A grubu reçeteler; Yurt dışı sigortalılarına ait (ülke bazında ayrı ayrı olmak üzere) İş kazası, meslek hastalığı, trafik kazası ve adli vaka reçeteleri. Yatan hasta reçeteleri ve ilaç kullanım raporu ile temin edilen ilaç/ilaçları içeren reçeteler.
A grubu ilaçlar:insanlarda herhangi bir risk olmadığı saptanmış ilaçlardır. B grubu ilaçlar:hayvan deneylerinde risk görülmemiştir, ancak insanlarda çalışma yapılmamış ilaçlar veya hayvan çalışmalarında risk saptanmış ancak insanlarda herhangi bir risk izlenmemiş ilaçlardır.
B grubu reçeteler A ve C grubu reçetelere dahil olmayan reçetelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla A ve C grubu reçete gruplarını iyi tanımak gerekmektedir. B grubu reçeteler 2022 yılında mavi renkteki SGK ve eczane reçete kutusu içinde yer almaktadır.
Bu düzenlemelere göre ayrıca, Medula Eczane Provizyon Sistemince, mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu ilaçlar, eritropoietin ve darbepoetin preparatları, diyaliz solüsyonları ile oral beslenme solüsyonlarını içeren reçeteler ilaç isimlerine göre 'C' Grubuna aktarılmaktadır.
3-A grubu reçeteler BEYAZ , B grubu reçeteler SARI , Yurtdışı reçeteleri YEŞİL , kan ürünü reçeteleri KIRMIZI kutularda teslim edilecektir.
İlgili 24 soru bulundu
Kırmızı, yeşil, mor, turuncu reçeteler;
Reçete türünde bunların beyan edilmesi SGK tarafından yeterli kabul edilecektir.
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Reçete türü seçeneği ekranda normal seçilmiş olarak gelecektir. Hekim kırmızı, turuncu, mor, yeşil reçete kapsamında bir ilaç yazacaksa reçete türü olarak ilgili reçeteyi seçmesi gerekmektedir. Reçete türü normal seçildiği halde diğer reçete türlerinde bir ilaç yazılırsa uyarı verilerek buna izin verilmeyecektir.
Kırmızı reçete, sağlık bakanlığı tarafından belirlenmiş, ilaçların kategorize edildiği 5 çeşit reçeteden bir tanesidir. Genellikle uyuşturucu madde özelliği taşıyan ilaçlar için kulanılmaktadır.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir. Yeşil: Bu reçete kağıtlarında doktorlar reçetesiz satılan ilaçları önermektedir.
Bilindiği üzere, kontrole tâbi madde ve müstahzarlara ilişkin reçetelere dair hususlar 14.03.2016 tarihli ve 31 951 sayılı (2016/3) Bakanlığımız Genelgesi ile düzenlennıiş olup, bu Genelge çerçevesinde uyuşturucu madde ve müstahzarları için kırmızı reçete; psikotrop madde ve müstahzarları için yeşil reçete ...
Sistemle hastanelerin iş yükünün de azaltılması amaçlandı. Kan pıhtılaşması ile ilgili sorunu bulunan hastaların kullandığı ilaçlar "turuncu" reçete, kan ürünleri ile ilgili diğer ilaçlar ise "mor" reçeteyle alınıyor.
A kategorisindeki bazı ilaçlar Folik asit, Levotiroksin, Liotironin, Liotriks, Pridoksin, Tiamin Page 14 Penisilinler: Gebeliğin her döneminde antibiotik gereksinim olduğunda kullanılabilir. FDA sınıflamasında kategori B'de yer alır.
C grubu ilaçlar, hayvanlar üzerinde zararı olabileceği gösterilmiş, ancak insan bebeğindeki riskleri hakkında kontrollü çalışma mevcut olmayan veya hayvan ve insanlar üzerinde çalışma yapılmamış ilaçlardır.
Bu genel sınıflandırmanın yanı sıra ilaçlar içerdikleri etken madde sayısına göre iki gruba ayrılır: a)Yalın (Simple) ilaç şekilleri: Tek etken madde içeren. b)Karışım (Compose) ilaç şekilleri: Birden çok etken madde içerenler.
Xanax® ismi Pfizer firmasının ticari markasıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nde bağımlılık riski ve kötüye kullanımı engellemek için yeşil reçete ile satılması zorunludur.
Reçetenin Kısımları
•Reçetenin başlıca dört kısmı vardır: •Başlangıç (superskripsiyon) •Yazılış (inskripsiyon) •Yapılış (subskripsiyon) ve •Kullanış şekli (instruksiyon)'dir.
Ltd. Şti. adına ruhsatlı olan “Codefen 50/50 mg Efervesan Tablet” adlı ilaç kontrole tabi “Kodein fosfat” maddesini içermesi nedeniyle “Yeşil Reçete ile Verilen İlaçlar” kapsamına alınması hakkındaki yazı ektedir. Bilgilerinize sunulur.
•Reçetede hekime, hastaya ait bilgiler ile eczacıya hitaben yazılmış kısımlar bulunur. •Reçetenin başlıca dört kısmı vardır: •Başlangıç (superskripsiyon) •Yazılış (inskripsiyon) •Yapılış (subskripsiyon) ve •Kullanış şekli (instruksiyon)'dir. Bu kısım R, Rp, H, Pr veya P harflerinden birisi ile gösterilir.
Reçete; hekimler (veteriner, tıp ve diş hekimleri) tarafından hastası için eczacıya hitaben yazılan, hekimin ismi, diploma numarası, adresi, yazıldığı yer, tarihini gibi bilgileri kapsayan resmi belgedir.
Son günlerde Odamıza sıkça sorulan acilde düzenlenen reçeteler hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmüştür. “Kırmızı Alan” ve “Sarı Alan” ibareli reçetelerin Medula provizyon sistemine ACİL olarak kaydedilmesi gerekmektedir. Bununla beraber ACİL kaşesi bulunan reçeteler acil olarak kaydedilmeye devam edilecektir.
NOT: Yukarıda sadece uzman hekimlerin yazabileceği belirtilen ilaçları, Üniversite Hastaneleri ile Eğitim ve Araştırma Hastaneleri'nde ilgili branşlarda ihtisas yapan asistanlar ile üst ihtisas yapmakta olan uzman hekimler de reçete edebilir. *Maksimal dozlar, kırmızı reçeteye yazılabilecek 10 günlük dozu ifade eder.
XANAX, eliptik, tam oval, pembe renkli, bir yüzü düz ve çizgili, diğer yüzü “Upjohn 55” yazılı bölünebilir tablettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri