ABC modelinde A, kişinin başına gelen olayı; B, kişinin o olayı algılaması ve yorumlaması sonucu zihninde oluşan olumlu, nötr ve olumsuz düşünceleri; C ise bu yorumlama sonucu verdiğimiz duygusal, davranışsal ve bedensel tepkileri temsil eder.
Genel hatlarıyla, Jones'un (1968) A-B-C kriz yönetimi tekniğine ve üç aşamalı sürecine dayanmaktadır: A; uyumlu terapötik ilişki/rapport kurma, B; problemin temeline inme ve C; başa çıkma.
ABC modeli ile tüketici tutumlarının üç bileşeni olan biliş, duygu ve davranış öğelerini, tasarım kavramıyla ilişkilendirerek ve tasarım kavramının üç bileşeni olan duyusal, bilişsel ve davranışsal tasarım özellikleriyle harmanlayarak, tasarım algısının, tüketici tutumu üzerindeki etkisi ve tüketici davranışının ...
ABC Kişilik Kuramı
ABC kuramında A noktasında kişiyi rahatsız eden bir durum vardır. B noktasında A durumuna dair olan inançlar yer alır. C ise sonucu ifade eder. Eğer kişinin A durumu için akılcı olmayan inançları varsa C noktasında kişi için hoş olmayan kaygı, stres, depresyon gibi durumlar yaşar.
Tutumların, bilişsel, duygusal ve davranışsal olmak üzere üç öğesi vardır. Bu öğeler arasında genellikle iç tutarlılık olduğu varsayılmaktadır. Bu varsayıma göre bireyin bir konu ile ilgili bildikleri o konuya olumlu bakmasını gerektiriyorsa (bilişsel öğe), birey o konuya ilişkin olumludur (duygusal öğe).
İlgili 31 soru bulundu
Davranışsal Bileşen
Bireyin belirli bir tutum geliştirdiği nesne ile ilgili bir şeyler yapması tutumların davranışsal yönünü oluşturur. Bireyin tutumu olumlu ise o nesneye olumlu davranıp onu destekleyerek ona yakınlık gösterecektir.
Tutumun yönü ne kadar uçta ise ve tutum ne kadar duygusal ise, o kadar yoğundur. Tutumların düzenleyici, benlik savunucu, değer ifade edici ve bilgi sağlamaya destek olucu işlevleri vardır.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
Rasyonel (Akılcı) Duygucu Davranışçı Kuram (RDDK) (Rational Emotive Behavior Theory) ilk Bilişsel Davranışçı Teori'dir. Klinik Psikolog, Psikoterapist ve bir düşünce adamı olan Dr. Albert Ellis tarafından ortaya konan ABC modeli ile bilim dünyasına kazandırılmıştır.
ABC modeli, yaşadığımız olay, düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımızın arasındaki ilişkiyi inceleyen bilişsel davranışçı terapide kullandığımız bir yöntemdir.
Ellis'e göre çöküntüye[ C) neden olan şeyin boşanma olayı (A) değil, ⠀ reddedilme ve başarısızlık hakkındaki kişinin inançlarıdır (B). A-B-C'den sonra D (tartışma) gelir. D, kendi danışanlara akılcı olmayan düşüncelerinin üstesinden gelmeleri için yardım sağlayacak terapötik tekniklerin uygulanmasıdr.
Allport (1935) tutumun pek çok farklı tanımını inceleyerek, tutumun üç önemli özelliğini (a) tecrübe ile organize edilen, (b) tutumu bağlı olduğu bütün durumların ve objelerin varlığında harekete geçen ve (c) olumlu ya da olumsuz tepkiler için hazırlanma ve hazır olma olarak açıklamaktadır (Anderson, 1991).
ABC burada Antedecent, Belief ve Conclusion kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulmuştur. Türkçe'ye çevrildiğinde ise sırasıyla, harekete geçiren , inanç ve sonuç olarak karşımıza çıkar (Murdock,2019). A; Bir durum, olay veya kişinin herhangi bir davranışıdır.
Albert Ellis'in oluşturmuş olduğu ABC Modeli kullanılır. İngilizce'de adı Cognitive Behavior Therapy olan Bilişsel (Kognitif) Davranışçı Terapi yerine Bilişsel Davranışçı Terapiler ismini kullanmıştık (bkz. Rasyonel Duygucu Davranışçı Terapi).
Albert Ellis kuramını oluştururken ABC modeli olarak ifade ettiği bir kavramsallaştırma yapmıştır. Kurama göre olaylara A (activating event), olayları değerlendirme biçimlerine B (beliefs), sonuçlara (duygu, davranış, psikosomatik belirtiler) ise C (consequence) demiştir (Ellis, 1995).
Pazarlama karması olarak da adlandırılan pazarlamanın dört P unsuru ürün, fiyat, yer ve promosyondur. Pazarlama karmasının 4P unsuru pazarlama stratejinizin çerçevesini oluşturmanıza yardımcı olduğundan önemlidir.
Teknikler açısından şöyle bir ayrım kısmen edilebilir: ABC kuramı ADDT yaklaşımının bir parçası olarak anılır. Bilişsel terapi ise Sokratik sorgulama, güdümlü keşif ve aşağı doğru ok teknikleri ile daha tanınır.
Bir diğer değişle, bir bireyi üzen ya da mutlu eden şey olaylar değil, o bireyin olayları düşünme ve algılama şeklidir. Ancak, her düşünceyi bilinçli olarak üretmeyiz. Bazı düşünceler farkında olmadan kendiliğinden gelişir. Kendiliğinden istem dışı gelişen bu düşüncelere “otomatik düşünceler” diyoruz.
Bilişsel davranışçı terapi bir psikoterapi türüdür. İnsan davranışı ve duygulanımını inceleyen psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir. Bilimsel bir zemin üzerine kurulu olup birçok psikiyatrik bozukluk ve geniş bir sorun alanında etkili olduğu kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.
ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir. Hava yolunun kapalı olması durumunda ölüm yaşanabilir. Solunum yolu açık olan kişilerin de nefes alıp vermediği belirlenir.
A: Hava yolunu açık tutun ve kişinin rahat nefes almasına izin verin. B: Solunumun mevcut olup olmadığını değerlendirmek için, C: Nabzı kontrol edin. Bu kontrollerin yapılması bize kişinin durumu hakkında önemli bilgiler sağlar.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Olumlu tutum; birey açısından arzu edilen çıktılara yol açan veya olumlu çıktılarla sonuçlanan eğilimlerdir. Olumsuz tutum; birey açısından arzu edilmeyen çıktılara yol açan veya olumsuz çıktılarla sonuçlanan bir eğilimdir. Bilişsel Öge: Tutum nesnesine ilişkin olumlu ve olumsuz inançları ve görüşleri içerir.
Sosyal psikologlar arasında tutumların genel olarak üç ana bileşenden oluştuğu konusunda bir fikir birliğinin olduğu söylenebilir. Bunlar duygusal, bilişsel ve davranışsal bileşenlerdir. Bir tutumun duygusal bileşeni, bir kişinin bir tutum nesnesine yönelik duygularını içerir.
Tutum Ölçekleri
Kişiliklerden farklı olarak bireyin herhangi bir durumda davranış biçimini ifade eden tutumlarla ilgili gerçekleştirilen testlerdir. Bireyin tutumları hakkında verilen bilgileri içeren tutum ölçekleri, belirli durumlardaki alışkanlıkları ifade der.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri