Baklavanın şekerlenmesinin birden fazla sebebi olabilir. Baklava için hazırladığın şerbete çeyrek limon atmalısın. Aksi takdirde şerbetin şekerlenir ve bu da baklavanın da şekerlenmesine sebep olur. Eğer baklava hamurların zar kadar ince değilse sıcak şerbeti sıcak baklavaya döktüğünde şekerlenme ihtimali çok yüksek.
Bir kavanoza doldurup ağzı kapalı şekilde dolapta saklayın. Süzülmüş baklavaları mutfak robotuna koyup parçalayın. Çok miktarda ise orta boy saklama kapları ya da sağlam buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya atın. Buraya kadar tamam.
ŞEKER ERİYENE KADAR TENCEREYİ KARIŞTIRMALISINIZ
Su, şeker ve limon suyundan elde edilen şerbeti pişirirken ilk etapta şeker ve suyu tencereye alıp ocağın altını aşmalı ve şeker eriyene kadar tencereyi karıştırmalısınız. Bunu yapmadığınız takdirde şerbetiniz çabuk şekerlenir.
İlgili 41 soru bulundu
Baklavanızı bir borcamın ya da daha küçük bir tepsinin içerisine alın. Su dolu tepsiye oturtun ve içine su almamasına özen gösterin. Bekledikçe suyun ısısıyla şekerler eriyecektir ve baklavanız yeniden eski haline gelecektir.
Bunu da hemen açıklayalım: Aşure tencerenizin altını yeniden açın ve içine sıcak su ilave edin. Fazla şeker yüzünden kıvamı da koyulaşacak olan aşureyi yeniden tam kıvamında bir hale getirmek için yapabileceğiniz en pratik çözüm bu.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Limon suyunu şerbete ocağı kapatmadan biraz önce eklemelisiniz. Limonu ekler eklemez tencereyi ocaktan alırsanız şerbetiniz yine şekerlenir. Şerbetin kıvamının çok akışkan ya da çok koyu olmaması da çok önemli. Tatlınıza çok akışkan bir şerbet dökerseniz şerbeti hemen içine çekip hamurlaşabilir.
Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir. Baklavayı muhafaza edeceğiniz yerin kuru ve güneşten uzak olmasına özen göstermelisiniz.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Şekerpare gibi kurabiyeyi andıran şerbetli tatlılarda şerbetin sıcak, tatlının da sıcak olması gerekiyor. Ancak baklava gibi yufkalı tatlılarda tatlı sıcakken şerbetin oda sıcaklığında soğumuş olması gerekir.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar. Hamurun eşit şekilde kabarması için karbonatın ve asitin hamurun içine eşit şekilde dağılması gerekir.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Baklava şerbeti ölçüsü bire birdir, yani şeker ve su oranı eşittir. 1 tepsi baklava şerbeti için 4 bardak su 4 bardak şeker yeterli olacaktır. Bir tepsi baklava yaptıysanız şerbeti için 4 bardak su ve 4 bardak şeker yeterli gelecektir.
İdeal bir tatlı şerbeti için, kullanmanız gereken malzeme kesinlikle limon suyudur. Eğer evde limon kalmadıysa, limon tuzunu da tercih edebilirisiniz.
Şerbete limon suyu eklemeden olmaz. Zira limon suyu şerbetin kristalize olmasını engeller. Ayrıca limonu şeker ve su kıvama gelince eklemelisiniz. Yoksa şerbet ekşi bir tatta olacaktır.
Şerbetlenen tatlıya ne yapılır? Bir diğer yöntem ise yeniden şerbet kaynatıp üzerine dökmek. Bu şekilde şekerler şerbetin etkisiyle eriyecek hem de baklavanız yeniden eski çıtırlığına kavuşacaktır. Şekerlenen baklavalarınızdan muhallebili bir tatlı da yapabilirsiniz.
Baklavamızın üzerine eritilmiş tereyağı ve sıvı yağı her yerine gelecek şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Kızaran baklavamızı fırından çıkaralım ve 3 dakika sonra şerbetini dökelim. Afiyet olsun.
Yapmanız gereken tek şey bu leziz tatlının keyfini çıkarmaktır! Kolay saklanabilir ve tüketilebilir olan bu baklavayı tercihe göre ısıtarak tüketebilir ve böylece lezzeti ikiye katlayabilirsiniz.
Baklava Neden Hamurlaşır? Baklavanın hamurlaşmasının en büyük sebebi, yufkaların yeterince ince açılmış olmamasıdır. Eğer yeterince ince açılmamış yufkalar kullanır ve sıcak tatlıya sıcak şerbeti dökersen baklavan hamurlaşır. Bunun önüne geçmek için usulüne uygun, kâğıt gibi incecik açılmış yufkaların olmalı.
Tatlının hazırlanmasında bir sorun varsa yani tatlı çok ince veya çok kalınsa şerbeti döktükten sonra muhafazası zor olacaktır. Ancak sorun oda sıcaklığından veya şerbetten kaynaklanıyorsa sorun kolayca çözülebilir. Şurubu oda sıcaklığında üzerini örtmeden tatlıya emdirin. Tatlı beklerken şurubu emebilir.
Şerbetin yapılışı
Şeker,su, tuz ve limonu tencereye koyup,ocağın altını açın. Şeker eriyene kadar karıştırın.Tecrübelerime dayanarak söyliyeyim;bu ilk karıştırmayı yapmazsanız şerbet daha çabuk şekerleniyor.Tuz da şekerlenmeyi önlemek için etkili bir yöntem.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri