Cennet hurması kurusu da diğer tüm kurutulmuş doğal meyveler gibi nem olmayan, olabildiğince kuru, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan alanlarda saklanmalı. Bunun için dilerseniz koyu renkli cam kavanozları ya da pamuklu sebze-meyve keselerini tercih edebilirsiniz.
-1 °C'de %90 bağıl nemde 3-4 ay depolanabilirler. Depolama süresi uzadıkça ürün yüzeyinde buruşma olabilir. Oryantal hurma veya Kaki'nin depolama ömrü hasattan önce püskürtme yolu ile giberellik asit uygulaması veya ağzı sıkıca kapalı polietilen poşetlerde depolama ile uzatılabilir.
Meyveyi olgunlaşmamışsa 1 ila 2 hafta oda sıcaklığında saklayın. Bu olgunlaşma sürecine yardımcı olacaktır. Onları hızlandırmak için elma veya ananasın yanında saklayabilirsiniz, ancak birkaç hafta boyunca sert ve sağlam kalırlar. Hurmaları bir tepsiye dizin ve 1-2 saat dondurun.
Trabzon hurmalarının kurutulma süresi, bulunan ortama ve neme göre değişebilmektedir. Trabzon Hurması Kurusu Nasıl Saklanır? Bütün kuru meyveler, baharatlar, kuruyemiş türlerinde olduğu gibi Trabzon hurması da; nemsiz, kuru ve direkt güneş almayan yerlerde saklanmalıdır.
Hurmalar diğer kurutulmuş, işlenmemiş meyve ve sebzeler gibi serin yerde tutulmalı ve nakledilmelidir. Hurma için tavsiye edilen nakliye sıcaklığı 7 °C'yi geçmemelidir. Çok daha sıcak zamanlarda bu 2-4 °C arasında olmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hurmalarınızı yıl içine tüketmeyi planlıyorsanız eğer en iyi saklama yöntemi buzdolabında saklamaktır. Bir poşet içerisine koyarak hava almasını önleyebilirsiniz ya da kavanoz içerisine yerleştirdikten sonra buzdolabına kaldırabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla kadar saklayabilirsiniz.
Yaş Hurma Nasıl Saklanır? Yaş hurmayı kurutmadan saklamak için en uygun yer buzdolabıdır. Çünkü yaş hurmanın bozulmadan yani çürümeden kalabilmesi için 10 derece sıcaklıkta hava almadan saklanması gerekmektedir. Yaş hurmayı bu koşulları sağladıktan sonra dolabın sebzelik bölümüne alabilirsiniz.
Yıkanan hurma kuruları temiz bir bez yardımıyla kurulanır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlenen hurmalar yumuşak bir hal alır. Hazırlanan Trabzon hurması kuruları cam bir kavanoza alınarak serin ve rutubet almayan bir alanda saklanır.
Eğer dilimli şekilde kurutmak istiyorsanız cennet hurmalarını ince ince dilimleyin. Ardından meyveleri fırın tepsilerine aralıklı olarak dizin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa, fanlı programda ayarlayın ve tepsileri yerleştirin. Bu şekilde yaklaşık 10-12 saat boyunca kurumaya bırakın.
Bakım şartları sağlanan Trabzon hurması fidanlarının ortalama ömrü 40-50 yıl olup yoğun yetiştiriciliği yapılan bölgelerde ise ekonomiye değer katan meyve çeşitleri içinde yer almaktadır.
Cennet hurması kurutulduğunda oldukça lezzetli olan bir kış meyvesidir ve kurutulduğu zaman içerisindeki değerleri kaybetmez. Cennet hurması kurusu hazırlanırken ilk önce meyveler tam olgunlaşmadan toplanır ve ardından kabukları soyulur.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir. Ancak meyve olgunlaştığında kabuğu sertleşir ve yenmesi zorlaşır. Cennet hurmasını kabuğunu soymak istiyorsanız, sıcak suya daldırıp çıkartın. Ardından maşa yardımıyla kabuğunu soyabilirsiniz.
Bu durumda, olgunlaşmamış hurmadan ne yapılır sorusuna cevap olan 2. aşamayı öneririz. Sorbe benzeri bir tat elde edebileceğiniz ve cennet hurmasının kekremsi tadını gidererek tüketebileceğiniz diğer yöntem de, cennet hurmasını, bekletmeden buzluğa koymak ve yaklaşık 3-4 saat bekletmek.
Kıyı bölgelerin yüksek kesimlerinde yetişen Trabzon hurması, yirmi bir derece sıcaklıkta iki-üç hafta saklanabilir. Meyveler, daha çabuk yumuşamaları için armut, muz ya da elma ile birlikte plastik torba içine konularak bir hafta süresince bekletilmelidir. Trabzon Hurması kurutularak da muhafaza edilebilir.
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
İple bağlanır ve güneşin bol olduğu bir yere asılır ve kurumaya bırakılır. 3 – 4 hafta sonra cennet elması kurusu yemek için hazır hale gelmiş olur. Kuruyan cennet hurmalarının üzerinde beyaz renkli pudramsı bir tabaka görülür. "Acaba bozuldu mu, çürüdü mü" gibi sorulara neden olan bu beyazlık, aslında çok masum.
Kurumakta olan hurmalara kesinlikle hiç bir sinek konmaz, eğer sinek konduğunu görürseniz, çok dikkatle bakın büyük olasılıkla nemlenme olmuş ve küflenme başlamış demektir. Küflenmeye başlamış hurma çok kısa sürede ekşir ve bozulur, bildiğimiz kadarıyla bu aşamada meyveleri kurtarmanın bir yolu da yoktur.
Kurutmak için seçtiğiniz cennet meyvesini ham olanlardan tercih etmelisiniz. Olgun olan cennet meyveleri kurutulamamaktadır. Kurutmak için seçeceğiniz yer çok önemli. Çok fazla güneş alan bir alanda kurutmamanız gerekir. Bulunduğunuz bölgenin hava nemliliği kurutma süresini bir aya kadar uzatabilir.
Olgunlaşmamış cennet hurmasını bir adet elma ile birlikte bir poşet ya da kese kâğıdına koyun. Ağzını kapatarak güneş görmeyen bir yerde bekletin. Etilen adlı bir gaz salgılayan elma, bu salgıladığı gaz sayesinde yanındaki meyveleri sebzeleri hızla olgunlaştırır.
Yaş hurmayı buzdolabının derin dondurucu kısmında -16 derecelik bir ısıda muhafaza etmek gerekir. Kuru hurmayı ise buzdolabının sebze kısmında rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz.
0-10 C sıcaklıkta hava almayacak şekilde ağzı kapalı muhafaza edilmelidir. Buzdolabınızın sebzelik bölümünde muhafaza edebilirsiniz. Tüketmeden 5-10 dk. önce dolabınızdan çıkarırsanız tüketime hazır hale gelir.
Kokusu: İyi bir hurmanın hoş bir kokusu vardır. Eğer hurmanın kokusu hoş değilse veya bozulmuş bir koku varsa, taze olmayabilir. Çekirdek: İyi bir hurmada, çekirdek kolayca çıkarılabilir ve yüzeyinde çatlak veya hasar yoktur. Çekirdeği zor çıkarılan veya çatlamış olan hurmalar bozulmuş olabilir.
Fırında hurma kurutma
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hurmaları birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Hurmaları, 60 dereceli fırında yaklaşık 4 saat pişirerek kurutabilirsiniz. Yarım saatte bir tepsiyi çıkarıp hurmaları ters yüz edin. Bu sayede eşit şekilde kuruyacaktır.
Daha yüksek sıcaklıklarda zaman içerisinde kurtlanma gibi problemler yaşanabilir. Yaş Hurmalar; uzun süreli depolamalarda raf ömrünün uzayabilmesi için derin dondurucuda muhafaza edilmelidir. Daha kısa süreli depolamalarda buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri