesi zor olduğu için 6-8 ayları bekleyip o dönemde vermeyi de tercih edebilirsiniz.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Kuru fasulye 8. Bebekleri kuru gıdalarla tanıştırmak için ideal zaman 8-10 ay.
İlgili 18 soru bulundu
9, 10, 11, 12 Aylik bebekler icin beslenme icin pilav, makarna, kıymalı etli sebze yemekleri, kıymalı dolmalar, kaşıkla ezilerek çocuğa yedirilebilir.
Taze Fasulyenin Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? Taze fasulye tüketen annenin sütü bebeklerde de gaz oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle taze fasulye tüketirken dikkatli olmanız ve gaz oluşumunu önceleyecek şekilde pişirmeye dikkat etmeniz gerekir.
Karabuğdaylı Maş Fasulyesi (12+ Ay)
1 yaş ve üzeri bebeklere uygun karabuğdaylı maş fasulyesi yemeğini bebeğiniz çok sevecek.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
9. Ayda bebekler ne yiyebilirler? 9. ay bebekler için, yavaş yavaş her besin türünün tüketilebileceği bir dönemdir. Burada en önemli faktör; çocuğun bu besinlerle birlikte anne sütü veya devam sütü ile beslenmesidir. Unutulmamalıdır ki; bu besinler yalnızca ek gıdalardır.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
9. aydan sonra kahvaltı öğünlerine tahıl grubu ürünleri ve pirinç gevreği de eklenebilir. Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Karaciğer haricinde tüm sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere hiçbir zaman verilmemelidir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Maş fasulyesi ıslanmadan da 10 ve ya 15 dakika arasında haşlanmaktadır. Maş fasulyesi isteğe bağlı olarak geceden ıslatılarak ve ya ıslatılmadan da pişirilebilir. Maş fasulyesi ile yapılacak yemek çeşidine göre kuru maş fasulyesi ıslatılmadan haşlanabilir. Maş fasulyesi ıslatılmadan 25 dakika kadar haşlanmaktadır.
Maş fasulyesi yüksek lif, demir, protein, magnezyum, potasyum, manganez, fosfor içeriği ile bilinir. Maş fasulyesi anti - aging (yaşlanma geciktirici) özelliğe sahiptir. Yapısında yüksek miktarda protein ve lif bulunur, gluten içermez ve tüketildikten sonra şişkinliğe neden olmaz.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Kuru fasulye vücudumuzda simbiyont bakteriler tarafından parçalanırken ise hidrojen, nitrojen ve karbondioksit gibi gazlar ortaya çıkıyor. Kısacası oligosakkaritlerin sindirimi için enzimlerimiz yetersiz kalıyor ve kuru fasulye gibi baklagiller yendiğinde bağırsaklarda normalden daha fazla gaz oluşuyor.
Hem besleyici hem de lezzetli çorba çeşitlerinin başında tarhana çorbası, havuç çorbası, yayla çorbası, şehriye çorbası, sebze çorbası, balık çorbası, tavuk ve et suyu ile hazırlanan çorbalar gelir. Mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve domates çorbası içerdikleri yüksek asit oranı nedeniyle gaz yapabilir.
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Sizin ile beraber sofraya oturmalı ve ailenin bir bireyi olarak sofrada yemek yemelidir. 1 yaşına kadar inek sütü, şeker, tuz, baharat, bal ve konserve besinler vermeyiniz.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri