Abartma (Mübalağa) Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
O söz sanatlarından biri olan abartma sanatına mübalağa adı verilir. Kaside, methiye ve güzelleme gibi şiir türlerinde mübalağa sanatı, sevgilinin ve devlet büyüklerinin özelliklerini abartmak için kullanılır.
Söz sanatları ifade edilmek istenilen bir kelimeyi düz anlamının dışına çıkarak anlatmak manasına gelmektedir. Mübalağa yani abartma da edebiyatta yer alan söz sanatlarından birisi olarak bilinmektedir. Mübalağa sanatı ile anlatılmak istenilen düşünce aşırı derece de küçültülerek ya da büyütülerek söylenmektedir.
Edebi açıdan mübalağa, sözün etkisini güçlendirmek için bir şeyi olduğundan daha çok ya da olduğundan daha az göstermek, bir şeyi ya olamayacağı bir biçimde anlatmak ya da olduğundan pek çok veya pek az göstermek, bir özelliği ya da durumu olduğundan daha çok göstermek şeklinde açıklayabiliriz.
Şiir en ilk/el sanat dalıdır. İlk defa şiirde görülen mübalağa sonrasında nesirlerde de kullanıldı.
İlgili 24 soru bulundu
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Tarizin güzel olması söyleyişteki inceliğe bağlıdır.Bir kişiyi küçük düşürmek amacıyla söylenecek sözü tam tersi olan bir sözle dokundurma yapmak sistemli bir biçimde anlatma sanatıdır. Bir kimseyi iğnelemek, uyarmak veya dikkatini çekmek amaçlı yapılan söz sanatı da denilebilir.
Abartıcılık ya da mübalağacılık; bir şeyi olduğundan daha büyük, daha çok veya daha önemli gibi gösterme tutumu. Abartma kelimesi, bir düşünceyi aşırı derecede büyülterek ya da küçülterek anlatma eylemini belirten sözbilim terimi olarak kullanılır.
Hüsnü Talil söz sanatı, kısaca güzel nedene bağlamak anlamına gelir. TDK'ye göre, nedeni bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek nedenini bir tarafa bırakıp, onu hoşa gidecek hayali bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır.
Abartma (Mübalağa)
Bir şeyin özelliklerini, bir olayı veya bir durumu olduğundan daha büyük veya daha küçük göstermeye abartma denir. Örnek: Çantayı taşımaktan kolum koptu. Karacaoğlan bu dörtlükte memleketinden ayrı olmanın verdiği acıyı abartarak anlatmıştır.
Bir olayı ya da durumu veya bir şeyin özelliklerini olduğundan daha büyük ya da küçük göstermeye abartma denir.
1- Abartma:
En çok şiir, mani, kaside gibi manzum eserlerde kullanılır. Aynı zamanda masal ve fabl türlerinde de mübalağa sanatına yer verilir.
Sosyal Kimlik Teorisinde üzerinde durulması gereken bir diğer varsayım “abartma etkisi” olarak kavramsallaştırılan, grup üyesi ile gruba dâhil olmayan (başka gruplara üye olan) bireyler arasındaki farkın olduğundan fazla gösterilmesine dayanan işleyiştir.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Sevmek; Mübalâga sanatıdır Abartın İsmet Özel | Klasik edebiyat, Edebiyat, Pozitif alıntılar.
Abartma (Mübalağa): Abartma unsuru konuşma ve yazma dilinde sıklıkla kullanılan bir unsurdur. Kişi, mübalağa ederken yani bir hususu abartırken aslında olmamış bir şeyden bahsediyordur. Benzetme (Teşbih): Benzetme sanatı sayesinde anlatımı kuvvetlendirerek sözün etkisini büyütmek mümkündür.
-i mübâlağa: Ateşi söndürme özelliği ile bilinen suyun gönüldeki ateşi söndürmedeki çaresizliği, yani ateşin büyüklüğünden bahsedilip «bu denlü» ifadesi ile aslında bu ateşin bilinen ateşler gibi olmadığı belirtilerek meselenin hakikatte mübalâğa olmadığının izâhı.
1- Acem Mübalağası: Divan edebiyatında ''gulüv'' olarak adlandırılan mübalağa sanatı. Bir durumu ya da kişinin meziyetlerini aşırı abartma. . 2- Acem kılıcı: (Mecazen) Riyakar ve çıkarcı.
İki gerçek anlam kullanılarak, uzak anlam ile anlatılmak istenilen anlatılır. Tevriye sanatına örnek olarak verilecek cümleler şu şekilde açıklanmıştır: - Sarımsak da acı; ama evde lazım bir dişi. Bu cümlede geçen dişi sözcüğü ile tevriye sanatı yapılmıştır.
İstiare, Türk Edebiyatında, bir sözcüğü kendi anlamı dışında kullanarak, bir şeyi benzediği başka varlığının adıyla anma sanatı. Diğer adı eğretilemedir. Benzetmenin iki temel öğesi vardır, benzeyen ve benzetilen. İstiare bunlardan birinin söylenmemesiyle yapılır.
Anlamca birbiriyle uyumlu, tezat olmayan birden fazla kelimenin bir arada kullanılmasına tenasüp sanatı denmektedir. Tenasüp, müraat-ı nazir adıyla da bilinir. Örneğin gül, bülbül ve gül bahçesi birbiriyle orantılı ve uyumludur. Bu kelimelere birlikte yer verildiğinde tenasüp sanatı meydana gelmiş olur.
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
Öz: Bir edebiyat terimi olan cinâs, anlamları farklı olmak şartıyla yazılışları aynı yahut benzer olan ke- lime ya da kelimeleri nazım ya da nesirde kullanma sanatını ifade eder.
Söz arasında, bilinen bir olaya, tarihten veya mitolojiden bir kahramana, bir atasözüne işaret edip onu hatırlatma sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri