ABR ölçümleri çok hassas olduğundan ve sonucu subjektif yoruma açık olduğundan dolayı işitme uzmanınızdan yardım almanız sizin için daha güvenilir sonuçlar doğuracaktır. Lakin titizlikle yapılmış ve sonuçları güvenilir bir test sonucunu yeniden yaptırmak test sonucunu değiştirmez.
Literatürde yenidoğan işitme kayıpları için risk faktörü olarak 2 günden fazla postnatal yoğun bakım tedavisi almış olmak, konjenital enfeksiyonlar, ailede konjenital işitme kaybı varlığı, ebeveyn akrabalığı, fetal alkol sendromu ve hiperbilirubinemi tanımlanmıştır [2,3].
Konuşma odyometrisi testine göre herhangi işitme problemi olmayan kişilerde SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri %90-100, UCL değeri 100-120 dB'e eşit olmalıdır.
İşitme testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer ve odyometrist tarafından yapılır. Bizzat odyometrist tarafından yapılmayan işitme testi sizi yanlış yönlendirebilecek riskler taşıyabilir. İlk aşamada gideceğiniz KBB Uzmanı sizi, işitme testi randevusu için bir odyometriste yönlendirecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Bebeğin kulağına yerleştirilen ufak bir prob yadımıyla 1-2 dakika gibi çok kısa süre içerisinde yapılır. İşitmenin normal sınırlarda olup olmadığını kolaylıkla tespit eder. Kulak kiri ve dış kulak yolu ile ilgili sorunlar bu testi etkileyebilir.
İlk iki uygulama doğal uyku formunda, geceden uykusuz bırakılarak gündüz yapılan Gündüz ABR Testi, veya gündüz uykusu olmadan gece getirilerek yapılan Gece ABR Testi'dir. Bu metotların ortalama test süresi 30 dakika ile 1 saat arasındadır.
0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
BERA testi yapan hastaneler ilk önce tarama ABR olarak bilinen testi uygular. Böylece bebeğin işitmesi ölçülür. Burada sonuç geçti yahut kaldı şeklinde gösterilir.
Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır. Yine geçemez ise, iki hafta sonra bir kez daha tekrarlanır.
ABR Nedir? ABR testi (İşitsel Beyin Sapı Cevapları), verilen uyaran ile senkron olarak işitme yollarında oluşan nöral fonksiyonları test etmek için kullanılır. Bu test, iç kulak veya subkortikal işitsel yapılarla ilgili olabilecek işitme sorunlarını belirlemek için tanısal veya tarama işitme testlerinde kullanılır.
ABR ingilizce Adaptive Bit Rate teriminin kısaltmasıdır(Amerikalılar bu kısaltma işini çok severler). Yani Adapte olan uyum sağlayan bant genişliği. Sizin internet hızınıza uyum sağlıyor ya işte bu yüzden bu terim kullanılmaktadır.
ABR dalgalarının kaynaklandığı bölgelere bakıldığında; I. dalga işitme sinirinin distalinden, II. dalga işitme sinirinin proksimalinden, III. dalga koklear nucleuslardan, IV. dalga superior oliver kompleksten, V. dalga lateral lemniskustan, VI. ve VII. dalgaların inferior kollikulustan jenere olduğu düşünülmektedir.
ABR (Auditory Brain Response) beyin sapındaki işitsel yol içerisinde yer alan nöronlardan kaynaklanan elektrofizyolojik aktiviteyi gösterir. BERA'da dalga tanımanın temeli V. dalganın bulunması ile olur. V. dalga yüksek amplitüdlü olup, kendisinden hemen sonra gelen vadisi ile tanınır.
Özetle geçici işitme kayıplarında işitme kaybının tedavisi mümkün olmakla birlikte kalıcı işitme kayıplarında ise bu mümkün olmayıp bireyin yaşam kalitesinin arttırılması için tıbbi cihazlara başvurulur.
Sensörinöral işitme kaybı ilaç veya ameliyat ile tedavi edilemez. Bu tip işitme kayıplı kişilerin işitmesi çoğunlukla işitme cihazlarının yardımıyla desteklenir.
İşitme Kaybının Derecesi. Erişkinlerde 20 dB'e kadar olan işitme seviyeleri normal kabul edilirken bebek ve çocuklarda 15 dB in üzerindeki işitme seviyeleri işitme kaybı olarak değerlendirilmektedir.
Gürültüye bağlı işitme kaybının ise tedavisi yoktur, kalıcıdır. Bu nedenle gürültüye maruziyet sırasında önlem alınması, sonrasında ise erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Kalıcı işitme kaybının oluştuğu durumda işitme cihazı kullanımı önerilir.
0 - 15 dB arası duyan çocuklarda herhangi bir duyma sorunu yoktur. 16 - 25 dB arası kayıplara minimal işitme kaybı diyoruz. Minimal işitme kayıplarında, çocuklar kulaklarını hafif tıkalı hisseder. Uzaktaki konuşmaları duymakta zorluk çekebilirler.
Bu bebeklere, sese karşı oluşan beyin sapı cevabı fizyolojik olarak ölçülmesi işlemi; “Yenidoğan BERA/ABR” uygulanır. Bu test, işitme sapı ve işitme sisteminin bütünlüğü hakkında bilgi verir.
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Çok kısa süren ve sessiz bir ortamda gerçekleştirilen test, genelde bebek uyurken yapılır; çünkü bebeğin test sırasında ağlaması ya da sesler çıkarması, işitme yeteneğini kontrol etmeyi zorlaştırır. Test sırasında anestezik veya sakinleştirici herhangi bir şey kullanılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri