AB, toplamda 500 milyon nüfusa sahip 28 ülkeden oluşan ekonomik ve siyasi bir birliktir. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bakımından dünyadaki en büyük ekonomidir.
Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovaky,Slovenya ve Yunanistan AB'ye bağlı olan ülkelerdir.
Avrupa Birliği (AB), coğrafi olarak Avrupa'da yer alan 27 ülkenin üyesi olduğu uluslararası bir kuruluştur. AB'yi diğer uluslararası örgütlerden ayıran en önemli özellik, birçok farklı politika alanında üye ülkelerin ulusal egemenliklerini önemli ölçüde üyesi oldukları AB'ye devretmiş olmasıdır.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
İlgili 21 soru bulundu
resmi bir nitelik kazanmıştır. Avrupa Birliği adı verilen bu büyük oluşumun amacı, altı ülke ile başlayan ve günümüzde yirmiyedi ülkeyi içine alan, ortak siyasi ve eko- nomik bir bütünleşme sağlamaktır.
İki yıl süren müzakereler sonunda 5 Mart 1995 tarihinde yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında alınan karar uyarınca Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, Türkiye-AB Ortaklık İlişkisinin "Son Dönemi"ne geçilmiştir.
Avrupa Birliği Konseyi
Ana karar alma organıdır. Bakanlar Konseyi ve Konsey olarak da bilinir.
Avrupa Birliği'yle bütünleşmenin ilk aşaması olarak Türkiye 1 Ocak 1996 tarihinde Avrupa Birliği Gümrük Birliği'ne girdi. 2000'li yıllarda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılma sürecinde bir hızlanma gözlendi.
Dünyadaki ülke sayısı, gözlemci ülke statüsünde bulunan Vatikan ve Filistin de dahil olmak üzere 208'dir. Avrupa kıtasında 64, Asya kıtasında ise 53 ülke yer alıyor. Dünyada sınırları içerisinde ülke bulunmayan tek kıta ise Antarktika'dır.
Karadağ ve Arnavutluk'un yanında, AB üyesi olmayan fakat AB yaptırımlarını uygulayacak diğer ülkeler ise İzlanda, Moldova ve Avrupa Ekonomik Topluluğu üyeleri olan fakat AB üyesi olmayan Norveç ve Lichtenstein.
Altıncı Genişleme: (Hırvatistan- 2013)
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir. Bununla birlikte Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle AB bugün, 27 üyesi olan bir Birlik durumundadır.
Türkiye, birçok uluslararası kuruluşa üye değildir. Örneğin, Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 15 üyesi arasında değildir ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Örgütü'ne (BMİHÖ) de üye değildir. Ayrıca, Türkiye, Avrupa Birliği'ne (AB) de üye değildir.
"Siyasi Örgütlenme”'nin amacı, siyasi hayatta iktidarı ele geçirmektir. Siyasi partiler, siyasi iktidarı ele geçirmek maksadıyle bir araya gelen insanların örgütlenmesidir. Bu iktidarı ele geçirmek maksadı siyasi partileri siyasi ortamdaki diğer örgütlerden ayırır.
Avrupa Politik İş Birliği (İngilizce: European Political Cooperation), 1970 yılında kabul edilen ve Avrupa Birliği'nin Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası onun yerini alana kadar, birliğin dış politikasını yönlendiren anlaşmadır.
Sonuncusu Avrupa Parlamentosu ise Strazburg ile dönüşümlü olarak Brüksel'de çalışmalarını yürütmektedir. Bunlara bağlı ve bunlarla ilgili irili ufaklı yüzlerce kuruluş da dikkate alındığında Brüksel, bu sebeplerden Avrupa Birliği veya Avrupa başkenti olarak gösterilir. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel'dedir.
Ermenistan, Avrupa Konseyi üyesidir ve özellikle Fransa ve Yunanistan gibi üye devletleri başta olmak üzere Avrupa Birliği ile dostane ilişkiler sürdürmektedir. Ocak 2002'de Avrupa Parlamentosu, Ermenistan'ın gelecekte AB'ye girebileceğini kaydetti.
Avrupa Konseyi, ülkemizin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yla kurduğu ilk kurumsal bağı temsil etmektedir. Türkiye AK'a, kuruluşundan üç ay sonra, Ağustos 1949'da davet edilmiş ve teşkilatın kurucu üyeleri arasında sayılmıştır.
1 Ocak 1999 tarihinde 1 ECU bire-bir oranında (1ECU=1EUR) avroya çevrilecektir. Bu tarihten itibaren ECU sepeti ortadan kalkmıştır.
Böylece 1993 yılından beri, AB blokuna dahil olmak isteyen bir ülkenin sadece Avrupa devleti olması yeterli olmamakta, aynı zamanda bu ülkenin bir hukuk devleti olması, demokrasiyi garanti altına alması, insan hakları ve temel özgürlüklere saygılı bir kurumsal yapıya da sahip olması gerekmektedir.
Azerbaycan, BM ve hükûmet politikaları aracılığıyla başta Avrupa olmak üzere uluslararası topluma ulaştı ve ekonomisini açtı. AB ile resmi ilişkiler 1996 yılında AB-Azerbaycan Ortaklık ve İşbirliği Anlaşması'nın (PCA) imzalanmasıyla başladı. Bu anlaşma 1999'da yürürlüğe girdi.
BAB'ın asıl üyeleri İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Yunanistan'dır. İzlanda, Norveç, Türkiye, Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti ortak üyelerdir. Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İrlanda ve İsveç gözlemci statüsündedirler.
Üç sütun. Topluluk sütunu da denen birinci sütun, ekonomik, toplumsal ve çevresel konuları ele alır. Ortak dışişleri ve güvenlik politikası da denen ikinci sütun dış ilişkileri ve askerî konularla ilgilenir. Güvenlik Güçleri ve Adalet Alanında İş Birliği de denen üçüncü sütun suça karşı birlikte çalışmayı kapsar.
9 Mayıs 1950'de Fransız Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Eski Milletler Cemiyeti Genel Sekreteri Jean Monnet'nin tasarısına dayanan ve birleşik Avrupa'nın temellerini atan Schuman Planı'nı yayımlamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri