A vitamini eksikliği yaşamamak için sağlıksız atıştırmalıkları bırakarak sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Çantanızda ve evinizde bulunduracağınız kuru kayısı ve kurutulmuş bal kabağı ile bitkisel gıdalardan ihtiyacınız olan A vitaminini alabilirsiniz.
Provitamin A ise balkabağı, brokoli, havuç, ıspanak, kara lahana, karahindiba yeşillikleri, kırmızı biber, lahana, maydanoz, pazı, brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunur.
A Vitamini Olan Meyveler
Vitamin Adenince ilk akla gelen meyvelerden olan mango, kayısı, karpuz ve üzüm A vitamininin yüksek olduğu besinler arasında yer alıyor. Özellikle diyet programlarında oldukça fazla yer alan bu meyveler, kişinin günlük Provitamin A ihtiyacını karşılayabiliyor.
A vitamini; görme fonksiyonunda, cildi onarmada ve güçlendirmede, cilt hastalıklarını iyileştirmede, diş ve kemik yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasında ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılmaktadır. A vitamini bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.
A vitamini eksikliği; gece körlüğü, üreme fonksiyonlarında bozulma, cilt problemleri ve enfeksiyonlara yakalanma gibi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
İlgili 27 soru bulundu
A vitamini fazlalığı; daha çok baş dönmesi, çift görme, baş ağrısı, kasılma nöbetleri, dudaklar ve avuç içlerinin soyulması, şiddetli kusma, kafa içi basıncı artışı şeklinde belirti verir ve bu belirtiler kullanımdan 6 saat sonra ortaya çıkar.
A vitamini cildin sadece yüzeyinde değil derinlerinde de etkilidir. Bu etkisiyle kolajen üretimini uyarır. Aktif bir şekilde kolajen üretildiğinde ise ince çizgiler ve kırışıklıklar azalarak cilt gençleşir.
Eğer vegan veya vejataryen bir beslenme diyetine sahipseniz, bir beslenme uzmanı ile bu konuyu konuşmanız en iyisi. 100 gram balkabağında günlük ihtiyacınızın %62'si yani 558 mcg A vitamini bulunmaktadır. Günlük ihtiyacınızın yaklaşık %20'sini yani 169 mcg A vitaminini kavundan sağlayabilirsiniz.
Ortalama %88'i su olan inek sütü 100'den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
A vitamini bakımından çok zengin olan havucun 100 gram havuçta 1670 mg A vitamini var. Ayrıca 33 mg kalsiyum, 5.9 gram C vitamini ve 12 mg magnezyum var. 100 gram çiğ havuçta 41 kalori var. Havuç suyunun kalorisi ise 40 dır.
Sabah kahvaltılarından sonra ya da gün içinde alınabilecek vitamin takviyelerine gelindiğinde ise; A, E, D ya da çinko gibi takviyeler söylenebilmektedir. Aynı zamanda pek çok vitamin ve minerali bünyesinde bulunduran multivitamin çeşitlerinin kullanımı için en uygun zamanlar da öğle vakitleridir.
Vitaminler yağda veya suda çözünür olmalarına göre iki gruba ayrılırlar. A, D, E ve K vitaminleri yağda çözünür. İnsan vücudu yağda çözünen vitaminleri yağ dokularında ya da karaciğerde depolar.
Havucun Besin Değeri
İçeriğinde A vitamini öncülü karotenoidler, B3, B6, C ve K vitaminleri ve folik asit bulunur. Havucun rengi içinde bulunan karotenoidin türüyle ilgilidir. Genellikle bilinen turuncu havuçta ß-karoten (beta karoten) bulunur.
Genel olarak; bağışıklık sisteminin güçlenmesini, hücrelerin bölünebilmesini, iyi görmeyi ve üreme sisteminin iyi çalışmasını sağladığı bilinen diğer faydalarıdır. Ayrıntılı olarak A vitamini faydaları ise şu şekildedir: Vücudun immün (bağışıklık) sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur.
A vitamini içeren bitkisel besinler aşağıdaki gibidir: Havuç, ıspanak, balkabağı, maydanoz, marul, mercimek, brokoli, patates, Brüksel lahanası, kırmızı biber, lahana, pazı ve özellikle koyu yeşil yapraklı sebzelerde A vitamini yüksek miktarda bulunur.
A vitamini testi, kandaki A vitamini seviyesini ölçer. Kolunuzdaki damardan alınan kan örneğinde A vitamini ölçülerek yapılır.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Sürekli uyku hali kansızlık problemi yaşayan kişilerde görülür. Kansızlığın temel nedeni de demir eksikliğidir. Zaman zaman kalsiyum eksikliği de sizi uyumaya teşvik eder. Ayrıca, B2 ve 12 vitaminleri ile aynı kategoride bulunan B6 vitamini eksikliği durumunda insan vücudunda uyku bozuklukları baş gösterebilir.
Büyük miktarda A vitamini alımını takiben gelişen hipervitaminoz A semptomları akuttur. Normal dozun 10 katı alınan yani bir seferde 40 bin ünite alınan A vitamini vücutta baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bulanıklığı, deri reaksiyonlarından komaya kadar varabilen ciddi toksik yan etkilere yol açabilir.
A vitamini suda eriyen bir vitamin olmadığı için idrar ya da ter yoluyla vücuttan atılmaz. Fazla alındığında karaciğerde depolanır.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Suda eriyen vitaminlerin fazla kullanımında idrarla atılır. Ancak çok yüksek dozlarda alınırsa böbreğe zarar verir. *Yağda eriyen vitaminlerde ise bunlar yağda eridiği için vücutta depolanırlar. Vücuttan fazlası atılmaz birikir; belli bir seviyeyi geçince de en az eksikliği kadar ciddi hastalıklara sebep olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri