17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
Güneş Tutulmalarının depremleri tetiklediğinden sözedilemez. Güneş Tutulmaları ile deprem oluş tarihleri arasında istatistik açıdan bir ilişki bulunamamıştır.
11 Ağustos 1999 Güneş tutulması tutulma büyüklüğü 1.029 olan toplam güneş tutulması gerçekleşti. Ay Dünya ve Güneş arasında geçtiğinde bir güneş tutulması meydana gelir, böylece dünyadaki bir gözlemcinin güneş diskini tamamen veya kısmen gizler.
Büyük Marmara depreminin en büyük habercisiydi: Uzmanlar güneş tutulmasının etkisini açıkladı 17 Ağustos 1999 depreminden önce 11 Ağustos'ta tam Güneş tutulması yaşanmıştı. 25 Ekim günü yaşanacak Güneş tutulması öncesi yeni bir tartışma başladı.
Murat Utkucu güneş tutulmasının depremler üzerindeki etkisini konuştu. Güneş tutulmalarının deprem etkisi yarattığına dair bilimsel bir görüş olmadığını söyleyen Prof. Dr. Utkucu bu konu hakkında yapılan çalışmaların çok az olduğunu ve elde edilen verilerin kanıtlarla birlikte sunulması gerektiğini söyledi.
İlgili 38 soru bulundu
11 Ağustos 1999 güneş tutulmasından tam altı gün sonra ülkemizde büyük bir felaket yaşandı. İzmit depremi en az 20.000 kişinin yaşamını alırken, binlerce aileyi de evsiz barksız bıraktı.
Bildiğiniz gibi 1999 depreminin bir hafta öncesinde de tutulma olmuştu. Ancak 2006 yılında yaşanan tutulmadan sonra böyle bir deprem olmadı. Hatta o günlerde halk arasında büyük bir panik de vardı. Nitekim o yıl yaşanan güneş tutulmasının ardından böyle büyük bir deprem olmadı.
Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 10 dakika sürer.
Tam Güneş tutulmaları, belirli bir coğrafi noktada çok seyrek, yaklaşık 370 yılda bir gerçekleşir. Eğer bir coğ- rafi noktada ısrar edilmez ve birkaç yüz kilometrelik bir esneklik tanınırsa, tam Güneş tutulmalarının yaşamda bir kez görülebilecek bir olay olduğu söylene- bilir.
Zafer Emecan. Biliyorsunuz, toplumumuz içinde Ay ve Güneş tutulmalarının depremle ilişkili olduğu, maalesef yaygın bir yanlış inanış. İzlemesi keyif veren bir doğa olayı olması haricinde, Güneş ve/veya Ay tutulmalarının gezegenimiz üzerinde kayda değer bir etkisi yoktur.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir.
Deprem öncesi insanlarda yaygın olarak 'bulantı, baş dönmesi, sıkıntı' görülmüş, martılar 'bebek gibi çığlık' atmış, karıncalar evleri istila etmiş, deniz suyu sıcaklığı artmış ve gökyüzünde flaş ışımaları görülmüş.
11 Ağustos 2018 tarihinde 18 derece Aslan'da gerçekleşecek güneş tutulması 1999 yılında da yine 18 derece Aslan'da gerçekleşmişti.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer patlamalar sonucunda da depremler gerçekleşebilir.
İngiltere'deki üniversitelerin en büyük uzay araştırma grubu olan UCL Mullard Uzay Bilimi Laboratuarı'ndaki gökbilimciler, 11 Mart 2011'deki Japonya depreminden 1000 kat daha güçlüsünün, olaydan yaklaşık bir ay önce, 15 Şubat 2011'de Güneş'te gerçekleştiğini ortaya çıkardı.
Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 10 dakika sürer. Yer üzerinde tam gölge konisinin içinde kalan yerlerdeki gözlemciler için Ay diski, Güneşi tam olarak örter ve bir Tam Güneş Tutulması olur.
Bunlar her zaman Türkiye'de gözlemlenmez. Türkiye'de tam güneş tutuşması 2006 yılında gözlemlenmişti. Bundan sonraki tam güneş tutulması şu an bulunduğumuz Van ilinde 2060 yılında izlenebilecek.” dedi.
Güneş tutulması, Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek Güneş ışınlarının Dünya'ya ulaşmasını engelleyip Dünya'ya gölge düşürmesi olayıdır. Ay'ın gölgesi tüm Dünya'ya gölge düşürecek kadar büyük değildir. Dolayısıyla Ay'ın gölgesi, Dünya'nın belirli bir kısmına düşebilir.
Tarihçe. Yakın tarihte bu bölgede Adapazarı merkez üssü olmak üzere 1943, 1957 ve 1967 yıllarında şiddetli depremler olmuştur.
29 Mart 2006 tarihinde gerçekleşen tam güneş tutulması, Dünya üzerinde geniş bir alanda gözlemlendi.
Dolunay ve deprem arasında bir ilişki yok
Ancak bunların tamamı, yerle ilgili dinamikler. Depremler her zaman ve dünyanın her yerinde gerçekleşebilir.
Tetiklenme, aşağıda sunulan mikro-küçük depremler ve insan kökenli depremler ile sınırlandırılmalıdır. Buna karşın büyük depremlerin tetiklenmesinden söz edilemez. Bu olayları kısaca irdeleyelim. Tetiklenme, mikro-küçük depremler ve insan kökenli depremler ile sınırlandırılmalıdır.
'MARS VE AY'DA DA DEPREM OLUYOR'
Tektonik levhaların hareketleriyle farklı büyüklüklerde meydana gelen depremlerin Dünya dışındaki gezegenlerde de olduğunu açıklayan Prof. Dr. Ethem Derman, Mars ve Ay'da olan depremleri anlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri