Bebeğinizin yuttuğu pilin yanması, bu yemek borusunun delinmesine neden olabilir. Özellikle piller bağırsak delinmeleri gibi önemli sorunlar da yaratabilir ve acil tıbbi müdahale ile pilin derhal çıkartılması gerekir. Bitmiş piller bile yutulduğunda bebekler için zararlı olabilir.
· Düğme piller çocuklar ve yetişkinler tarafından istenilmeden yutulabilirler. Yutulma riski en fazla cihazlardaki pillerin değiştirilmesi sırasında ortaya çıkar. Yutulan piller çoğunlukla sindirim sisteminden kendiliğinden geçerek, dışarı atılırlar ve vücuda herhangi bir hasar vermezler.
Fizik muayenede, olası pil yutulmasının yanı sıra küçük çocuklar için burun ve kulak boşluğunun muayenesi de dikkatlice yapılmalıdır. Yemek borusuna takılan pilleri hemen çıkarın. 2 saat içinde ciddi yanıklar oluşabilir.
''Pili yuttuğu zaman çocuk hiçbir semptom da vermeyebilir ama bulantı, kusma, gastrit gibi belirtiler de yapabilir. Mide-bağırsak sisteminin üst kısmında kanamalara da neden olabilir. Çünkü alkali ve asitleri taşıyor. Hatta yemek borusunda delinmelere bile yol açabilir.
Eğer tedavi edilmezse yutulmuş bir lityum düğme pil, yemek borusunda sıkışarak iki saat gibi kısa bir sürede ölümcül hale gelebilen zararlı bir kimyasal reaksiyona neden olabilir. Çocuğunuzun pil yuttuğunu düşünüyorsanız hemen bir acil servise başvurun.
İlgili 30 soru bulundu
Klinik olarak alkalin pil yutulması sonrası en sık tespit edilen semptomlar disfaji, ateş, dispne, hipersalivasyon ve huzursuzluktur. Eğer olgularda özofagus perforasyonu gelişirse klinik tabloya enfeksiyonun eklenmesi bulguları şiddetlendirir ve toksik bir tablo meydana gelir.
Dr. Gülnur Göllü Bahadır ise konu ile ilgili şöyle konuştu: “Piller en sık gördüğümüz yabancı cisim yutulmalarından bir tanesidir. Yutulma sonucu yanıklar oluşturuyor, delinmelere yol açıyor. Yemek borusunda ve mide çıkışında ciddi darlıklar gelişebiliyor.
Bebeğinizin yuttuğu pilin yanması, bu yemek borusunun delinmesine neden olabilir. Özellikle piller bağırsak delinmeleri gibi önemli sorunlar da yaratabilir ve acil tıbbi müdahale ile pilin derhal çıkartılması gerekir. Bitmiş piller bile yutulduğunda bebekler için zararlı olabilir.
Dr. Keçeli, "Yabancı cisim ve pil yutması özellikle 1-3 yaş arası çocuklarda karşımıza çıkmaktadır. Alkali pil yutması doku hasarına yol açabilir. Pil yutulması vakaları, madeni para yutulmasından sonra 2'nci sırada görülüyor" dedi.
Neler yutulunca tehlikeli olur? En sık yutulan şey aslında hepimizin en çok eline aldığı küçük objelerdir: Bozuk paralar. Küçük kuruşlar pek tehlikeli durumlara neden olmaz ancak iri bozukluklar yemek borusu alt ucuna takılabilir. Yemek borusuna takılmadıysa merak etmeyin, en geç 3-4 günde çıkar.
Bu durumda saniyeler içinde çocuk kaybedilebilir; acil servise ulaşıncaya kadar hızlı bir şekilde ağız içi parmakla kontrol edilip cisim çıkartılmaya çalışılmalı, çocuk ayaklarından baş aşağı tutulup sırtına elle vurularak cismin çıkartılmasına yardımcı olunmalı ve solunum durması söz konusuysa ağızdan ağza yapay ...
Çocukların uzun süreli pillere dokunmaları veya yalamaları da benzer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vücuda giren cıva, nörolojik bozukluklara, kansere, böbrek ve karaciğer hasarına ve kromozom bozukluklarına neden olabiliyor.
Piller civa, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir.
Düğme pil veya saat pili, küçük çaplı tek hücreli bir pil olup çapı 5mm ila 25mm, giysinin üzerinde bir düğme gibi 1mm ila 6mm yüksekliğinde bir çöp silindiri şeklindedir. Bir metal, hücrenin alt gövdesini ve pozitif terminalini oluşturabilir. Yalıtımlı üst kapak negatif terminaldir.
Birincil piller şarj edilemediğinden, kendiliğinden boşalma kalıcıdır. Tek kullanımlık pillerin paket üzerinde basılı son kullanma tarihi vardır. Kurşun asit piller20 ° C'de ayda yaklaşık% 2-8 oranında şarj kaybeder; Kendiliğinden boşalma oranı, sıcaklıktaki her 10 ° C artış için yaklaşık iki katına çıkar.
Alkalin esaslı piller de son senelerdeki iyileştirmeler ile birlikte, silindirik boylar özelinde 10 sene civarı saklama ömrüne sahiptir. Alkalin düğme pillerde ise bu süre maksimum 3 sene civarındadır. Yassı pil diye bilinen 9V pillerde ise bu süre 5 sene civarındadır.
Enerjisini çinko ve manganez dioksit arasındaki reaksiyondan alan bir birincil pil türü olan alkalin pil, diğer pek çok pile nispeten daha yüksek enerji yoğunluğuna ve uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Çocuğun ya da bebeğin yabancı cisim yuttuğu nasıl anlaşılır? Maddenin takıldığı yere göre belirtiler değişse de genellikle öksürük ve ağızdan sürekli tükürük akması annenin dikkatini çekmelidir. Solunum yoluna baskı söz konusuysa nefes almada güçlük ve morarma da bu tabloya eklenebilir.
Bebeklerin yuttukları başlıca yabancı cisimler
Keskin kenarlı yutulan cisimler yemek borusunu delebilir. Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşur.
Pillerin içinde bulunan cıva, kurşun, mangan, lityum, nikel gibi elementler, aslında bu zararı doğrudan veren. Bu maddelerin toprağa karışması demek, yer altı sularına karışması ve buradan da bizzat evimize yeniden girmesi demek. Sadece evimize değil sulara karışarak deniz canlıların da hayatını tehlikeye atar.
Akan pilin her yaşta insan için olumsuz etkileri bulunmakla birlikte özellikle çocuklar için dikkatli olunması gerekir. Akıntı yüksek tahrişe yol açabileceği için cilt üzerinde olumsuz etkileri vardır. Özellikle göz ile temasından kaçınılmalıdır.
Pil aktıysa amonyakla temizleyin. Patina denen, bakırın yeşil pası da temizlenebilir.
Dolayısıyla, zehirlenme belirtilerinin 5-6 saat içinde ortaya çıkacağı söylenebilir. Bazı durumlarda belirtilerin ortaya çıkması ertesi günü bulabilir.
Zehirlenme belirtilerin ortaya çıkma süresi çeşidine göre değişiklik gösterir. Genel olarak zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ila 8 saat içerisinde kendisini gösterir. 6-24 saat içerisinde de semptomlar ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri