Şanlı Türk ordusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde silah arkadaşları ile birlikte 9 Eylül 1922 günü İzmir'i düşman işgalinden kurtardı. Sakarya Meydan Muharebesi ile başlayan Türk ordusunun şanlı zaferleri Yunan askerlerinin denize dökülmesi ile son buldu.
26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz harekatı sonucunda, 9 Eylül'de İzmir, Yunan işgalinden kurtarıldı. Türkiye, İzmir'in Kurtuluşu'nun 100. yıl dönümünü kutluyor.
9 Eylül 1922'de düşmana son darbenin vurulduğu, Büyük Taarruz'un zaferle sonlandırıldığı yer oldu İzmir. İzmir'in kurtuluşu, tam bağımsızlığın yolunu açmakla kalmadı, Anadolu'nun kurtuluşunun da simgesi oldu. Zafere giden süreç ise Mustafa Kemal Atatürk'ün tarihi emri ile başladı.
YIL DÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI (2023) İzmir'imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla valiliğimiz koordinesinde hazırlanan kutlama etkinlikleri aşağıdaki şekilde icra edilecektir.
İzmir'e ilk giren ve Türk bayrağını Hükumet Konağı'nda göndere çeken ilk süvari komutan Yüzbaşı Şerafettin. Hafızalardaki ''Baktım bayrağımın kırmızısına kanım bulaşmış. Ölsek ne gam, İzmir'e ilk girenler biz olmuştuk ya'' sözlerinin sahibi... 9 Eylül 1922 sabahı yaşanan o gurur verici anlar haberimizde.
İlgili 28 soru bulundu
3. İzmir. Homeros destanlarında anlatılışına göre kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyrna'dan almıştır. Yine mitolojiye göre Tanrıça Artemis İzmirli'dir.
Söylencelerdeki bir başka anlatıda ise, kentin kurucularının Lelegler olduğu dile getirilmektedir. Bayraklı´da yapılan kazılarda elde edilen buluntular, İzmir´in kuruluşunun İ. Ö. 3000 yıllarına kadar indiğini açıklamakta; yapılan araştırmalar, İzmir´in bir Aiol kenti olduğunu göstermektedir.
Bu kutlu fethi gerçekleştiren Çaka Bey, Malazgirt'ten sonra Anadolu'ya akın eden Türklerden bir bey olarak anılmaktadır. Türk Tarih Kurumunun verdiği bilgilere göre Emir Çaka Bey, Malazgirt Zaferi'nden 10 yıl sonra Efes ( Selçuk) 'ten tarihi İzmir limanına girerek 25 Mart 1081 şehrimizi fethetmiştir.
Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi, Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücadele'nin sona ererek Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin simgesi olmuş çok önemli ...
Gazi Mustafa Kemal 10 Eylül 1922'de İzmir'e geldikten sonra 29 Eylül 1922'de İzmir'den ayrılmıştır. Tarihlerinde İzmir'i ziyaret etmiştir.
İzmir, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamında önemli yeri olan kentlerden biridir. Kurtuluş Savaşı'nda ilk kurşunun Şehit Gazeteci Hasan Tahsin tarafından İzmir'de atılmasının yanında; kent, Mustafa Kemal'in annesi Zübeyde Hanım'ın kabrini barındırmaktadır.
Paris Barış Konferansı'nda alınan işgal kararının Fransız basınında ele alınma şekli ve yorumlanması o dönem kamuoyunun Türkiye'nin geleceği hakkındaki görüşlerinin bilinmesi açısından son derece önemlidir. İzmir'in Yunanlar tarafından işgali, yaklaşık olarak üç yıl dört ay boyunca sürmüştür.
Kolordunun üç öncü süvari tümeni (1. , 2. ve 14. tümenler) birbiri ile yarış halinde farklı kollardan İzmir'e doğru ilerledi. Şehre ulaşan ilk birlikler 9 Eylül sabahı Kadifekale, Sarıkışla, Karşıyaka, Paket Postanesi' ve Hükûmet Konağı'nda göndere Türk bayrağını çekip İzmir'in kurtuluşunu ilan etmiştir.
9 Eylül İzmir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşu - YouTube.
Perşembe günü yeni çıkan kitaplar neler diye araştırırken 'Teğmen Ali Rıza Akıncı'nın Hatıratı' ile karşılaşmak güzel bir sürpriz oldu benim için. Neden derseniz, Perşembe günü 9 Eylül'dü ve Teğmen Ali Rıza Akıncı da bundan tam 99 yıl önce, bugün İzmir Hükümet Konağı'na bayrağımızı çeken teğmendi.
İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıl dönümü, bugün İzmir başta olmak üzere yurdun dört bir yanında büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
Paris'te kurulan “Meclisi Ali” kendileri adına Yunan ordusunun bu işi çözmesini düşündü ve İzmir'in işgaline karar verdi. 14 Mayıs 1919'da İngiliz, Fransız, Amerikan ve Yunan donanmaları İzmir limanına girdiler.
Dünya Savaşı'nın ardından galip devletler arasında yapılan paylaşım planları esnasında İtalya ve Yunanistan arasında önemli bir çekişmeye neden olmuştur. Nitekim İzmir, bu çekişmeden galip ayrılan Yunanistan tarafından 15 Mayıs 1919 tarihinde işgal edilmiştir.
Türkiye'nin İlk Atatürk Heykeli ve Ziraat Mektebi
Atatürk, İzmir'de bulunduğu 11-16 Ekim 1925 tarihleri arasında, önce 12 Ekim'de Kemalpaşa'daki ordu manevralarını izledikten sonra Bornova'da bulunan Türk Ocağı'nı ziyaret etmiştir.
İZMİR Şehrin asıl adı “Smyrna”dır. İzmir kelimesi smyrna'nın halk arasındaki kullanış şeklidir. Homeros destanlarında bu kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras'ın kızı Smyra'dan alır ve tanrıça Artemis İzmirli'dir. Kimi kaynaklara göre de, İzmir şehrini ilk kuran Hititler değil, Amazonlar'dır.
19. yüzyılda kent Fransız, İngiliz, Hollandalı ve İtalyan tüccarların gözdesidir. Bu gelişmeye paralel olarak Aydın Eyaleti'nin merkezi önce 1841 yılında geçici olarak, sonra da 1850 yılında kesin olarak İzmir'e aktarılmıştır.
SAHİPKIRAN Emir Timur, Osmanlı Devletinin defalarca kuşatıp alamadığı İzmir'i, 2 haftalık bir kuşatmadan sonra yaptığı başarılı taarruz sonucunda, Avrupa'nın en büyük askeri güçleri arasında sayılan, St. Jean Şövalyeleri'nin elinden almayı başarmıştır.
Smyrna ismi, kentin uzun tarihi boyunca varlığını sürdürmüş ve Türkler tarafından fethedildikten sonra İzmir şeklinde söylenmeye başlanmıştır. Smyrna kelimesinin başına, Türkçe söylenişi sırasında İ sesi gelmiş ve İsmir olarak telaffuz edilmeye başlanmış, daha sonra da bugün kullanılan İzmir biçimine dönüşmüştür.
İzmir ' in başkenti: Konak Meydanı, İzmir, Türkiye - Tripadvisor.
İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800'lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı'da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri