Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Ukrayna işgali yaptırımları kapsamında ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu.
ABD, geçen yıl AB'ye yaklaşık 22 milyar metreküp doğal gaz göndermişti. AB'nin doğal gaz tedarikinde ilk sırayı yüzde 40'la Rusya alıyor. AB geçen yıl Rusya'dan 155 milyar metreküplük doğal gaz ithal etmişti. AB ülkeleri, Rus gazına olan bağımlılığı hızla azaltmak istiyor.
Mevcut durumda AB, doğalgaz ihtiyacının yüzde 41'ini Rusya'dan ithal ediyor. ABD bu yıl, Rus doğalgazına olan bağımlılığını azaltmak isteyen Avrupa Birliği ülkelerine 15 bcm sıvılaştırılmış doğalgaz sağlamak için çalışma yürütecek. Açıklama ABD ve AB tarafından bugün yapıldı.
2022 yılı başında Rus gazını en fazla ithal eden ülkeler Çin, Hollanda, İtalya ve Almanya oldu. 2022 yılı ortası itibarıyla boru hatlarıyla Rusya'dan gelen gaza en bağımlı ülkeler Almanya, İtalya, Polonya, Bulgaristan ve Avusturya oldu.
AB'nin Rus ham petrolüne ambargo uygulamaya başladığı Aralık 2022'de Hindistan'ın ülkeden ham petrol alımı günlük 1,2 milyon varile ulaştı. Bu tarihten itibaren Hindistan'ın Rusya'dan ham petrol ihracatı hızla yükselerek mayısta günlük 2,15 milyon varili aştı ve yeni bir rekora imza attı.
İlgili 18 soru bulundu
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Kanada'yı Meksika takip ederken, Rusya ABD'nin geçen yıl en çok petrol ve petrol ürünleri ithal ettiği 3'üncü ülke konumunda yer aldı. ABD'nin 2021'de Rusya'dan petrol ve petrol ürünleri ithalatı günlük 672 bin varili buldu.
Amerikan Enerji Bilgi Yönetim İdaresi'nin (EIA) Ekim 2021 verileri, Rusya'nın petrolünün yüzde 49'unu Avrupalı OECD ülkelerine sattığını gösteriyor. Avrupa, Rusya'nın doğal gaz ihracatında daha da öne çıkıyor. EIA'ya göre Rusya doğal gazının yaklaşık yüzde 75'ini Avrupa ülkelerine satıyor.
Rusya'dan geçen yıl İngiltere'ye doğalgaz, petrol ve kömür ithalatı toplam 4,5 milyar sterlin değerindeydi. Avrupa İstatistik Ofisine (Eurostat) göre, 2020'de Rusya'dan yapılan ithalat, AB'de kullanılan gazın yüzde 39'unu, petrol ithalatının yüzde 23'ünü ve kömür ithalatının ise yüzde 46'sını oluşturuyordu.
Satın alma gücüne göre konutlarda doğal gaz ücreti (2021-II. yarıyıl) Satın alma gücünde doğal gazın en yüksek olduğu ülkeler İsveç, Bulgaristan ve Kuzey Makedonya. En düşük olduğu ülkeler ise Macaristan, Lüksemburg ve Slovakya.
Doğal gaz rezervi açısından 4. sırada olmasına rağmen küresel enerji piyasalarında geçen yıl en fazla doğal gaz üreten ülke 920,9 milyar metreküple ABD oldu. Yani, geçen yıl piyasaya sunulan doğal gazın yüzde 23,1'i ABD'de üretildi. ABD'yi 679 milyar metreküplük üretimle Rusya izledi.
Dünya üzerinde Antarktika dışında tüm kıtalarda doğalgaz üretilmektedir. Dünyadaki en büyük üretici Bağımsız Devletler Topluluğu'dur. ABD, Kanada ve Hollanda ve İran da önemli doğalgaz üreticileri ülkelerdendir.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Esas itibariyle büyük bir keşif değil bu ama toplam olarak sunulan rakam önemlidir. Çünkü 500 üstü büyük rezerv, dev rezerv adını alır. 710 milyar metreküplük doğal gaz Türkiye'nin bugünkü tüketimle on iki yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılıyor.
Türkiye doğalgaz nereden alıyor? Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Bu yanlıştır. Rusya Türkiye'ye sattığı doğalgazın fiyatını 500 dolardan 450 dolara düşürmüştür. Azerbaycan ise artık 330 dolardan satacaktır.
Cingolani bugün Senato'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarının son 10 yılda 20 milyar metreküpten 29 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Cingolani'nin açıklamasına göre İtalya halen doğalgaz ihtiyacının yüzde 95'ini ithalatla karşılıyor. Bunun yüzde 40'ını Rusya sağlıyor.
Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı (Mavi Akım)
15 Aralık 1997 tarihinde BOTAŞ ve Gazexport arasında imzalanan 25 yıllık Doğalgaz Alım- Satım Anlaşması kapsamında, doğalgaz Rusya Federasyonu'ndan Karadeniz geçişli bir hat ile Türkiye'ye ulaşmaktadır. Anlaşmaya göre, yıllık 16 milyar m³ doğalgaz Türkiye'ye arz edilmektedir.
Arabistan-Asya çarpışmasından son- ra bile, karbonat çökelimi çok sığ deniz ortamın- da (Basra Körfezi'nde devam eden bir süreç) de- vam etmiştir. Buna bağlı olarak, Orta Doğu'daki büyük petrol sahaları çoklu petrol üretimi yapıla- bilir kalın karbonat istiflerine sahip olmuştur.
Dünyada karada ve denizde toplam 40,000'den fazla petrol sahası bulunmaktadır. En büyük petrol sahaları Suudi Arabistan'da yer alan Gavar ve Kuveyt'te yer alan Burgan olup her iki sahada toplam 60 milyar varil (10 km³) petrol bulunduğu tahmin edilmektedir.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde bu ülkeden mayıs ayında petrol alımını durdurdu. ABD'nin Türkiye dahil 8 ülkeye getirdiği 6 aylık İran'dan petrol alımı muafiyeti, 2 Mayıs'ta son bulmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri