-Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. -Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
- Okzalat demir emilinini azaltan bir bileşiktir. Okzalattan zengin olan ıspanak demir açısından zengin olsa da okzalat içerdiğinden emilimi engellenmektedir. Okzalatın bu etkisini azaltmak için C vitamininden zengin olan besinler ile birlikte tüketmek gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Ferritin Yüksekliği Neden Olur? Ferritin yüksekliği genellikle iltihaplı hastalıklara, kronik hastalıklara, aşırı alkol tüketimine bağlı olarak görülen karaciğer rahatsızlıklarına ve kalıtsal ya da sonradan edinilmiş demir metabolizması bozukluğu olarak tanımlanan hemokromatoz gibi hastalıklara bağlı olarak görülür.
Ferritin yüksekliği tedavisinde ise ilk olarak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi istenmektedir. Uzun süreli egzersizler, kahve ve yeşil çay tüketimi, çinko ve magnezyum gibi minerallerin vücut tarafından yeterli miktarda alınımı demir emilimini azaltmaktadır.
Eğer salataya bolca limon sıkarsanız tabağınız mükemmel bir “demir eksikliğini önleme hapı” gibi olacaktır. Çünkü C vitamini demirin emilimini yükseltiyor.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Çay, demir emilimini azaltıyor
Çay, kahve ve kakao içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya azaltır. Bu nedenle yemeklerin hemen üzerine içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.
100 gram çikolatada ortalama 7 – 8 mg demir bulunur. Canınız çikolata çektiğinde sütlü çikolatalar yerine bitter tercih ederek vücudunuzda demir artışına destek olabilirsiniz.
Vücudunuzdaki hem olmayan demirin emilimini arttırmak için c vitamini içerikli gıdalarla beraber tüketilmesi gerekir. Örneğin et yemeğinin yanında bol limonlu salata tüketmek ya da pekmez yanında limon yemek hem olmayan demirin emilimini arttıracaktır.
Vücutta demirin fazla olması damar sertliğine, hücrelerin erken yaşlanmasına ve yağlanmasına, karaciğer, pankreas ile eklemlerde ağır tahribatlara neden olabiliyor.
Birçok zayıflama diyetinin içeriği de demir bakımından fakirdir. Kan veren kişilerde demir eksikliği ve bunun sonucunda da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Yüzde 15 gr hemoglobin değerlerine sahip biri bir ünite kan verirse (yaklaşık 500 ml) 250 mg kadar demir kaybı olur.
Pekmezi bu kadar çok sürekli vücudunuza alırsanız, potasyum birikerek kalbiniz için zararlı bir düzeye yükselebilir. Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz. Süt ve süt ürünleri demir emilimini azaltabilir. Mide ilaçları mesela emilen ilaçlar demir emilimini azaltabilir.
Hayvansal gıdalardaki demir formu daha yüksek oranda emilir. Kahve ve kafeinli içecekler bitkisel demirin emilimini çok azaltıyorken hayvansal demirin emilimini çok daha az etkilemektedir. Demir eksikliği riski altındakiler için çay ve kahve tüketimini tamamen bırakmak gerekmiyor.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Demir hapları, kan yapıcı şuruplar ve vitamin takviyeleriyle ferritin eksikliği giderilebilir.
Erkekler için 500 ml/ng, kadınlar için 200 ml/ng'nin üstünde bir sonuç çıktığında bu ferritin yüksekliği yani vücutta gerekenden daha fazla demir depolandığı anlamına gelir.
Yine, serum demir değeri erkekler için 198 mcg/dL'nin, kadınlar için 170 mcg/dL'nin üzerinde ise yüksek olarak kabul edilir.
Hemokromatozis hastalığı herkesin yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Bu sağlık sorunu demir fazlalığıyla alakalıdır. İnsan vücudunda demir fazlalığı bazı sağlık sorunlarına yol açar.
Araştırmalar demirin sadece saç dökülmesinde rol oynayamayacağını, aynı zamanda saçın genetik erkek ve kadın tipi kellik ile aynı şekilde dökülmesine neden olabileceğini ortaya koyuyor. Saç dökülmesi yaşıyorsanız, duşta veya saç fırçalarınızda normalden daha fazla saç görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri