Çalışanlara verilen hediye çekleri ücret ödemesi kapsamında değerlendirilerek çalışanın ücret bordrosuna dahil edilmekte, firmaların müşterilerine vermiş oldukları hediye çekleri ise bir pazarlama harcaması olarak değerlendirilmektedir.
KDV Açısından Hediye Çeklerinin Durumu
Çalışanlara verilen hediye alışveriş çekleri ücret ödemesi kapsamında değerlendirilerek ücret gideri olarak kabul edilmesi sebebiyle KDV'li tutar olarak dikkate alınmalıdır. Hediye çeki bedeli KDV dahil tutar şeklinde bordroya dahil edilmelidir.
HEDİYE ÇEKİ SATIN ALAN İŞLETME ÖDEDİĞİ BEDELİ GİDER YAZABİLİR Mİ? Dolayısıyla, hediye çekini satın alıp dağıtan şirketlerin, avans hesabında izledikleri tutarları, dağıtılan hediye çeklerinin kullanılması ve işleme ait faturanın gelmesi ile birlikte ilgili dönemde hesaplarına gider olarak alabilirler.
Değiştirilmediğine göre açıklanan uygulama geçerliğini korumaktadır. Ayrıca 2020/20 sayılı Genelgede, alışveriş veya hediye çeki/kartı/fişleri ile çalışanlar için üçüncü kişilere yapılan ödemeler "ayni yardım" olarak kabul ediliyor ve bu ödemeler SGK primine tabi tutulmuyor.
Hediye çekini düzenleyen firmadan çek alındıktan sonra bu çekin personele, müşteriye veya başka bir 3. üncü şahıssa verilmediği sürece bu çeki hediye çekini alan firma aktifinde 108- Diğer Hazır Değerler hesabında muhasebeleştirilir. Henüz tahsilat oluşmadığından gider veya maliyet kaydı yapılmaz.
İlgili 22 soru bulundu
Söz konusu hediye çekleri pazarlama gideri mahiyetinde olduğundan gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek ve ayrıca bu çeklerin teslimi esnasında KDV hesaplanmayacaktır.
Müşterilere teslim edilen hediye çekleriyle şirketinizden mal veya hizmet satın alınması halinde, müşterilere yapılan teslim ve hizmetlerin karşılığı alıcı adına fatura veya ödeme kaydedici cihaz fişi düzenlenmesi gerekmektedir.
2. İşverenlerce hizmet erbabına nakit olarak verilen yemek bedelinin tamamının, istisna kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın ücret bordrosunda gösterilmesi gerekmektedir.
Sosyal Sigortalar Kanununun 77 nci maddesinde, sigortalılara yapılan aynî yardımlar sigorta primine esas tutulmayan istisnalar arasında sayılmıştır. Buna göre, sigortalılara, un, şeker, yağ, ayakkabı gibi mal olarak verilen yardımlar sigorta primlerine tâbi tutulmayacaktır.
01 Temmuz 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında uygulanacak yemek bedeli sosyal güvenlik primi istisna tutarı günlük 105.75 TL olarak belirlenmiştir. Limiti aşan tutar SGK primine tabi olacaktır.
Çalışanlara Avantajı Hediye çekleri ve dijital kodlar tüm A101 marketlerinde geçerlidir; online alışverişte geçerli değildir.
Hediye Çeki
Sadece mal teminine ilişkin olarak personele verilecek olan ve alışverişte kullanılacak hediye çekleri ayni yardım olarak kabul edilmelidir.
İşverenler tarafından işyerinde veya müştemilatında, çalışanlara yemek vermek suretiyle sağladığı menfaatler gider olarak indirilebilir.
İşverenler tarafından çalışanlara sağlanan yemek ve yol yardımlarının her yıl belirlenen tutarlarda bordroda vergi istisnası uygulanmaktadır.
Nakit yol yardımı
Nakit olarak yapılan bir yardım işçinin ücretine dahildir. Bu nedenle, nakdi yol yardımı yapıldığında işçinin bordrosuna yansır ve SGK kesintisi de yapılır. Böylece hiçbir istisna uygulanmaz.
Her bir personelin bordrosunda ayni yardım 250 TL olarak gösterilecektir. Bu personellerin asgari ücretler çalıştıkları ve ocak ayı olduğu için vergi diliminin %15 olarak hesaplanmıştır. Dağıtılan ramazan kolisi için SGK prim kesintisi yapılmazken, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılır.
İşveren tarafından çalışana ödenen primler ve diğer tüm ödemelerin işveren tarafından İşçinin bordrosunda gösterilmesi ve bu ödemeleri banka yoluyla yapması zorunludur.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Ödemenin birden fazla kalem altında bordroda gösterilmesi mümkündür. Örneğin, 700 TL doğalgaz yardımı, 300 TL elektrik gideri olarak bordroda ısınma yardımına yer verilebilir. Her iki ödemenin toplamı dikkate alınarak 1000 TL'lik kısma istisna uygulanabilecektir.
Kısaca özetlemek gerekirse nakdi şekilde ödenen yemek ücreti her şekilde bordroya yansıtılmalıdır. Yemek kartı ya da yemek fişi şeklindeki ödemeler ise yansıtılmaz. Bu durumda ancak işverenin personele ödediği vergi istisnası tutarını aşan yemek ücreti (2023 yılı için 110 TL), işçi bordrosunda yansıtılır.
Çalışanların öğle tatili veya ara tatilinin ne kadar olması gerektiği tartışmalarına son noktayı koyan Yüksek Mahkeme, günde 11 saate kadar çalışan işçinin öğle molasının 1 saat, 11 saatten fazla çalışanların ise 1.5 saat öğle molası yapması gerektiğine hükmetti.
Önceki bölümde belirttiğimiz üzere; işveren tarafından personele yemek parası verilmesi halinde bu paranın tamamı net ücret niteliğindedir. İşletme bu tutarı brüte iblağ ederek stopaja tabi tutmak kaydıyla ücret gideri olarak dikkate alabilir.
Yardımların hediye çeki/alışveriş kartı olarak, ihtiyaç sahiplerine dağıtılması durumunda, dağıtıma konu hediye çeklerinin/alışveriş kartlarının KVK'nda belirtilen şartlar sağlanmadığı hallerde KDV dahil tutarın ticari kazancın tespitinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekmektedir.
Hediye Çekinizi Kullanırken İzlemeniz Gereken Adımlar
Satın almak istediğiniz ürünleri sepete ekledikten sonra sepete gidin.Hediye çekinizi gireceğiniz alan sepettedir. Hediye çekinizde yer alan 12 haneli kodu girin ve 'Hediye Çekini Uygula' butonuna tıklayın.
Sayın beyazbulut, VUK 353. maddesine göre, fatura vermeyen gibi, almayan da hakkında da fatura bedelinin %10'u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanır. Ancak, satıcıya yazılı ihtar çekerseniz sorumluluktan kurtulabilme şansınız doğar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri