Fıtığın büyüklüğüne göre açık veya kapalı (laparoskopik) cerrahi seçenekleri tercih edilebilir. Ameliyat sonrası dönemde fıtığın büyüklüğüne ve hastanın genel durumuna göre hastanede kalış süresi ortalama bir veya iki gündür.
Ameliyat sonrası dönemde hastaların iyileşmesi fıtık nedeni, fıtığın büyüklüğü ve fıtık yerine bağlı olarak değişmektedir. Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir.
Çoğu kasık fıtığı ameliyatı olan kişi hastanede genellikle bir gün yatırılmaktadır, ameliyatın ertesi günü taburcu edilmektedir.
Üç-dört saat sonra ayağa kalkmak yürümek mümkün hale gelir. Spinal anesteziye bağlı olarak, özellikle genç erkek hastaların bir kısmında bir seferliğe mahsus olarak idrara çıkma zorluğu (idrar retansiyonu) yaşanabilir. Sadece ameliyat olunan günün gecesi hastanede kalınması yeterlidir.
Bu zaman dilimi içerisinde mutlaka dikkat etmesi gereken hastaların herhangi bir ağır aktivite yapmaması önemlidir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir. Bu zaman hem hastanın durumu hem de yaşı ile doğrudan orantılıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Kasık fıtığı ameliyattan sonraki ilk 2 gün yara kapalı tutulur. Enfeksiyon nadirdir.Yarada kızarıklık, akıntı vb. bir sorun olursa doktora başvurulmalıdır. Üçüncü günden itibaren PANSUMAN kaldırılıp atılarak yara açık bırakılabilir. BANYO yapılabilir.
Ağrılar ortalama 6 haftada geçmeye başlar. Yüzde 90 oranında azalma görülür ama yine de tam olarak geçmeyebilir. Çünkü çok ciddi bir ameliyattır ve derin bir operasyon sonucunda yapılır. Bu sebeple hastaların çoğunda ağrı belirtileri de 6 ay kadar sürebilir.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatından Sonra Ne Zaman Yemek Yenir? Kasık fıtığı ameliyatı ardından hastalar 3 veya 4 saat sonrasında su ve sulu gıda tüketmeye başlayabilirler. Yağsız ve tuzsuz çorbalar, şekersiz meyve kompostoları bu noktada tercih edilen yiyecekler arasındadır.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Laparoskopik kasık fıtığı TEP ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirildiği için hastanın yanında bir refakatçinin olması tavsiye edilmektedir. Ameliyattan 1-2 hafta sonra hasta normal aktivitelerine dönebilmektedir. Ancak ağır spor ve egzersizler için 3 hafta beklenmesi gerekebilmektedir.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Ameliyat sonrası hastaneden taburcu olduktan sonra yüzeyel (ciltten görünen) yaranın iyileşmesi için ilk 1 hafta yatak istirahati öneriyoruz. Bu dönemde günde 5-6 kez temel ihtiyaçlarınız için (yemek, tuvalet vs.) kalkabilir sandalyede oturup yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Kasık fıtığının etkileri
Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan fıtık ameliyatı cinsel fonksiyonları etkilemiyor. Ancak ameliyat; testislere giden damarların yakınında yapıldığı için damarlar veya spermi taşıyan kanalda bir yaralanmanın oluşması, ağrı ya da testiste küçülmeye yol açabiliyor.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtıkları ameliyatlarında ameliyat sonrası tekrar ihtimali her zaman vardır.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Ameliyattan sonra ilk 2 gün yaranın kapalı kalması gerekir. Daha sonra yarada kızarıklık akıntı vb. bir sorun olmazsa tekrar pansuman gerekmez. Üçüncü günden itibaren PANSUMAN kaldırılıp atılarak yara açık bırakılabilir. Duş şeklinde BANYO yapılabilir.
Açık kesi fıtıklarının ameliyatında çoğu kez, ameliyat yerine sızacak kan ve doku sıvılarını dışarı almak için kapalı drenaj sistemleri kullanılır, yani bir veya bazen iki dren konur. Bu drenlerin alınması için genelde günlük gelen sıvı miktarının 30 mililitrenin altına düşmesi beklenilir.
Kasık bölgesinde 6-7 cm bir kesi yapılarak, karın duvarının direncini sağlayan derin zarsı katmanlara kadar ilerlenir. Gevşek veya yırtılmış zarlar onarılır. Eni yaklaşık 10-12 cm, boyu yaklaşık 6-7 cm olan tül perde yapısına benzer bir yama (prolen mesh) zayıf alanı takviye edecek şekilde dikilerek tespit edilir.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Ortalama olarak kasık fıtığı ameliyatı 45 dakika ile 90 dakika arasında sürmektedir. Bu süre, cerrahi süresi olup, hastanın hasta odasından alınması ve ameliyat sonrası tamamen ayılıp yeniden odasına çıkması daha uzun sürebilir.
Eskiden ameliyat olan her 5 hastadan birinde nüks görülürken, günümüzde nüks oranı kasık fıtığı ameliyatı sonrası %2-4 civarına düşmüştür. Kapalı yöntem ile yapılan kapalı ameliyatlar sayesinde fıtığın tekrarlama riski yüzde birin altına düşmüştürtür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri