Abdülhamid'in çarşaf ve peçeyi yasaklayan 1892 tarihli fermanı... Çarşaf giyilmesi zorunluğunun bazı suçların işlenmesine sebep olduğu biliniyordu ama 2. Abdülhamid'in yasaklama kararı Teşvikiye Camii'nde kıldığı bir cuma namazı sonrasında çıktı.
Abdülhamid'in 2 Nisan 1892 tarihli çarşaf yasağını belirten fermanın orijinali. Dindar olduğu bilinen II. Abdülhamid, 2 Nisan 1892'de belden bağlanmış siyah çarşaf giyen Müslüman kadınların matem tutan Hristiyanlara benzedikleri ve güvenlik bakımından sorun yaratacağı gerekçesiyle kadınların çarşaf giymesini yasakladı.
Çarşaf Türkiye'ye Tanzimat döneminde hacca gidenler tarafından, İranlılardan alınmak suretiyle getirilmiştir. Önceleri pek tutulmayan, hatta bid'at denilen çarşaf, 1870'te yaygınlaşmıştır. Daha sonra II. Abdülhamit, 4 Ramazan 1309 (2 Nisan 1892) tarihli bir emirname ile çarşaf giyilmesini yasaklamıştır.
Fakat durmadan sigara içerdi. Sarayda sigara yapmayı bilen özel adamları vardı. Kahve içmeyi -özellikle Yemen kahvesi- severdi.
Bu karara göre, kadınlarımızın çarşaf, peştemal gibi gayrimedeni kılıklarla sokağa çıkmaları ve gerek peçe, gerekse yazma (başörtüsü) gibi şeylerle yüzlerini kapamaları yasaktır.
İlgili 16 soru bulundu
Yasak, aynı yıl ekim ayında yürürlüğe girdi. Buna göre, vatandaşların okul, mahkeme gibi kamusal alanlarda peçe/burka kullanımına izin verilmemesi kararlaştırıldı.
Örneğin 1935 yılında İçişleri Bakanlığı'nın peçe, çarşaf ve peştamal türevi yüzü tamamen kapatan giysilerin giyilmesini yasaklayan genelge, İnönü döneminde sıkıca uygulandı.
Abdülhamid Han nevi şahsı münhasır birisiydi ve kendileri kahve içmeyi çok severdi. Kızı Ayşe Osmanoğlu ""Babam Abdülhamid"" isimli eserinde ""Babam kahveyi pek severdi. Fakat yalnız Yemen kahvesi kullanırdı. Yemeklerden sonra kahve içtiği gibi arada da ayrıca altı yedi defa içerdi.
Yarım bardak sütü maden suyu ile karıştırıp içerdi. Çitli maden suyu kullanırdı.
Birincisi; Bediüzzaman Hazretleri "Eski Said" döneminde bir müddet sigara içmiş, sonra bırakmıştır.
Kimlik tespitinde yaşanan zorluklar... Nitekim Trabzon Vilayeti Genel Meclisi peçeli kişilerin kimlik tespiti amacıyla karakola götürüleceğiyle ilgili bir düzenlemeye gitmiş. Bu gerekçeyle peçenin II. Abdülhamid döneminde de yasaklandığı malum.
Oysa Atatürk, çarşafı ve peçeyi bile yasaklamamış, sadece bu şekildeki giyimin şeriatın icabı olmadığını, ifrata kaçıldığını anlatmıştı. Atatürk, kadınların, şer'in tavsiye, dinin emrettiği bir kıyafetle erkeklerle birlikte çalışmasını istiyordu.
PEÇE ŞAHSİ ÖZGÜRLÜK DEĞİL
Bazı peçeli kardeşlerimiz ihlallerde bulundu, peçeli olarak derslere girdi. Onlara bunun, genel çalışma düzenine aykırı olduğu anlatıldı" ifadesini kullandı. Hassun, İslam dini içinde peçe kullanımının yeri bulunmadığını söyledi.
Ancak sonradan her ne kadar Paris'e kaçtı olarak bazı kaynaklarda denilse de Payitaht Abdülhamid dizisine konu olacak kadar hayatı ve ölümüne dair çeşitli hikâyeler uydurulsa da yapılan son araştırmalara göre kendisi 1904'te Sultan'ın gözünden düşüp İstanbul'dan Mısır'a kaçmış ve 1924 yılında orada ölmüştür.
listede en dikkat çeken yasak kelime (bkz: burun). 2. abdülhamit'in kavisli bir burnu olduğu için insanlar burnu hakkında konuşurmuş zaman zaman. hatta adından bahsetmek yerine burun vurgusu yaparak sorunlardan söz edilirmiş. böylece burun denmesi de zamanla yasaklanmış. listede adı geçmeyen bir kelime de (bkz: deli).
Abâye, ferâce, harmani vb. bol dikimli dış kıyafetler de müslüman kadınların giyebileceği kıyafetlerdir. Çarşaf da bu kıyafetlerden biridir. Önemli olan, hür kadınların özgürlüklerini simgeleyen ve onları yabancı erkeklerin bakışlarından koruyan ve İslâm`ın razı olduğu bol bir kıyafet ile örtünmektir.
Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamit Han, 27 Nisan 1909'da tahttan indirilmesinin ardından Selanik'e sürgüne gönderildi. Yaklaşık 3 yıl Selanik'te kalan 99. İslam Halifesi Sultan 2. Abdülhamid Han, İstanbul'a getirildikten sonra 10 Şubat 1918'de Beylerbeyi Sarayı'nın 8 numaralı odasında vefat etti.
II.Abdülhamit'in Öz Torunu: Dedem Rom içerdi. II.Abdülhamit'in Öz Torunu: Dedem Rom içerdi.
İşte böylesine hareketli, batılılaşmanın kendisini böylesine yoğun olarak hissettirdiği günlerde, Sultan Abdülhamid'in baş mabeyincisi ve maliye bakanlarından Sarıcazade Ragıp Paşa, 1880'li senelerde Tekirdağ Yolu üzerindeki Umurca Çiftliği'ni, daha sonra da bu çiftlikte Umurca Rakı Fabrikasını kurmuştu.
Atatürk sabah ilk kahvesini içtikten sonra gece yatmaya kadar ki zaman diliminde yaklaşık 10-15 fincan kahve içerdi.
Ölümü 1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Özi Kalesi'nin Rusların eline geçtiği ve kale içindeki halkın Ruslar tarafından katledildiği haberini duyunca sağ tarafına felç geldi ve 64 yaşında iken 7 Nisan 1789'da öldü. Cenazesi Bahçekapı'da kendi yaptırdığı türbesine defnedildi.
Sadrazam Özdemiroğlu Osman Paşa'nın babası olan Memlûk Çerkeslerinden Osmanlı'nın Yemen valisi Özdemir Paşa, lezzetine hayran kaldığı kahveyi İstanbul'a getirdi. Yeni hazırlama yöntemi ile kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek Türk kahvesi adını aldı.
geçen 15 yıl içerisinde,(Atatürk ilke ve inkılapları yürürlüğe konduğu dönemde) başörtüsünü açıkça. yasaklayan hiçbir kanun, yönetmelik ve kararname. yürürlüğe konmamıştır.
1989 - Özal hükûmetinin çıkardığı yasa zamanın cumhurbaşkanı Kenan Evren'in başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. 1990 - Başörtüsüne izin veren üçüncü kanun çıktı. Mecliste grubu bulunan Sosyaldemokrat Halkçı Parti Anayasa Mahkemesine götürdü ve kanun reddedilerek yürürlükten kaldırıldı.
2015'te Fransa, Belçika ve Hollanda, İslami Nijap veya Burka gibi yüzü kapatan peçe üzerinde özel yasaklara sahip üç Avrupa ülkesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri