“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Bu noktada çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları, pedagoglar ve rehber eğitmenler eşliğinde belli yaş grupları için belli ekran süreleri önerilir (2): 2 yaş öncesi için görüntülü görüşme dışında hiç kullanmamak, 2-12 yaş arası günde 1 saat, Ergenler ve yetişkinler için günde 2 saat.
Çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdiklerini belirten Mehmet Dinç, "0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamalı" dedi.
Ebeveynlere tavsiyem, çocukların ekran kullanımını düzenli olarak denetlemeleri ve sınırlama getirmeleri yönünde. Ayrıca Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), aile ile görüntülü sohbet dışında, 18 ila 24 aylıktan küçük çocukların ekranlardan uzak durmasını öneriyor.
6 yaşından sonraki çocuklar için ise 45 dakika bilgisayar kullanımı öneriliyor ancak bu süre 1 saati geçmemeli. 10-13 yaş arası çocuklar için ise ideal bilgisayar kullanım süresi 2 saat olmalı. 14 yaş sonrası ise için ise zaman sınırı koymak oldukça zor.
İlgili 37 soru bulundu
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olasılığını arttırır. Davranış bozukluğuna neden olur. Ruhsal ve sosyal problemlere yol açar. Kalıcı postür bozukluğuna sebep olur.
Deneyimlerime göre, ilk telefon için ideal yaş 11-12 yaş civarı. Bu yaşlar, pek çok çocuğun bağımsız olarak okula gitmeye başladığı yaşlar, dolayısıyla telefonlar faydalı iletişim araçlarıdır.
Çocuklar en geç 20.30'da yatakta olmalı
Büyüdükçe algısı açılan çocuğun, uyku süresi de kısalır. Büyüme hormonu saat 22.00 civarında n en yüksek düzeylere ulaşır. Bu nedenle çocuk hangi yaşta olursa olsun, bu saatlerde derin uykuda olmalıdır. Çocukta düzenli uyku, düzenli beslenmeyle doğrudan ilişkilidir.
Çocukların yaşına uygun olarak ekrandan uzak tutmak için farklı aktivite önerilerinde bulunabilirsiniz. Birlikte oyun oynamak, parka gitmek, mutfakta vakit geçirmek, bahçede oyun oynamak gibi sevebileceği aktiviteler ile ekrandan uzak olmasını sağlayabilirsiniz.
Çocuklar okul çağına geldiklerinde ilköğretimin ilk 4 yılında yani 6-9 yaş aralığında günde en fazla 45 dakika, ikinci dört yılda 1 saat, lise çağında ise en fazla 2 saat bilgisayar başında vakit geçirmeleri önerilir.
Yeşilay tarafından da çocukların ve gençlerin ekran karşısında çok fazla zaman geçirdikleri belirtilmiş, 0-3 yaş grubu ekranla tanışmamalı, 3-6 yaş arası 30 dakika, ilköğretim 45 dakika, ortaöğretim 1 saat ve lise çağındaki gençler ise 2 saatten fazla ekran karşısında kalmamaları tavsiye ediyor.
Ekran bağımlılığı, küçük yaş grubundaki çocukların çeşitli nedenlerle maruz bırakıldıkları telefon, tablet, televizyon gibi teknolojik cihazların ekranına bakma bağımlılığını ifade eder.
Buna göre, satın alım tarihi itibari ile 26 yaşından gün almamış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve açık öğretim programları hariç bir yükseköğretim programına kayıtlı öğrenciler başvuru yapabilecek. Cihazın, vergiler dahil nihai satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçemeyecek ve cihaz ikinci el olamayacak.
Ebeveynler çocuklarına telefon alma ihtiyacı oluştuğuna karar verdikten sonra nasıl bir telefon alacaklarını da belirlemeleri gerekir. Uzmanlara göre akıllı telefon alma yaşı ise en az 12 olmalıdır.
Bir mobil telefonun perakende kutusunun arka yüzünde üretim tarihi belirtilir, bu da telefonunuzun ne kadar eski olduğu konusunda size bir fikir verebilir. Telefonunuzdaki Ayarlar uygulamasına gidin ve Telefon Hakkında bölümüne gidin. Burada üretim tarihini veya eşdeğer bir terimi arayın.
7.Çok telefona bakmak şaşı yapar mı? Çok fazla telefona bakmanın doğrudan şaşılığa neden olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum bulunmamaktadır. Ancak uzun süreli ve yoğun telefon kullanımı, göz yorgunluğu, göz kuruluğu ve odaklanma sorunları gibi göz sağlığını etkileyebilecek belirtilere yol açabilir.
Evinizde yapabileceğiniz basit uygulamalar ile çocuğunuzun ekran bağımlılığı yaşamasını önleyebilirsiniz. Ailece vakit geçirmek, oyun zamanları oluşturmak, ekran sürelerini kısıtlı tutmak, açık alanlarda vakit geçirmek çocuğunuzun teknolojiden bir nebze uzak kalmasını sağlar.
Bağımlılığa yol açabileceğini düşündüğünüz oyun ve uygulamaları telefonunuzdan kaldırın. Yatarken telefonunuzu bir başka odaya bırakın ve yatmadan önce telefonunuza bakmaya bir an önce son verin. Gece yatarken internetinizi kapatın. Sabah kalkar kalkmaz telefonunuzu elinize almayın.
Öğrenciler Teknolojik Cihaz desteğinden faydalanmak için ön koşullar nelerdir? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Cihaz satın alma tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak. Yükseköğretim öğrencisi olmak.
3 YAŞ 3 yaşına kadar çocuk televizyon dâhil, akıllı telefon, bilgisayar, tablet vb. hiçbir teknolojik cihaza ve ekrana maruz bırakılmamalıdır. Çocuklar bu yaşta gerçeği ve kurguyu ayırt etme becerisine sahip değildir.
Yeni hat alırken gereken tüm evraklarla birlikte; adınıza faturalı hat almak istiyorsanız noterden alınmış muvafakatname, anne veya babanızın kimliği ile beraber başvurmanız gerekmektedir. Eğer Hazır Kart almak isterseniz; Hazır Kart muvafakatname formu ve anne veya babanızın kimliği gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri