Türkiyede Liselere Geçiş Sistemi LGS merkezi olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılmaktadır. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) merkezi sınavına ortaöğretim 8. sınıftan, lise 9. sınıfa geçecek olan öğrenciler katılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl ilk kez ortaokul 6. sınıfların "Türkçe" ve "matematik" dersleri ile lise 9. sınıfların "Türk dili ve edebiyatı" ve "matematik" derslerinin ikinci yazılı sınavlarını "ülke genelinde ortak sınav" olarak düzenleme kararı aldı.
1. 2020 Haziran Dönemi Sorumluluk Sınavlarına önceki yıllardan sorumlu olarak üst sınıfa geçen öğrenciler (bu yıl 10-11-12 de okuyanlar) gireceklerdir. Bu derslerden başarısız olanlar ortalaması ne olursa olsun sorumluluk sınavına gireceklerdir.
MEB ortak sınav, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ortaokul ve liselerde uygulanan bir sınav sistemidir. Bu sınav sistemi, 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla ilk kez uygulanmaya başlamıştır. Ortak sınavlar, ülke genelinde aynı tarihte ve aynı sorularla uygulanmaktadır.
Öğrencilerin başarısız oldukları dersleri telafi etmek için yapılan ek sınavları ifade eder. Başarısız olduğu bir veya daha fazla dersi olan öğrencilere, bu sınavlara katılarak dersi geçme veya notunu yükseltme fırsatı verilir.
İlgili 35 soru bulundu
EYLÜL AYI SORUMLULUK SINAVLARI 11-15 EYLÜL 2023 TARİHLERİ ARASINDA YAPILACAKTIR.
Özer buradaki açıklamasında; sorumluluk sınavı tarihleri hakkında ise "Lise öğrencileri başarısız oldukları ders sayısına bakılmaksızın sorumlu olarak üst sınıfa geçecek.
Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı; 1. dönem 1. sınavları, 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-05 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır." denildi.
Yazıda, ortak sınavlara ilişkin, "2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 2. yazılı sınavları, 6. sınıf Türkçe ve matematik dersleri için 26 Aralık 2023 Salı günü, 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile matematik dersleri için 27 Aralık 2023 Çarşamba günü ülke genelinde ortak olarak yapılacaktır." ifadesi kullanılmıştı.
Artık liselerde tüm kademelerde sınavlar, klasik ölçme yöntemleri ile yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavlarının, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.
Sorumlu olarak sınıf geçme
Ders yılı sonunda doğrudan sınıfını geçemeyen öğrencilerden; bir sınıfta başarısız ders sayısı en fazla 3 ders olanlar sorumlu olarak sınıflarını geçer. İleride yapılacak sorumluluk sınavında başarılı olduğunda sorumluluk kalkacaktır.
Öğrenciler sınava girdikleri ders konularından örneğin, matematik, edebiyat, ingilizce, coğrafya gibi veya diğer derslerden en fazla 3'ü olmak şartıyla dönem sonu notları hesaplandığında 50 puan barajı altında kalmışlar ise sorumluluk sınavına girer.
Bir şey olmaz ancak mezuniyette sorun yaratır, mezun olamazsın. Dersten geçene kadar girersin.
Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı Türkçe dersi için 70'e, diğer dersler için 50'ye yükseltildi. Bu puanların altında puan alan öğrencilerin sınıf geçme ya da kalmalarına şube öğretmenler kurulunda karar verilecek.
Yönetmelik maddelerine göre Okul Birincisi olmak için 4 yılın bütünü baz alınarak en yüksek mezuniyet puanına göre Öğretmenler Kurulunca seçilmek gerekmektedir. Bu manada sadece 9. ve 10. sınıfta en iyi olmak yeterli değildir. Bütün notlar baz alınarak genel bir değerlendirme yapılmaktadır.
Dolayısıyla, yurt dışındaki üniversitelere başvurmayı düşünen öğrencilerin AP sınavlarına en son 11. sınıfta girmeleri uygun olacaktır. 12. sınıfta girilecek AP sınav sonuçları ise genellikle üniversitede kredi muafiyeti için kullanılabilmektedir.
LİSE ORTAK SINAVLAR NE ZAMAN YAPILACAK? Milli Eğitim Bakanlığı'nca, 6'ncı sınıf Türkçe ve matematik ile 9'uncu sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematik dersleri için 1'inci dönem 2'nci ortak yazılı sınav tarihleri 26-27 Aralık 2023 olarak belirlendi.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, liselerde sınavlar, test usulü ile değil yazılı yoklama şeklinde yapılacak. Türk dili ve edebiyatı dersi sınavları da yabancı dil gibi, dinleme, konuşma, okuma ve yazma olmak üzere 4 dil becerisini ölçecek şekilde yazılı ve uygulamalı olarak yapılacak.
Açık Öğretim Kurumları (Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu), 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı 1. Dönem Yazılı Sınavları 23-24 Aralık 2023 tarihlerinde basılı evrakla okullarda yüz yüze yapılacaktır. 2.
Birinci sınavlar 30 Ekim - 10 Kasım 2023 tarihleri arasında, ikinci sınavlar ise 25 Aralık 2023 - 5 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak. Milli Eğitim Bakanlığı 2023 - 2024 eğitim öğretim yılına özgü olarak 1. dönem 1. sınav haftası tarihlerinde değişikliğe gidildiğini duyurdu.
Bu bağlamda 2023-2024 eğitim öğretim yılı 1. dönem 1. sınavları 30 Ekim-10 Kasım 2023 tarihleri arasında, 1. dönem 2. sınavları ise 25 Aralık 2023-5 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacaktır." bilgisi verildi.
Öğrencilerin sınavlarının nasıl yapılacağına ilişkin düzenlemenin yer aldığı yönetmelikte, daha önceki düzenleme ile bir dersin bir sınavının test usulü ile yapılabilmesi uygulamasına son verildi.
Sorumluluk sınavları 30 Haziran'a kadar yapılabilecek
Bu kapsamda, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı ile sınırlı olmak kaydıyla sorumluluğu bulunan öğrenciler, tüm derslerden sorumluluk sınavlarına alınabilecek. Sorumluluk sınavları, ihtiyaç hâlinde eğitim kurumu müdürlüklerince 30 Haziran'a kadar planlanabilecek.
Sınavın ders saatleri içinde veya dışında yapıldığına bakılmaksızın, fiilen yerine getirilen her bir sınav görevi için 5 saat ek ders ücreti ödeneceği ifade edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri