Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) nezdinde Müttefik olan ve köklü bir ortaklığı bulunan iki ülkedir.
Müttefik Devletler, II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık, Fransa, Sovyetler Birliği, ABD ve Çin Cumhuriyeti başta olmak üzere Mihver Devletler'e karşı oluşturulan blok. Günümüzde ise ABD ve ona destek verip müttefiki olan ülkelere verilen ad.
Mihver kuvvetlerinin (Almanya, İtalya, Japonya) karşısında Müttefik kuvvetler (Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği önderliğinde) yer almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında beş ülke daha Mihver kuvvetlerine katılmıştır: Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Slovakya ve Hırvatistan.
Bir ittifak halklar, gruplar ya da egemen devletler arasında ortak faydayı sağlayacak karşılıklı çıkarlara dayalı kurulmuş ilişkilerdir. Bu ilişkiler gizli ya da ilan edilmiş haliyle yürütülebilir. İttifak üyelerinin her biri müttefik adını alır.
II. Dünya Savaşı sırasında muharip devletler iki önemli ittifakın birer tarafı olarak savaştı: Mihver Devletleri ve Müttefik Devletler. Mihver ittifakının üç büyük ortağı Almanya, İtalya ve Japonya'ydı.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye, II. Dünya Savaşına Savaşın bitiminden 2 ay önce katılmıştır. Fakat bu savaşa katılım daha çok kâğıt üzerinde gerçekleşerek herhangi bir kayıp gerçekleşmemiştir. Savaşın gelişmekte olduğu sırada ülkede de artan bir İtalya-Almanya yanlısı kamuoyu vardı.
Almanya'nın Sovyetler Birliği'ne saldırması hem Almanya hem de Sov- yetler Birliği tarafından tehdit edilen Türkiye'yi rahatlatmış ve Türkiye her iki ülkeye karşı tarafsızlığını ilan etmiştir.
Özellikle çıkarları doğrultusunda hem kişilerin hem de devlet ve kurumların yaptıkları belli kurallara dayanan birlik anlamına gelmektedir.
Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır.
Dünya Savaşı'nda Müttefik Devletler bloğuna karşı temel olarak Almanya, İtalya ve Japonya'nın, bunun dışında Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Finlandiya, Bağımsız Hırvatistan Devleti, Vichy Fransası, Arnavutluk, Habeşistan, Mançukuo, Tayland, Burmanya ve Irak'ın oluşturduğu blok.
Türkiye neden Almanya'ya savaş ilan etti? Times gazetesi, bundan tam 62 yıl önce, İkinci Dünya Savaşı'nın son günleri yaşanırken Türkiye'nin, Almanya ve Japonya'ya Savaş ilan ettiğini belirterek, burada amacın savaş sonrasında Türkiye ve İngiltere arasında yakın ekonomik işbirliği sağlamak olduğunu söyledi.
6 Aralık 1941: Sovyetlerin düzenlediği bir karşı saldırı, Almanları Moskova banliyölerinden kaotik bir geri çekilmeyle çıkardı. 7 Aralık 1941: Japonya, Pearl Harbor'u bombaladı. 8 Aralık 1941: Amerika Birleşik Devletleri, Japonya'ya savaş ilan ederek II. Dünya Savaşı'na girdi.
1- Yunanistan'da İtalyan ve Alman İşgali (1940–1941)
Bunlardan ilki 1923, ikincisi 15 Ağustos 1940, üçüncüsü 28 Ekim 1940 ve sonuncusu 1941 yılında Almanya'nın Yunanistan'ı işgali ile gerçekleşmiştir. Bunlardan ilk ikisini başarısız girişimler, üçüncüsü ve dördüncüsünü ise doğrudan işgal olarak nitelendirmek mümkündür.
I. Dünya Savaşı'nda
İtilaf Devletleri: İttifak Devletleri grubuna karşı Britanya İmparatorluğu, Fransa, Rusya, ABD ve diğer birçok devletin yer aldığı blok. Batı'da bu blok için İtilaf Devletleri (Entente Powers) adından ziyade Müttefikler (Allies) adı yaygın olarak kullanılır.
Nisan 1917'de Almanya'nın denizaltı savaşını başlatması, soyutlanma politikası izleyen Amerika Birleşik Devletleri'ni savaşın içine çekti.
Savaşın taraflarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu'nda "Genel Savaş" anlamında Harb-i Umumi (Osmanlıca: حرب عمومی), halk arasında ise Seferberlik olarak adlandırılmıştır. 1917'de Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşa katılmasına kadar bu savaş, ABD basınında Avrupa Savaşı olarak anılmıştır.
Japonya süper güç olmak amacı ile ABD'ye karşı Pearl Harbor saldırısını düzenlemiştir. Japonya Pearl Harbor saldırısı ile aynı zamanda dünyanın önemli topraklarını ve yer altı kaynaklarını ele geçirme amacı güdüyordu.
Operasyonun amacı, Büyük Okyanus'ta kuvvetle muhtemel olan bir Amerikan askerî müdahalesini önlemektir. Saldırı sonucu 12 Amerikan savaş gemisini ciddi şekilde hasara uğratmış veya batırmış ve 188 savaş uçağını imha etmiş ve 2.403 Amerikan askeri ile 68 sivilin ölümüne neden olmuştur.
Bunlar arasında Vietnam, Irak, Afganistan gibi büyük ve önemli savaşlar kadar Kuveyt, Bosna, Pakistan, Libya, Granada, Haiti ve Panama gibi birçok uzak ülkede gerçekleştirilen ufak çaplı operasyonlar var.
Müttefik Bayrağı aynı zamanda Güney Hacı da denilen bir bayrak ve Amerikan iç savaşı sırasında Güney Eyaletlerini temsil ediyordu. Güney, birçok başka nedenlerin yanında özellikle ekonomik gereklilik olarak gördükleri kölelik müessesini korumak için savaşıyordu.
II. Dünya Savaşı, 1 Eylül 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı. İngiltere ve Fransa bu işgale Almanya'ya savaş ilan ederek karşılık verdi. Alman Kuvvetleri 1940 baharında Batı Avrupa'yı işgal etti.
Dünya Savaşı'nda, İtilaf Devletleri (sömürgelerle beraber toplam 41 ülke ve yaklaşık 42 milyon asker) oluşan grubuna karşı savaşmış ve 1918'de savaştan yenik olarak çıkmışlardır.
23 Şubat 1945'te Türkiye, Nazi Almanyası ve Japon İmparatorluğu'na savaş ilan etti. Savaş ilanı, Başbakan Şükrü Saracoğlu'nun özel bir oturumda yaptığı konuşmada önerildi. Meclis'te oybirliğiyle kabul edilen karar ertesi gün Resmî Gazete'de yayımlandı.
II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaş felâketinin dışında tutmayı başaran İnönü, savaştan sonra çok partili siyasi rejime geçilmesinde etkili oldu.
Belçika 1830 yılında Hollanda'dan ayrılarak bağımsız olmuş, 1839 yılında ise İngiltere, Fransa, Avusturya ve Prusya tarafından tarafsızlığı ilan edilmişti. Belçika'nın bu tarafsızlığı Birinci Dünya Savaşı'na kadar devam etmiş, fakat tarafsız olmak bu devleti Alman işgalinden kurtaramamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri