Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Memurun görev, yetki ve sorumluluğunda bir artış olmaksızın yalnız aylık ve kıdemindeki artışı belirlemek için kullanılan kavramdır. 9'un biri şeklinde ifadede 9 dereceyi 1 ise kademeyi ifade eder. Yani kademe ilerlemesi, Devlet memurunun bulunduğu kadro derecesi içindeki bir kademeden, bir üst kademeye ilerlemesidir.
Beş yıllık üniversiteden mezunlar, 9. derece ve 3. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir. Altı yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 2. kademeden göreve başlar.
Devlet memurları vermiş oldukları hizmet bedelleri için kadro derecesi altında ücret almaktadır. Kadro derecesi yapılan hizmeti ve karşılığında alınan hizmet bedeli olan maaşı en çok etkileyen durumlar arasında gösterilmektedir.
Genel idari hizmetler olarak da bilinen GİH, bilgisayar işletmeni ya da veri hazırlama personeli olarak görevli olan memurlar özelinde bilinmektedir. Aynı zamanda devlet memuru olarak geri hizmet memuru şeklinde de ifade edilmekte.
İlgili 31 soru bulundu
Kadro derecesi ise atanılmış ve/veya işgal edilmekte olan kadronun karşılığı olarak devletin tahsis etmiş olduğu rakamı/dereceyi ifade eder. - Terfi; Memurun bulunduğu kademe ve dereceden bir üst kademe ve dereceye yükseltilmesidir. 2.İlk defa memur olarak üniversitenize yerleştirildim.
I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI: Kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder. unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.
Derece yükselmesinin yapılabilmesi için; Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması, Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunulmuş olması, Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen niteliklerin elde edilmiş olunması gerekir.
Memurun bulunduğu hiyerarşi içerisinde öğrenim durumu, hizmet yılları, kazanılmış hak aylığı ile emekli keseneğine esas aylığında değerlendirilen hizmet yılları esas alınarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde üst dereceye yükseltilmesidir.(
Liseyi bitirenlerin giriş derecesi 13, giriş kademesi 3, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir. Lise dengi mesleki veya teknik öğrenimi bitirenlerin giriş derecesi 12, giriş kademesi 2, yükselebilecek derecesi 3, yükselebilecek kademe son kademedir.
En yüksek Devlet memuru, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanıdır. En yüksek Devlet memuru olan Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanına, Başbakanlık Müsteşarına, mülga mevzuat hükümlerinde kadrolarına bağlı olarak öngörülmüş mali ve sosyal hak ve yardımlar kapsamındaki ödemeler aynı usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.
657 sayılı Kanunun 36 maddesi çerçevesinde lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinden memuriyete başlamakta ve 3 üncü derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
9/1 kıdeme sahip üniversite mezunu bir memurun maaşı Temmuz 2003'te 2 bin 41 liraydı. 2023'ün aynı döneminde 22 bin 938 lira oldu. 10 yıl önce memur maaşının asgari ücrete oranı 2,5 iken 2023'ün aynı döneminde 2 oldu. 2023'ün ilk yarısında bu oran 1,4 seviyesindeydi.
– 1.,2. ve 3. derece kadro karşılığı çalışan diğer kamu görevlilerine, Devlet memuru ve kamu personeli farklı şeyler mi derseniz, bu madde, devlette kadrolu olmayan, ancak sözleşmeli çalışan personeli ifade ediyor.
Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek. Yeni düzenlemeyle 1/4 derecesindeki öğretmen maaşı 26 bin 654 liraya, 8/1 derecesindeki polis maaşı 29 bin 525 liraya, 1/4 derecesindeki uzman doktor maaşı 54 bin 959 liraya çıkacak.
"Derece" ne anlama geliyor? 2008/3 Tercih Kılavuzu'nda kadro unvanlarının karşısında yer alan dereceler ise Devlet Memurları Kanunu'nda yer alan memuriyete girişte belirlenen dereceler olup bunların tercih yaparken bir önemi bulunmamaktadır.
1-Bir derece hem çalışan memura hem de daha önce emekli olmuş memura verilecektir. 2- Bir dereceden yararlanabilmek için 15/1/2016 tarihinde memur, 3992a tabi sözleşmeli veya 926'ya tabi askeri personel olunmalıdır.
657 sayılı Kanunun 64. maddesinde yer alan hüküm uyarınca verilen 8 yıl boyunca disiplin cezası almamış olanlara verilen kademe uygulaması, memurun göreve başlama tarihinde verilmelidir.
Derece yükselmesi, memurun göstergesini, ek göstergesini, ek ödemesini, özel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha öncede bu köşeden belirtmiş olduğumuz üzere, yurtdışına çıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir.
Her yıl nisan ayı başında terfi listesinden mevcut personelin derece kademeleri incelenir. Kadro tıkanıklığı bulunan personel tespit edilerek kadro şubesine bildirilir. Kadro şubesinden bildirilen dolu kadro değişiklikleri ile personelin kadro derece değişikliği yapılır.
3.üncü derece müktesebi olan biri memur 1.derece bir kadroya atandığında 1.derecenin karşılığı aylık unsurlarından yararlanır. Kendi kazanılmış hak aylık derecesi de her yıl kademe kademe artırılsa da memur hakları bakımından artık bu artışlardan etkilenmez. Buna da görev aylığı denilmektedir.
Taşeron kadroda düzenleme (4A, 4B, 4C kadro nedir?)
SGK kapsamında olanlara 4 A'lı denmektedir. B) grubu olarak adlandırılan kadrolar ise, kamu personel seçme sınavının ardından ÖSYM başkanlığınca merkezi sistemle ataması yapılan ve başka her hangi bir sınava girilmeksizin göreve başlanılan kadrolardır.
Çünkü bulunduğu sınıfta yazılı olan tüm görevleri farklı kadrolarda da olsa yapmakla yükümlü kılınmıştır. Konuyu açmak gerekirse, hizmetli, kaloriferci, bekçi, bahçıvan, aşçı vb gibi kadrolar Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan kadrolardır.
Eşiyle aynı ilde çalışan polis memurunun çalıştığı ildeki zorunlu hizmet süresi bitmesi durumunda, eşinin atanamayacağına dair evrak sunması halinde polis memuru gih sınıfına geçebilecek. Polis memurunun Genel İdare Hizmet Sınıfı'na geçmesi için 4 şart aranmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri