Peki mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ? Kilosu fazla olan herkese obezite cerrahisi yapılabilir mi ? Obezite Cerrahisi için kabul edilen kriterler vücut kitle indeksinin 40 ve üzerinde veya diyabet gibi ek hastalık varlığında 35'in üzerinde olması olarak kabul edilir.
Tüp mide ameliyatı için normal kilonuzun en az 25 kilo üzerinde olmanız gerekir. Vücut kitle indeksi 35'in üzerinde olmalıdır. 30-35 arası olan şeker hastaları da ameliyat olabilirler.
Tüp mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den yüksek olup süper obez olarak tanımlanan ileri evre obezite hastaları için en uygun tedavi yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra vücut kitle indeksi 50 kg/m2'den düşük olmasına rağmen bu yöntemi isteyen obez kişilerde de güvenli şekilde tercih edilir.
Bu ameliyatın uygulanabilmesi için de Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlemiş olduğu en düşük vücut kitle indeksi 35'dir. 35 ve üzeri olan kişiler ameliyat noktasında doktorlarına danışabilirler. Belirtilen yaş aralığından daha küçükseniz obezite derecesine bağlı olarak hekim karına göre işlemler uygulanır.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Kadar Kilo Veririm? Tüp Mide ameliyatından sonra hastalar ilk bir ayda ortalama total kilonun %10 u kadarını yani 10-20 kiloyu ilk bir ayda verebilirler.
İlgili 39 soru bulundu
3. Ay: 5,5 kilo. 4. Ay: 4,5 kilo.
Gastrik bypass ameliyatı sonrasında hasta ilk ay yaklaşık 10 – 15 kilo kaybetmektedir. Ameliyat sonrasında fazla kiloların verilmesinde başarı oranı tüp mideye oranla daha yüksektir. Her iki yöntemde de gıda alımı sınırlıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Kilo Sorunu Olan Herkese Uygulanabilir Mi? Tüp mide ameliyatı olanlar aşağıdaki şartları taşımak zorunda: Vücut kitle indeksi 40 kg/m²'nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) olanlar.
Vücut kitle indeksi 27-40 arasında olan, diyet yapmakta zorlanan kişiler için mide balonu tedavisi idealdir.
Vücut kitle indeksi 30 ve altında olanlara, ameliyat sonrası yaşam stili değişikliği yapamayacak hastalara, madde ve alkol bağımlılarına, kanser hastalarına ve 1 yıl içinde gebelik planlayan kişilere yapılamaz. Hormon bozukluğuna bağlı obezite gelişen hastalara yapılmaması gerekir.
Mide küçültme ameliyatının uygulandığı yaş aralığı 18-65 olmakla beraber ameliyata uygunluk için söz konusu kişinin, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut Kitle İndeksinin 35 ve üzerinde bir değere sahip olması gerekir.
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obezite hastası olarak nitelendirilir. Fakat obezite de kendi içerisinde seviyelere ayrılır. 30-34.99 kg/m2 BKİ 1. derece obeziteye işaret eder, 35-39.99 kg/m2 Bki 2. derece obeziteyi, 40 kg/m2 ve üzeri BKİ ise 3. derece obeziteyi ifade eder.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak mide balonu uygulaması, devlet hastanesinde gerçekleştirilmelidir.
Fenerbahçe Kulübü personeli ve üyesi Özge Şeker, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdi. 78 kilo ağırlığındaki Özge Şeker'in ölümüyle gündeme gelen “mide küçültme” operasyonlarına ilişkin uzmanlar uyarıyor: Operasyon belli şartlar oluştuktan sonra gerçekleştirilmeli.
Mide küçültme operasyonlarının devlet tarafından karşılanıp karşılanmaması en çok soruların başında geliyor. Özel hastanelerde gerçekleşen Tüp Mide ve diğer mide küçültme operasyonlarını devlet karşılamıyor ve tamamen özel hastane ve doktorun belirlediği fiyatlarda gerçekleştiriliyor.
Tüp mide ameliyatı ortalama bir saat sürer. Karında birkaç küçük kesik sayesinde kameralı aletler olan laparoskop yardımıyla cerrahi işlem yapılır. Ek kesiklerden tıbbi aletler yerleştirilir ve midenin büyük bir kısmı çıkarılır.
Gerekli sürenin sonunda balon mideden endoskopik olarak çıkartılır. Bu yöntem, obez kişinin altı ay içinde total vücut ağırlığının %15-20 civarında kilo vermesini sağlar. Ayda en az 2-3, 6 ayda ise 15 kilo kaybı sağlanabilmektedir.
Mide balonu uygulaması sonrasında kayıtlara geçmiş birkaç ölüm vakası vardır ancak bu vakalarda ölüme sebebiyet veren unsurun balon olmadığı, uygulama sonrası yapılan hatalı müdahaleler sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Hastanın şikayetleri yoğun olduğunda ve uzun sürdüğünde balon çıkarılmalıdır.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Tüp Mide Ameliyatı Ölümcül mü? Tüp Mide ameliyatında ölüm riski 1/1000 dür. Bu oran Gastric Band'den (Kelepçe) yüksek Gastric Bypass (Mide Bypassı) ameliyatından düşüktür. Ölüm riskini en aza indirmek için ameliyat ekibinin profosyonel olması şartdır fakat yinede hiçbir ameliyat için ölüm riski sıfıra indirilemez.
Mide küçültme ameliyatı genel kullanımda tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılmaktadır. Obezite cerrahisi zayıflama ameliyatlarının genel adıdır ve tüm bu cerrahi yöntemler Genel Cerrahi Uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
En ciddi risk mide ile ince bağırsak arasındaki bağlantıda oluşabilecek kaçak (sızıntı) ve bunun sonucunda oluşabilecek ikinci bir ameliyattır. İlave bir takım cerrahi riskler obeziteye bağlı olarak artmaktadır. Ayaklarda ve akciğerde kan pıhtısı oluşumu (emboli) ve kardiyak problemler görülebilir.
Tüp mide için bağırsaklara dokunulmaz ancak gastrik bypass bağırsaklara kısa yoldan bağlanmakla ilgilidir. Tüp mide ameliyatında mide uzun bir muz gibi kalır, ancak gastrik bypassta neredeyse mide kalmaz, direk ince bağırsağa yiyecekler gönderilir. Tüp mide ameliyatında sindirim sistemi düzenli çalışır.
Gastrik Mide Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır? Gastrik bypass işlemi, aşırı kilolu olan ya da kilo problemleri nedeniyle bazı sağlık sıkıntıları yaşayan kişilere uygulanabilir. Fazla kilo sıkıntısından muzdarip olan kişilere vücut kitle indeksi (VKI) ölçümü yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri