Erkek ve Kadın Sivil Polis Olma Şartları Erkek ve kadın fark etmeksizin sivil polis olma şartları şu şekildedir: İlk olarak lisans veya lisansüstü eğitimlerin ardından polislik sınavını kazanmak gereklidir. Polis olan kişiler atama yöntemi ile sivil polis olma hakkını kazanır.
Sivil polis olabilmek için lise, ön lisans, lisans ya da yüksek lisans kapsamında bir eğitime sahip olmak gerekir. Böylece KPSS sınavı ile beraber gerekli sözlü, yazılı ve fiziki sınavlar geçilir. Aynı zamanda bu sınavlar içinde psikolojik test de yer almaktadır.
Polislik Şartları 2023
Lise, lisans ve ön lisans mezunu olması Eğer yurt dışında herhangi bir okuldan mezun iseniz denklik belgesi. KPSS baraj puanını geçmek. Reşit olmak (18 yaş kanunu) 30 yaşını geçmemek.
Sivil Polis Kıyafet Yönetmeliği
Sivil olarak görev yapan bayan amir ve memurlar, görev sırasında kolsuz ve çok açık yakalı gömlek bluz veya elbise, vücuda yapışan (strech) kot ve benzeri pantolonlar ile terlik ve sandalet tipi ayakkabı giyemezler. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz.
Kadın polis olma şartları ile erkek polis olma şartları aynıdır. Tek fark kadınlardaki boy, kilo ve diğer fiziksel şartlardır. Örnekler olarak; kadınlar için 162 cm, erkekler için 167 cm'den kısa boylu olmamak veya buna uygun boy kilo endeksine sahip olmaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Kadına şiddetle mücadele başta olmak üzere farklı alanlarda çalışmalar yürüten Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri ise okulları ziyaret ederek çocuklara bilgilendirici etkinlikler düzenliyor. Kadın trafik polisleri ise araç yoğunluğunun yaşandığı ana yollarda trafik düzenini sağlamak için görev yapıyor.
Buna göre kadın polisler, şapka, kep veya örgü bere altında kaldığı sürece, üniformalarının renginde ve desensiz başörtüsü kullanabilecek.
Farklı polis okullarını bitiren ve değişik birimlerde çalışan polis memurları, belirli dönemlerde atama sürecine girer. Yani sivil polis olabilmek için herhangi bir okul veya kurs bulunmamaktadır.
Herhangi bir ön lisans ya da lisans programından mezun olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 30 yaşından gün almamak kaydıyla POMEM'e başvuru yapma hakkına sahiptir. Polis Olmak İçin Boy/Kilo Sınırı Var MI? Polis olabilmek için erkeklerde en az 1.67 cm, kadınlarda ise 1.62 cm'den kısa olmama şartı aranmaktadır.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü
Lise mezunlarının polis olabilmesi için Polis Akademisi'nin kurmuş olduğu Polis Meslek Yüksek Okulu'na başvuru yapması, ardından gerekli olan sınavlara girerek başarılı olması ve okula giderek kayıt yaptırıp başarılı ile mezun olması gerekir.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
PVSK madde 4/A polise yukarıda yazıldığı gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisini verdikten sonra yine aynı maddenin devamında şu hükme de yer vermiştir: – Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
Sivil polis olabilmek için ilk olarak lisans ya da lisansüstü eğitimlerden sonra polislik sınavını kazanmak gerekir. Polis olan kişiler atama yöntemi ile sivil polis olmak için hak kazanır. Yani doğrudan sivil polis olmak gibi bir durum söz konusu olamaz.
Komiser olabilmek için Polis Akademisi'ne bağlı Polis Amirleri Eğitim Merkezini (PAEM) bitirip Komiser Yardımcısı olduktan 4 yıl sonra terfi etmek gerekir. Polis Akademisi mezunu komiserlerin rütbe bekleme süresi 4 yıldır.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Parmak, kol ve bileklerde şekil bozukluğu, fonksiyon kaybı veya uzuv kaybı olan bireyler de elenmektedir. Uzunluk kısalık olanlar da elenmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı bulunan bireyler de elenir. Kol bölümünde jilet izi, ciddi kesik olanlar da elenir.
Takla hareketinde takla hareketini yapmayan veya hiç yapamayan aday diskalifiye edilerek elenecektir.
Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nde de kadın personel sayısında artış sürüyor. 2016 yılında 3614 olan kadın personel sayısı 2022 yılında 4470'e yükseldi.
Terörle mücadele görevini başarıyla yürüten kadın özel harekatçılar, vatandaşın huzur ve güven ortamında yaşamlarını sürdürmelerini sağlıyor. Bölgede görevlerini cansiparane yerine getiren "özel kahramanlar", farklı güzergah ve noktalara baskınlar düzenleyerek arazide arama, tarama faaliyeti yürütüyor.
Polis Meslek Eğitim Merkezleri ile Polis Meslek Yüksekokulları'na ilişkin yapılan yönetmelik değişiklikleri Resmi Gazete'de yayımlandı. POMEM ve PMYO'da öğrenimin devam ettiği sırada evlilikle ilgili sınırlamalar getiren maddeler, değiştirilerek yürürlükten kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri