Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için çoğunlukla terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerleri içeren kimyasalların kullanılması gerekir. Bu kimyasallar yağlı boyayı çıkarmak için çok etkili olurken, aynı zamanda orijinal renginin diğer yüzeyini, özellikle parke zemini ve halı lekelerini de çıkarabilir.
Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin. Boya kuruduğunda amonyak ve ardından, pudra dökmeli; en sonunda ıslak bir bez ile silmelisin.
Kurumuş boya lekesi nasıl çıkar sorusu boya kullanıcılarının cevap aradığı sorulardan olmaktadır. Kurumuş yağlı boyaları çıkarmak için terebentin, gazyağı, aseton ve çeşitli tinerlerin kullanılması gerekmektedir.
Kurumuş bir plastik boya lekesi için temizlik firmalarından yardım alınabilir. Boya lekesi kurumadıysa üzerine pudra dökülüp, alkole veya tinere batırılmış bir bez ile temizlenebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır. Sentetik tiner, selüloz bazlı tinerlere nazaran çok daha zayıf bir tinerdir. Bu durumdan dolayı hassas yüzeylere zarar vere ihtimali çok daha düşüktür.
TİNER (İspirto)
Petrolün damıtılması ile elde edilen, kokulu, yanıcı ve uçucu zararlı maddeler içeren çözücü bir maddedir. Alkid(sentetik reçine) içeren yağlıboyanın inceltilmesi veya temizlenmesi için kullanılan, iyi sonuçlar veren bir çözücüdür.
Yağlı boya yalnızca sentetik tiner kullanılarak inceltilir.
Kuruyan boya ıslanmalıdır. Ardından bu bir kıyafetse, lekenin olduğu bölgenin tam arkasına tiner dökülmeli ve bir süre bekletilmelidir. Lekeli bölgeye tiner ya da benzeri ürünler uygulamadan önce lekenin geleceği kısma temiz bezler serin. Tiner uyguladıktan sonra boya akacaktır.
Asetonu kozmetik mağazalarında bulabilirsiniz. Sertleşen fırçayı yumuşatmak için kılları boya eriyene kadar ürüne batırın. Daha sonra fırçayı sabunlu suyla yıkayabilir ve ardından temiz suyla iyice durulayabilirsiniz.
Bir kabın içine fırçanın kıllarını kapatacak kadar tiner dökün. Ardından da fırçayı kabın içine yerleştirin. Tıpkı boya yaparken gezdirdiğiniz gibi fırçayı, kabın içinde tinerle temas etmesine dikkat ederek gezdirin. Fırça boyadan tamamen arınana kadar işleme devam etmelisiniz.
Boya sökme işlemlerini kolayca yapabilmek için boya sökücü ürünlerin satın alınması gerekiyor. Boya sökücü ürünler, boya olan bölgelere sürülerek bir süre bekletilir. Ürünler boyaların etkisini kaybettirerek, boyaların kolayca soyunabilir olmasına yardımcı olur. Yapılacak olan kazıma işlemleriyle boyalar sökülebilir.
Duvar, cam ve araba yüzeyi gibi metal yüzeylerden sprey boya lekesini aseton yardımı ile çıkarabilirsiniz.
Sıcak su ve bez ile yaş boya kalıntıları pratik şekilde temizlenebilir. Boya kurudu ise kuru boyanın parkeden çıkarılması için silikonlu boya çıkarıcı kimyasal uygulamasına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yapacağınız kimyasal uygulaması ile dakikalar içinde parke üzerindeki boya kalıntıları çözünecektir.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Selülozik tinerin plastik, araç boyası, kumaş, lastik ve pvc gibi yüzeylerde erimeye, büzüşmeye, solmaya veya boya kalkmasına neden olduğu gözlenmektedir.
Yağlı Boya yağ bazlı olduğu için geç kurur, terebentin ile inceltilebilir, aynı şekilde fırçalar terebentin, tiner gibi kimyasallarla yıkanabilir.
2.Tiner. Duvarınızdaki sprey boyayı çıkarmak için en iyi yöntemlerden biri tinerdir. Ancak tiner duvarınıza çok uzun süre temas ederse tüm boyanızın silinmesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple tiner kullanırken olabildiğinde hızlı hareket etmeniz en iyisidir.
Kurumuş olan boya lekesini elden çıkarmak için ilk yöntem tinerdir. Tiner güçlü bir çözelti yapısına sahip olduğundan dolayı, elden çıkması çok zor olan boya lekelerini kolayca ortadan kaldırır. Henüz kurumamış olan boya lekesi ise ıslak bir bez ile hızlı şekilde ovalamak suretiyle çıkarılabilir.
Sentetik tiner keskin bir tiner olmadığından dolayı cilde veya yüzeydeki boyaya zarar vermez. Bu durumda dikkat edilmesi gereken kısım bekletilme süresidir, yüzeyde uzun süre beklemesi matlaşmaya yol açabilir.
Tiner Nasıl Kullanılır? Tiner çeşitleri, boyanın inceltilmesi ya da tekstil sektöründe temizlik malzemesi olarak kullanılır. Söz konusu ürün, aynı zamanda boyanın etrafta leke yapması ya da malzemelerin temizlenmesi maksadıyla da kullanılabilir.
Tiner boya tarzındaki maddelerin çıkartılması adına büyük bir alternatiftir. Tinerin kullanımı ile camlardaki tüm boya lekeleri kolayca çıkar.
yarım çay bardağı saf tuzruhu boyayı söker. Yıllarca boyayı pürmüzle söktüm ve de metale zarar vermez al sana link pürmüz için.
Boyanın çoğu gittiğinde, bir çorba kaşığı bulaşık deterjanını iki bardak soğuk suyla karıştır ve kalan lekeyi temizlemek için temiz bir bez kullan. Yağlı boya parke veya linolyum yüzeye düşerse, nemli bir kağıt havluyla hızlıca silebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri