ABS beyni bozulursa, aracınızdaki ani fren sistemi devre dışı kalır, buna bağlı olarak ESP vb. sistemlerin çalışmaması söz konusudur.
Daha önce de belirttiğimiz gibi ABS, en temelde sert frenlemenin yapıldığı anlarda sürücülerin aracı daha iyi kontrol etmelerini sağlıyor. Bu fren sistemine sahip olmayan bir araçta frene basıldığında tekerlekler tamamen kilitlenerek araç savrulabiliyor.
Abs beyni bozulursa tamir edilebilmesi mümkündür. Eğer ABS beyni çok kullanılamaz hale geldi ise tamirci tarafından yeni parça ile değiştirilmesi gerekmektedir.
ABS Beyin Arızası Belirtileri;
Fren pedalları kitlenmektedir. Aracın durması için frene basıldığında sert bir hissiyat vermesi. ABS motor arıza ışıklarının yanması. Islak zeminlerde aracın kayması.
ABS fren sisteminin çalışıp çalışmadığını anlamak için fren yaptığınızda aracın yaptığı hareketi incelemeniz gerekmektedir. Hızlı bir şekilde giderken aracınızın bir anda savrulmaması için ABS sistemi devreye girerek aracın kısa kısa frenlenmesini sağlar.
İlgili 38 soru bulundu
Arka ABS' yi iptal etmek istiyorsanız Arka fren merkezinden doğrudan arka fren kaliperine bir hat çekmeniz yeterli olur. Böylelikle mekanik olarak sorunu çözmüş olursunuz, ABS modülatörü boşa çalışmış olur o kadar.
Arıza durumu oluşması halinde ECM tarafından araç kayıyor olarak algılanması nedeniyle frene basıldığı anda pompalama işlemini devreye sokabilmektedir. Frene basıldığı anda aracın yana doğru savrulması Hız sabitleyicinin devre dışı kalması Islak ya da kaygan olan zeminlerde aracın kayması
ABS Beyni bozulursa ne olur? ABS beyninin bozulmasıyla birlikte araçtaki ani fren sistemi devre dışı kalır, bununla birlikte ESP vb. sistemlerin çalışmaması gibi olumsuzluklar yaşanabilir.
ABS fren sistemi arızası olan araç ve ABS lambası yanan araç muayeneden geçemez. ABS'de uygun olmayan tadilat yapılması, ABS'nin bozuk olması ya da ikaz bildirimi vermesi durumunda TÜVTÜRK ağır kusur sayar.
ESP sistemi üç farklı sistem kullanır. ABS fren sistemi, gaz kelebeği potansiyometresi ve ASR sistemi ile başlar. ESP sisteminde sorun varsa ABS veya ASR sisteminde sorun olabilir. Veya araç programı veya motor kontrol ünitesi işlevindeki sorunlar da bu arıza ışığının yanmasına neden olabilir.
Aracın beyni bozulursa, aracın performansı önemli ölçüde düşer. Tamir edilmeden kullanılmaya devam edilmesi aracın çalışmayacak şekilde arızalanmasına ve güvenlik sorunlarına sebep olabilir. Özellikle ikinci el araç alımında beyin arızası olup olmadığı cihazlarla kontrol edilmelidir.
ABS arızası olan bir araç (otomobil) muayeneden geçemez, “ABS” ani fren sistemi olduğundan dolayı “ağır kusurdur”.
Abs sensörü, aracın arka ve ön tekerinde, fren kaliperi alt kısmından aks bilyasının dibinde bulunan bir parçadır.
Yanılmıyorsam hız olarak 15 km/saatin altında ABS nin devreye girmesi yasak. Devreye girdiği anda hız mutlaka 15 km üzerindedir.
tekerlek asfalta tutunamayıp kaydığı her anda devreye girer.. özellikle düşük hızlarda..30-60 arası mesela..
ABS ışığının uyarı şeklinde yanması, frenleme sisteminde bir problem olduğu anlamına gelir. Araçlarda yer alan ABS ışığı anti fren kilitleme sistemi problemleri durumunda yanar. Bu ışıklar çoğu zaman kehribar renklidir. Bazı durumlarda ise sarı, turuncu ya da kırmızı renklerde yanabilir.
Bu ışıklar genellikle belirli bir süre sonra kendiliğinden söner. Bazı durumlarda, ampul kontrolünde, ampul kontrolü tamamlandıktan sonra ABS uyarı lambasını yanık tutan bir aksaklık olabilir.
ABS sistemi araçların 4 tekerine veya 2 arka tekere uygulanan bir fren sistemidir. Araçların durma aşamasındaki performansını doğrudan etkiler. 4 tekerde ABS sistemi bulunan araçlar tüm teker basınçlarını algılayabilir ve bu sayede kilitlenme durumunu ortadan kaldırır.
Sürüş esnasında, ABS ışığı yanarsa fakat kırmızı fren kaz lambası yanmıyorsa panik yapmayın. Aracınızı güvenli bir yere çekin ve stop ederek yeniden çalıştırın. Eğer lambanın yanmasını başka bir sorun tetiklediyse motoru yeniden çalıştırdığınızda ışık sönecektir.
Bunun dışında aracınızda ABS sisteminin olup olmadığını şu şekilde anlayabilirsiniz: Aracınız ile ani bir fren yaptığınızda tekerler kilitlenip bırakıyorsa, ve arkanızda kesik kesik tekerlek izleri oluşuyorsa, bu aracınızda ABS sisteminin olduğunu göstertir.
ABS Beyni, araçtaki alıcılar sayesinde mevcut süratinizi hesaplıyor ve buna göre frenleme sistemini aktif duruma getiriyor. Aracın daha kısa mesafelerde fren yapması için fren balatalarını hazırlayan bu sistem aynı zamanda aracın daha güvenli ve dengeli yol almasına olanak tanıyor.
Fren balatalariniz yenilendiginde, fren hidroliginiz max-min seviyesi arasindaysa, balatalariniz bitmeye yakin hidrolik min seviyesi altina duseceginden gostergede uyari isigi yanar.
Hız sensörü arızası nasıl anlaşılır sorusuna verebileceğimiz en yalın yanıt hız göstergesinin çalışmaması olur. Parelelinde hızdan bilgi alan bütün parçalarda arıza gözlemleyebilirsiniz. Mesela hiçbir sorunu olmadığı halde otomatik vites bir aracın vites geçişlerinde tutarsızlık oluşabilir.
Tekerlek hız sensörlerinin zarar görmesi. ABS modülünün zarar görmesi şeklinde 3 farklı ABS arızası nedeni ile ışık yanıyor olabilir. ABS fren sistemi genellikle ABS fren modülünden kaynaklanan arızalardan dolayı çalışmaz hale gelebilir.Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden Abs modülünün tamiri yapılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri