X-Tronic şanzıman sakin kalkışlarda “kademesiz” çalışıyor. Gaz pedalına hassas basıldığında motor 2.750 devire kadar tırmanıp bu devirde sabitleniyor, Qashqai hızlanmaya devam ediyor. Devir saati sabit kalırken hız göstergesinin yukarı doğru tırmanması ilginç bir manzara oluşturuyor.
Xtronic bildiğim kadarıyla CVT şanzıman. EDC ise çift kavrama.
Bir CVT şanzımanı, pürüzsüz ve kesintisiz bir vites değişimi oluşturmak için dişliler ve kasnakların bir kombinasyonunu kullanır. Vites oranı, vites oranını araç hızına göre ayarlayan bir bilgisayar tarafından kontrol edilir. Bu, çok verimli bir dişli oranı ve yumuşak bir vites değiştirme sağlar.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
CVT ŞANZIMANDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
CVT vitesli aracınız varsa özellikle yokuşta ve yük altındayken ani zorlamamak gerekir. Bu durum kasnakları birbirine bağlayan zincirin bozulmasına veya kopmasına sebep olur. Ayrıca Şanzıman yağını üretici firmanın önerdiği yıl veya periyotlarda titizlikle değiştirmek gerekir.
İlgili 41 soru bulundu
Bir CVT şanzıman arızası yapılamadığında, genellikle 10-15 bin lira civarında yenisi alınmak zorunda kalınabilir. CVT ünitesi, tipik otomatik şanzıman kadar uzun dayanmayacaktır. Aslında, bu birimlerin çoğunluğunun 150 -200 bin km veya daha az dayandığını görüyoruz.
CVT şanzımanlarda auto hold veya yokuş kalkış desteği olur. Her ne kadar tork konverktör olsa da kayış sisteminden olsa gerek, diğer tork konverktörlü otomatik vitesler gibi rampada sabit kalmaz. Dik rampalarda geri kaçırma yapar.
“CVT şanzıman nedir?” sorusunun cevabını zaman zaman Japon şanzıman olarak da görebilirsiniz. CVT şanzıman, içerisinde bulunan ve çapı sürekli değişen iki kasnağın hareketine dayanan bir çalışma prensibine sahiptir. CVT şanzıman yaklaşık olarak 1950'li yıllardan beri kullanılmaktadır.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
CVT şanzımanın en önemli faydası sunabileceği verimdir. CVT şanzıman içeren araçlar en verimli araçlar arasındadır. Normal otomatik şanzımanlar bazen ağır yük altında mücadele eder. CVT şanzıman ise neredeyse hiç değişmeden sorunsuz bir şekilde güç sağlamak için gereken tam oranı hemen bulabilir.
Honda. Honda, Jazz Hibrit ve City gibi modellerinde “Continuously Variable Transmission” yani sürekli değişken şanzıman anlamına gelen CVT sistemini kullanıyor.
Geleneksel otomatik şanzımana kıyasla gücü daha verimli kullanıyor olması, aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlaması sebebiyle günümüzde sıklıkla tercih ediliyor. Daha çok Honda, Nissan, Subaru, Toyota gibi Japon otomobil üreticilerinin tercih ettiği bir sistem olması sebebiyle Japon şanzımanı diye de biliniyor.
Sadece MMT/MM (ve muadili diğer markalarda, çift kavrama dahil) şanzımanlarda boşa almak gerekiyor, AT denen otomatik şanzımanla CVT denen otomatik şanzıman kavramaları Her İkiside Tork Konvertörlü olduğundan boşa alma zorunluluğu yok.
CVT Şanzıman Tam Otomatik mi Yarı Otomatik Mi? CVT şanzıman, çalışma prensibi olarak yarı otomatik ya da manuel değildir. Bunun için CVT şanzımanlar tam otomatik olarak adlandırılmaktadırlar.
Genel olarak, CVT güvenilirlik, maliyet etkinliği ve performans arasındaki mükemmel dengeyi kurar. Bazı sürücüler geleneksel otomatik şanzımanların daha sportif hissini kaçırsa da, CVT'nin iyileştirilmiş yakıt ekonomisi ve tepkiselliği onu birçok araç için mükemmel bir seçim haline getiriyor.
Bu da sonsuz vites anlamına geliyor.
CVT şanzımanımızda bildiğim kadarıyla baskı-balata yok.
CVT teknolojisinde sabit aralıklı vites oranları bulunmaz. Çoğu uygulamada tork konvertör de yoktur. Adından da anlaşılacağı gibi, duruştan tam hıza kadar kesintisiz bir çalışma söz konusudur.
Continuously Variable Transmission ya da Türkçe ismi ile Sürekli Değişken Şanzıman (CVT), Honda'nın çevre dostu teknolojilerinden sadece biridir. Sürücülerin devirlerine göre en uygun vites aralığında hareket etmesini sağlayan otomatik vites teknolojisi, VTEC ve i-MMD motorlarını tamamlayıcı bir etkiye sahiptir.
İsim de buradan geliyor, Continuous Variable Transmission yani sürekli değişken oranlı şanzıman… Başka bir deyişle, CVT şanzıman “teorik olarak” bir otomobilin ihtiyaç duyabileceği en ideal vites kutusu gibi görünüyor.
Volvo FH, FH16, FM ve FMX kamyonların neredeyse tamamında sürücü dostu I-Shift şanzıman teknolojisi standart olarak bulunuyor.
CVT şanzımanlı araçlar arasında Honda Jazz, Honda City, Honda Civic, Nissan Micra, Nissan Pulsar, Subaru Forester, Subaru Impreza, Toyota Yaris, Toyota Corolla, Toyota Auris, Renault Koleos gibi modeller yer alıyor.
Corolla cvt şanzıman 7 vitestir. Rampa aşağıya inerken devir yeterli ve araç da fazla hızlanma yoksa aynı viteste kalıyor. Ancak rampa çıkışlarında bir alt vitese alıyor ve devir artırıyor.
Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri