Bebeğin 8 aylık olduğunda beslenme listesine artık mercimeği dahil edebilirsin. İlk başta, pek çok anneyi endişelendiren mercimeğin bebeğinde gaz yapması. Senin de benzer endişen varsa istersen yumuşak olan sarı veya kırmızı mercimeği kullanabilirsin.
Bebekler için mercimek çorbası, en az biz yetişkinler kadar çok sevilebilecek bir çorba türü olduğundan 9 aylık dönemde bebeklerde tüketilebilir.
Kırmızı Mercimek Emzirirken Bebeklerde Gaz Yapar mı? Kırmızı mercimek, özellikle de emziren anne ve bebeklerde şiddetli bir gaz sancısı ve şişkinliğe neden olabilir.
Yapılışı Mercimeği yıkayalım bütün. Malzemeleri Küp küp doğrayalım suda pişirelim blenderden geçirip zeytin yağını ekleyip servis edelim.
Bebeklere mercimek çorbası 8 – 9. aydan sonra verilebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Malzemeler küçük bir tencereye alınır ve mercimek iyice pişene kadar pişirilir. Mercimek piştikten sonra mikserle püre haline getirilir, üzerine de zeytinyağı eklenip bebişlere ılık olarak verilir. Yalnız tamamen pürüzsüz yapmanızı önermem biraz içerisinde taneli olsun ki yavaştan çiğnemeyi alışsın minikler.
Peki, bebekler mercimek çorbası ne zaman içer? Bebeğin 8 aylık olduğunda beslenme listesine artık mercimeği dahil edebilirsin. İlk başta, pek çok anneyi endişelendiren mercimeğin bebeğinde gaz yapması. Senin de benzer endişen varsa istersen yumuşak olan sarı veya kırmızı mercimeği kullanabilirsin.
3. Bebeklere sebze çorbası (6-9 ay)
Sebze çorbaları özellikle 8 aylık bebek çorbalarının en çok tercih edilen lezzetlerinden. Çünkü bebeğin büyüdükçe içine katabileceğin malzemeler çeşitleniyor. Hangi mevsimdeysen, o mevsimin sebzeleri ile yapabileceğin sebze çorbası en sağlıklı ve lezzetli tarif olur.
Bir tencereye yağı al, üzerine küçük küçük doğradığın havuçları ekle, sotele. Tavuğu pişirdiğin ve kaynayan suya tavuk, şehriye, havuç ve bıçaktan geçirdiğin maydanozu ekle. Şehriyeler piştiğinde çorban hazır. Bu, 9 aylık bebek için şehriye çorbası olarak da değerlendirebileceğin bir tarif!
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
Gaz yapmayan çorba türleri arasında yoğurt çorbası, şehriye çorbası ve sebze çorbası öne çıkar.
Mercimek, çok besleyici bir yiyecek olmasına rağmen, rafinoz açısından zengin yapısı ile vücut tarafından sindirimi oldukça zor bir gıdadır.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
9 aylık bebek beslenmesi için nohut, kuru fasulye gibi kuru bakliyatlar da uygundur.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
9 aylık bebek boy kilo değerleri kız bebekler için ortalama 8.3kg ve 70.2 cm olarak düşünülebilir. Erkek bebeklerde bu değerler ortalama 9 kg ve 72 cm olarak gözlemlenebilir. Fiziksel gelişim özellikleri üzerinde genetik faktör oldukça belirleyicidir.
Bir çok anne geleneksel olarak bebeklerine bulgur yerine pirinç ve nişasta maması veriyor. Oysa bulgur daha sağlıklı bir yiyecek olarak bebeklere 8 aydan itibaren mama olarak verilebilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Piyasada bulunan tavuklarla ilgili çok miktarda spekülayonlar olduğundan tavuk eti olarak organik tavuğun eti tercih edilmelidir. 7 ay ve üzeri bebeğinize çorba öğünü olarak rahatça verebilirsiniz.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Mercimek yemeği her ne kadar faydaları ile bilinse de gaz gibi yan etkisi bulunmaktadır. Mercimek lif açısından zengin olduğundan, gaz yapmaktadır. Kırmızı mercimeğin, yeşil ve sarı mercimeğe oranla daha fazla gaz yaptığı bilinmektedir.
Kuru baklagiller bebeklere 8. aydan itibaren pişirilip kabukları soyulmalı ve püre şeklinde verilmeye başlanmalıdır. Kuru baklagil yemeklerinin katılığı bebeğin tolere etmesine göre artırılıp 12. aydan itibaren ailenin tükettiği şekilde yemeye alıştırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri