Yemek Duası Abdestsiz Okunur mu? Yemek duası, evin büyüğü tarafından veya bileni tarafından okunmalıdır. Dua okunmadan önce kişinin abdest alması daha hayırlı olur. Fakat bu şart değildir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir. Ezbere bildiğiniz bir sureyi abdestiniz olmadan boş vaktinizi değerlendirirken okuyabilirsiniz.
Sofrada yemeğe başlarken sofranın üzerine el konur ve sonra dua edilir. Yemeğin sonunda da dua edilebilir.
Sahabeden olan Ebû Saîd el-Hudrî (r.A.) şu şekilde anlatmaktadır; Hz. Muhammed (s.A.V.) herhangi bir şey yiyip içtikten sonra bu duayı okumaktaydı: "Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
İlgili 20 soru bulundu
Sofra duası olarak da bilinen yemek duası, yemeklerden önce ve sonra okunur. Duanın okunmasının nedeni, şükür etmektir.
Peygamber (s.a.v.) bir şey yeyip içtikten sonra aşağıdaki duayı okurdu. İşte yemek, sofra duası okunuşu ve Türkçe anlamı Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
Okunuşu: Elhamdü lillâhillezî et'amenâ ve sekânâ ve cealenâ müslimîn Elhamdü lillâhi hamden kesîran mübâreken fîhi, ğayra mekfiyyin, ve lâ müveddein ve lâ müsteğnen anhü Rabbenâ.
Yemeğe başlarken Besmeleyi çekmek bazı alimlere göre sünnettir, bazılarına göre de vaciptir.
Yemeğe başlarken besmele çekilmeli, unutulduğu zaman hatırlanan yerde besmeleye yer verilmelidir. Sonradan çekilen besmelenin "bismillahi evveluhu ve ahiruhu" olması müstehabtır. Besmele ilahi mazhariyetle yemeğe bereket katmakta, yiyenlerin doymalarına vesile olmaktadır.
Müslümanlar Felak suresini ezbere biliyorlarsa abdestsiz bir şekilde okunmasında bir sakınca bulunmaz. Ancak bu sure Kur'an'dan okunacaksa o zaman abdest almak önemlidir. Felak Suresi insanların korku ve belalardan korunmak amacı ile Allah'a sığınmak için okudukları bir duadır. Bu nedenle oldukça önemlidir.
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur'ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
Ettehiyyatü Abdestsiz Okunur Mu? İslam alimlerine göre abdestsiz Kuranı Kerim'e dokunmak doğru olmaz. Fakat ezberden okunan dualar için abdest almaya gerek yoktur. Bu nedenle Ettehiyyatü duası ezbere okunduğunda abdestsiz de rahatlıkla okunabilir.
Ayetel Kürsi Abdestsizken Okunur mu? Ayetel kürsi Kuran-ı Kerim'de bulunmaktadır. Kuranı kerim ayetleri abdestsiz ve gusülsüz okunamadığı gibi ayetel kürsi de bu hallerde okunmamalıdır.
Buna 'Besmele ile başlamak' diyoruz. Yemeğin bir başka kuralı da sağ elle ağza lokma koymaktır. Sağ elle yemek, besmele ile başlamak ve önünden yemek sünnettir. Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz, besmelesiz yenen bir yemeğe şeytanın ortak olacağı şeklinde bizi uyarmıştır.
Yemeğe başlarken besmele çekmek yani (Bismillahirrahmanirrahim) demek ve sonunda (Elhamdülillah) demek sünnettir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: (Yemekten sonra, "El-hamdü-lillahillezi etamena hazettaame ve rezekana min gayrı havlin minna ve la kuvveh" duasını okuyanın günahları affolur.)
Namazda Fâtiha'dan sonra okunacak âyet veya sûreler için besmele çekilir mi? Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Bıçağı sağ elle tutarak ve işaret parmağıyla bıçağın sırtına bastırılarak kesme işlemi yapılmalıdır. Bıçak ya da çatal kullanıldıktan sonra masa örtüsü ile temas ettirilmemelidir. Yemek bittikten sonra çatal bıçağınızı tabağın yanına ya da içine bırakabilirsiniz. Kaşık da bıçak gibi kullanılmalıdır.
Ana yemekten sonra ise salata servisi başlıyor. Buradaki amaç, damağı temizlemenin yanında aslında sindirimi de başlatmak. Tatlıdan önce gelen son tabak ise peynir tabağı. Bunu sebebiyse, Fransızların peyniri olduğu gibi tüketmeyi ve tadını baskılamamayı tercih etmelerinden kaynaklanıyor.
Türkçe olarak şu dua da yapılabilir: Bizleri yokken var eden, bizlere yedirip-içiren Yüce Rabbimize hamdolsun, Kâinatın efendisi sevgili peygamberimize salât ve selâm olsun.
Sevgi Kelebeğim - Elhamdülillahillezî et'amenâ ve sekenâ ve cealenâ minel müslimin... Anlamı: Açlığımızı ve susuzluğumuzu gideren, Ve bizi Müslüman kılan Allah'a hamdolsun.... | Facebook.
Bu durum, “el-hamdülillah” diyip yerine getirilebileceği gibi, “Allah'ım sana hamd olsun ve sana şükürler olsun”, insanlara karşıysa; “Allah senden razı olsun ya da Allah sana mükâfatını versin” şeklinde olan dualar yapmak ve teşekkür etmek ile de yerine getirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri