PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır. Bu nedenle merdivenler, bina girişi , varsa kapıcı dairesi vs alanlarda bulunan kalorifer peteklerine de PAYÖLÇER (PAY ÖLÇER) takılır.
Sulh Mahkemelerine dilekçe ile başvurulur.
Isı pay ölçer sayesinde radyatörlerdeki termostatik vanalar oda sıcaklığını algılar ve ayarlanan sıcaklığa geldiğinde otomatik olarak radyatöre giren su akışını keserek ihtiyaç fazlası ısı tüketimini önler. Böylece her daire harcanan enerji tüketimi kadar yakıt bedeli ödemiş olur.
Isı pay ölçer sayaçlarına hile yapmak mümkündür, ancak yapılan hilenin tespit edilmesi de mümkündür. baypayo sayaç okuma firmasından hizmet alan bina yönetimlerine düzenli olarak maniple edilen ve hileli sayaçlar bildirilmektedir.
Bu kanun ve yönetmelikle tarif edildiği üzere merkezi sistem ile inşa edilen yeni binalarda ilgili standartları sağlayan ısı sayaçları veya ısı ölçerler (kalorimetre) kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Merkezi ısıtma sisteminin bulunduğu bir binada ısı pay ölçer takmak için bir kişinin başvurması yeterlidir. Burada apartmandaki salt çoğunluğa bakılmaz. Her binaya ısı pay ölçer takılması zorunludur. Bu kanuni bir durumdur.
merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer zorunludur, yakıt giderleri ısı pay ölçer tüketimine göre hesaplanarak daire sakinlerine bizldirilmesi gerekir. ısı pay ölçer olmayan çok eski merkezi sistem binaların pay ölçer sistemine geçmesi zorunludur.
15 derece kuralı 5627 sayılı enerji performans yönetmeliğinde merkezi sistem binalarada iç ortam sıcaklığınını ayarlanabilecek edüşük sıcaklık değerini ifade eder. merkezi paylaşım sistemi olan binalarda daire sakinleri iç ortam sıcaklığını 15 derecenin altına getiremez.
Isı payölçer ısınma giderlerinin azaltılmasında direkt bir rol oynamaz, aksine kullanıcıyı az ve verimli ısınmaya teşvik eder. Bunun başarılabilmesi için termostatik vanalar ile birlikte kullanılmalıdır. Kullanım olmayan odalarda termostatik vanalar en düşük seviyelerde tutularak tüketimler düşürülebilir.
Sayaçların periyodik muayene süresi beş yıldır. Bu süre tarih olarak değil yıl olarak izlenir. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında, damgalandığı yıl esas alınır ve yıl içerisinde hangi tarihte damgalanmış olursa olsun damgalandığı yıl birinci yıl olarak sayılır.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Cihazlardan okuma günümüz teknolojisinde radyofrekansı marifetiyle konutlara girmeden uzaktan yapılabilmektedir. Okuma maliyeti konut başına 1-2 civarındadır. Isıpay ölçme cihazının ithalatını yapan firmalar bu işi de yapmaktadır. Cihaz fiyatı ise termostatik vana ve ısıpayölçer dahil 40-50 dır.
Her bir bağımsız bölümün yakıt gider payı bu hesaplamalara göre yapılmaktadır. ısı pay ölçer ve kalorimetre arasındaki fark iki sayaç tipinin birbirinde farklı yöntemlerle enerji tüketimi hesaplamasıdır. özetle eski binalarda ısı pay ölçer, yeni binalarda kalorimetre kullanılmalıdır diyebiliriz.
ısı pay ölçer fatura hesaplama yapılırken Doğalgaz faturasının %30 u ortak, metrekareye göre kullanım, % 70 i tüketime göre kullanımı ölçülerek hesaplanır.
Merkezi sıcak su sistemlerinde sıcak su giderlerinin paylaştırılması aşağıdaki şekilde uygulanır. tüketim miktarı (By); By=1,20xVx(tw-10) Hu Şeklinde hesaplanır. Bu durumda binanın toplam sıhhi sıcak su tüketim tutarı (M); M= By x F (TL) şeklinde hesaplanır.
ısı pay ölçer 15 derece farkı veya cezası: İklim şartlarında dış hava sıcaklığı farketmeksizin iç ortam sıcaklığı olan en az 15 C olmalı ve bir dairenin tüketmesi gereken en az tutar hesaplanır. daha az tüketim oldu ise 15 C farkı yansıtılır.
Isı pay ölçer çok kolonlu, borulu/ dikey ısıtma sistemlerinde, ısı enerjisi tüketimini ölçmek için kullanılmaktadır. Daha ziyade eski tip merkezi sistem ile ısınan mobil sistem olmayan binalarda merkezi pay ölçer kullanılır.
Merkezi pay ölçer ; Merkesiz sistemle ısınan binalarda, ısı pay ölçer sayaçları radyatör üzerinden ölçüm yaparak, radyatörün ortama verdiği ısı enerjisini sürekli hesaplamaktadır. Bu şekilde Bir dairenin bireysel ısı enerjisi tüketimini hesaplanmasını sağlayan ısı ölçüm sayacına merkezi pay ölçer denilmektedir.
ısı pay ölçer kanunu iptal edilmesi söz konusu değildir. bu durum yasa koyucular tarafından gündeme dahi gelmemiştir. aksine bu kanunun ülke ekonomisine getirdi kazanç son derece olumludur. bilindiği üzere ısı pay ölçer kanunu zorunlu hale geldikten sonra merkezi sistem binalarda %40' ın üstünde tasarruf sağlanmıştır.
kalorimetre arızası sayaç ekranından ve ısı gider paylaşım faturasından anlaşılabilir. gider paylaşım faturasındaki sayaç endeksi ile sayacın üzerindeki KW değeri uymuyorsa sayacın arızalı yata faturanın hatalı veya cezalı fatura olduğu anlaşılabilir .
Isı pay ölçer yakıt giderleri ölçülen tüketim değerlerine göre daireler arasında adil bir şekilde pay edilmektedir. bu sistemde %30 yakıt aidatı kısmına ısı pay ölçer ortak gider denilmektedir.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
Doğalgaz pay ölçer sistemi , merkezi sistem ve bireysel sistemin avantajlarını kendinde toplamış yakıt tasarrufu olarak ikisindende üstündür.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri