Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremde ortaya çıkan enerjinin 1999 depremine kıyasla 4-5 kat fazla olduğunu söyledi. Bloomberg HT'ye konuk olan Erdik, “99 depreminin momentum büyüklüğü 7.4'tü.
Depremin büyüklüğünü önce 7.4 olarak açıklayan AFAD daha sonra Mw 7.7 olarak revize etti. Diğer ülkelerden de hissedilen depremin seviyesi 4. seviye olarak ilan edildi. Bu deprem, 1939 Erzincan depreminden sonra ülkede yaşanan en büyük deprem olarak kayda geçti.
Bu deprem son 100 yılda yaşadığımız beşinci büyük deprem olarak tarihteki yerini aldı. Yine aynı yıl 12 Kasım'da ise Düzce'de meydana gelen 7,2'lik depremde 894 kişi hayatını kaybetti. 2 bin 679 kişi ise yaralandı. Bu deprem de Türkiye'nin son yüz yılda yaşadığı 6'inci büyük deprem olmuştu.
Uzmanlar yorumladı: Kahramanmaraş Pazarcık depremi, 1999 yılındaki Gölcük depreminden daha büyük, daha yıkıcı, daha uzun süreli bir deprem.
Kahramanmaraş'ta 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu
17 Ağustos 1999 Gölcük depremi, yerel saatle 03.02'de meydana gelen deprem 7,4 şiddetinde gerçekleşti. Tüm Marmara Bölgesi, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi. Resmî raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralanma oldu.
İlgili 20 soru bulundu
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
1114 Maraş depremi, 29 Kasım 1114 günü sabahın erken saatlerinde Maraş'ta meydana gelen büyük bir depremdir. Depremin büyüklüğünü 7,4 Mw'den daha büyüktü.
26 ARALIK 1939 ERZİNCAN DEPREMİ
Bunlardan en şiddetlisi, 26 Aralık 1939'da Erzincan'da meydana geldi. 7,8 büyüklüğündeki depremde 33 bin kişi yaşamını yitirdi. Yerin 20 kilometre derinliğinde meydana gelen ve 52 saniye süren depremde okul, hastane gibi kamu binaları da dahil 100 binden fazla yapı yerle bir oldu.
AFAD'ın açıklamasında, "7,7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65, ikinci depremin etkili olduğu süre 45 saniye. İki depremle bölge yaklaşık 2 dakika boyunca çok ciddi şekilde sarsıldı." denildi. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ NE ZAMAN OLDU, KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE KAÇ SANİYE SÜRDÜ? Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük deprem: 10 kentte en az 2316 can kaybı! Türkiye, tarihinin en büyük felaketlerinden yaşıyor.
Büyüklüğü itibarıyla dünyanın sayılı mega depremleri arasında gösterilen Erzincan depremi, 8,0 büyüklüğündeki 1668 Kuzey Anadolu depreminden sonra 7,8 Mw büyüklüğündeki 2023 Kahramanmaraş depremleri ile birlikte Anadolu'da meydana gelmiş en büyük ikinci depremdir.
Haber Merkezi - İstanbul Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi'nden bilim insanları, TÜBİTAK projesi kapsamında yaptıkları araştırmada, Maraş'ta 1513 yılında yaşanan büyük depremle 6 Şubat'taki 7.8 büyüklüğündeki depremin aynı fay kırığı üzerinde oluştuğunu tespit etti.
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde, saat 20.16'daki 5 büyüklüğündeki depremin ardından saat 20.22'de 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,1 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Öğretim Üyesi Alican Kop, konuyla ilgili şunları söyledi: “Depremleri bu coğrafyada sürekli yaşayacağız, yaşamama gibi bir şansımız yok. Şimdi Kahramanmaraş'ın depremselliğine baktığımız zaman Kahramanmaraş, Türkiye'de deprem açısında en riskli illerin en başında geliyor.
06.02.2023 günü, Türkiye saati ile 04.17'de ve ardından 13.24'te merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki farklı deprem meydana geldi. İlk deprem yerin 8,6 kilometre ikinci deprem ise 7 kilometre derinliğinde meydana gelmiştir.
Depremin şiddeti Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'ı da sarstı. Bütün kentlerde yıkılan binalar ve enkaz altında kalan vatandaşlar var. AFAD'dan yapılan son açıklamaya göre 10 ilde toplam can kaybı 1498'e yükseldi.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur.
En büyüğü 11 şiddetinde. 12'de yeryüzü şekil değiştiriyor, yer çekimi devre dışı kalıyor." dedi. Türkiye'nin depremler konusunda sıklıkla karşılaştırıldığı Japonya'daki fayların farklı özelliklerinin bulunduğuna işaret eden Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Japonya'da daha az yıkım olur.
Şükrü Ersoy, "Türkiye sınırları içerisinde 8'den büyük deprem olmaz, imkansız. Sadece Güneybatı Anadolu'da, Yunan Adaları, Girit ve Rodos'un oralarda 9'dan büyük ya da yakın deprem olabilir.
20 Şubat 2023'te Türkiye saatiyle 20.04'te merkez üssü Defne ve Samandağ ilçeleri olan 6,4 Mw (± 0,1) ve 20:07 5,8 Mw büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Sarsıntılar nedeniyle 6 Şubat'ta ağır hasar alan bazı binalar yıkıldı ya da yan yattı.
Dr. Süleyman Pampal ile konuştuk... Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem binlerce yurttaşın hayatını kaybetmesine, on binlerce yurttaşın da yaralanmasına neden oldu. Uzmanlara göre, bölge, 1513'ten bu yana stres biriktiren fayları barındırıyordu.
KAHRAMANMARAŞ FAY HATTI ÜZERİNDE Mİ? Kahramanmaraş, bulunduğu jeolojik konum itibariyle deprem açısından oldukça önemli bir bölgededir. Kahramanmaraş ve çevresinde deprem üretme potansiyeline sahip olan çok önemli faylar bulunmaktadır.
Şili depremi, 10 dakika ve 9,5 şiddetinde gerçekleşti ve bu deprem dünya tarihinin yaşamış olduğu en büyük depremlerden birisi oldu. Maraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ilk deprem 7,7 büyüklüğündeki 65 saniye; Elbistan ilçesindeki ikinci deprem 7,6 şiddetinde ve etki süresi ise 45 saniye olarak gerçekleşti.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri